Dezvaluiri grave din Sanatate: De ce mor pacientii? De ce tac medicii? Cat si cine fura? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 19:13
21853 citiri
Dezvaluiri grave din Sanatate: De ce mor pacientii? De ce tac medicii? Cat si cine fura? Interviu

Nici daca bugetul sanatatii ar fi de cinci ori mai mare, serviciile medicale nu ar fi mai bune. Si daca medicii ar avea salarii de cinci ori mai mari tot ar pleca. Pentru ca sistemul sanitar este captivul unui grup restrans de persoane care au beneficii imense, ca in Evul Mediu, cu cativa boieri si restul iobagi.

Este felul in care caracterizeaza sisemul sanitar fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta, intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Tot discutam despre migratia medicilor. V-ati intrebat vreodata de ce nu pleaca din tara sefii de clinici sau profesorii universitari? Pentru ca le convine actualul sistem. El produce beneficii pentru un grup restrans de profesori si sefi de clinici, care tind sa inchida sistemul, astfel incat sa functioneze doar in interesul unui grup restrans de medici", spune Lucian Duta.

Fostul sef al CNAS acuza actuala guvernare ca blocheaza cardul de sanatate pentru a nu pune capat fraudelor din sistem, in valoare de 300-400 de milioane de euro anual, si considera ca greva medicilor a fost "un aranjament politic in care au picat captivi medicii de buna credinta".

Medicul chirurg de la Ploiesti Dan Oprea a provocat prin dezvaluirile sale o adevarata furtuna. Si totusi, putini medici i-au urmat exemplul. De ce tac medicii? In restul spitalelor e bine?

Am fost placut surprins ca unii doctori mai au curajul sa si vorbeasca. Atat timp cat tot ce inseamna managementul spitalelor e in mana politicului, doctorii sunt supusi la tot felul de presiuni. In plus sunt coplesiti de sentimentul neputintei in fata impotentei si indiferentei de care da dovada clasa politica.

Medicul de la Ploiesti nu e deloc bolnav mintal, dupa cum il acuza managerul spitalul. Situatia descrisa de dr. Oprea e absolut reala. La ora actuala pacientii sunt obligati sa isi cumpere medicamente, materiale sanitare, materiale chirugicale mai nou. Am colegi chirurgi care refuza sa mai intre in sala de operatie din cauza precaritatii infrastructurii. Si nu vorbim de spitale din orasele mici, ci de spitale mari din Bucuresti, in care chirurgii evita sa mai opereze pentru ca le e jena sa le spuna pacientilor ca trebuie sa isi cumpere inclusiv fire de sutura.

Medicina nu se opreste la sistemul de urgenta. E foarte important si el. Dar noi tot cumparam salvari si elicoptere, iar cand pacientul ajunge pe sectia de chirurgie doctorii nu pot sa faca actul medical sau il trimit sa isi cumpere ceea ce e necesar. Este un lucru tinut sub pres de actuala guvernare pentru ca nu stie ce sa faca si nici nu are curaj sa faca ceea ce ar trebui.

Ce ar trebui sa faca?

Incompetenta celor care s-au succedat la Ministerul Sanatatii in ultimii 23 de ani, cu foarte mici exceptii, si lipsa de sprijin politic cu care ei s-au confruntat au dus sistemul sanitar unde este. Niciun ministru al Sanatatii nu are parghiile politice necesare pentru schimbarea sistemului sanitar.

Niciun guvern nu poate sa schimbe ceva in sanatate cat timp nu exista o strategie politica pe termen lung asumata de toata clasa politica, de la putere si din opozitie. Nu e simplu, pentru ca orice reforma din Sanatate are reverberatii profunde in sistemul de invatamant.

Tot discutam despre migratia medicilor. V-ati intrebat vreodata de ce nu pleaca din tara sefii de clinici sau profesorii universitari? Pentru ca le convine actualul sistem. El produce beneficii pentru un grup restrans de profesori si sefi de clinici, care tind sa inchida sistemul, astfel incat sa functioneze doar in interesul unui grup restrans de medici.

Vorbiti despre o feudalizarea sanatatii?

Una de tip Evul Mediu, anii 1500-1600, cand erau cativa mari boieri si restul iobagi. Reforma pe termen lung este solutia de iesire din aceasta criza. Dar reforma sanatatii inseamna reforma invatamantului medical, care trebuie sa genereze competente, iar acestea sa si ramana in tara.

Necazul e ca sistemul de invatamant, inclusiv cel medical, are conexiuni imense cu lumea politica. Multi rectori si profesori sunt angajati politic. Uitati-va cati sunt parlamentari. Interesele din sistemul sanitar si din invatamant sunt uriase pentru ca produc beneficii uriase pentru baronetul sanatatii. De aceea e greu de schimbat ceva.

Reforma in sanatate ar lasa niste urme politce extrem de adanci si de aceea trebuie sustinuta si de putere si de opozitie printr-o strategie pe termen lung. Mesajul populist "lasati ca venim noi si o sa fie bine" nu tine. N-o sa fie bine.

Asta pe termen lung. Dar pe termen scurt cum poate obtine pacientul garantia unui act medical sigur?

Nu exista garantie. Statul roman nu e in stare sa ofere garantii ca actul medical este standardizat, controlat, cu un raport calitate/beneficiu bine masurat. Nu exista nicio perspectiva pentru pacient.

Dar daca ca ar fi bani mai multi pentru Sanatate?

Daca maine facem bugetul sanatatii de cinci ori mai mare, vom avea instrumentar mai bun probabil. Dar cine va lucra cu el cand tu nu ai doctori pregatiti?

Nu avem pentru ca pleaca sau pentru ca sunt prost pregatiti?

Ambele. Un sistem de educatie prost nu are cum sa dea doctori buni. Avem un doctor recunoscut si 50 pe care nu ii baga nimeni in seama. Problema nu e daca ai cativa medici recunoscuti, ci daca ai un sistem sanitar recunoscut. Sistemul medical romanesc nu are cum sa stea la masa macar cu sistemele invecinate, din Ungaria, din Cehia, nu vorbesc de cele occidentale.

Deci invatamantul medical romanesc e slab?

Sufera de tarele intregului invatamant din Romania. A fost acaparat de niste persoane prea putin calificate si in ultimii 15 ani sta pe baze mediocre. Profesorii universitari romani, din domeniul medical, recunoscuti international pot fi numarati pe degetele de la o mana. Asta e diagnosticul corect, nu vreau sa supar pe nimeni.

Nu avem infrastructura si know-how-ul de a produce servicii medicale comparabile cu cele de afara. Know-how-ul se realizeaza prin scoala si pe termen lung. Situatia invatamantului medical romanesc este consecinta politicii PSD din ultimii 20 de ani. Va dau un singur exemplu, ultimii doi rectori ai UMF Bucuresti, Laurentiu Popescu si Florian Popa, fiecare cu mandate de cate 8 ani, au fost amandoi senatori PSD si au promovat profesori universitari dupa criterii numai de ei stiute.

Totusi multi medici romani pleaca si performeaza in strainatate.

Pleaca medicii tineri cu cele mai bune rezultate la rezidentiat si cand pierzi varfurile ai un sistem cu ce ti-a mai ramas.

Daca salariile lor ar fi de cinci ori mai mari de maine, ar ramane?

Ma indoiesc. Doctorii nu pleaca doar din cauza salariilor. Pleaca pentru ca nu au cu ce sa lucreze si pentru ca nu au acces intr-un sistem aproape opac in care nu se intra decat pe pile. Pleaca pentru ca vor sa lucreze in spitale clinice de top si nu pot.

Transparentizarea sistemului, angajarea medicilor pe criterii de performanta, o investitie nici macar atat de mare in infrastructura, apoi cresterea salariilor ar reduce exodul medicilor. E foarte important ca medicii pleaca din stadiul de rezidentiat. Asta inseamna ca ei percep faptul ca pregatirea profesionala in anii de rezidentiat nu mai corespunde standardelor.

Victor Ponta a anuntat ca Sanatatea va primi anul viitor un buget cu 300 de milioane mai mare. Vor rezolva ei din probleme?

Tineti minte celebra taxa de claw-back prin care producatorii de medicamente plateau impozit la stat si care aducea 300 de milioane de euro pe an? Aveam nevoie de bani pentru bolanvii de pe listele de asteptare si i-am luat din piata farmaceutica, aceea a fost ideea. Am fost huiduit pentru ea si Victor Ponta se jura ca o scoate imediat.

Astazi banii cu care se lauda domnul Ponta ca ii da in plus Sanatatii sunt fix din acea taxa. N-au scos-o, n-au micsorat-o. Daca ea nu exista aceste 300 de milioane trebuiau luate de la bugetul de stat si nu mai erau bani pentru administratiile locale, pentru nu stiu ce proiecte aberante. Este un exemplu tipic de impostura. La fel cu reteta electronica nationala. Suntem printre putinele tari din Europa care folosesc asa ceva.

In loc sa fi fluierat de pe margine si apoi sa se infrupte, mai bine recunosteau ca Guvernul Boc a facut niste reforme bune si ar fi inchis cercul antifrauda cu cardul de sanatate. De un an si jumatate se lauda cu el. Este testat din punct de vedere operational, cipurile sunt in imprimerie, nu trebuie decat tiparite si predate oamenilor.

Din sistemul sanitar se fura anual 300-400 de milioane de euro pe servicii false, retete false, internari false. Singura modalitate prin care puteai opri acest furt era cardul de sanatate. De aceea nici nu se va face acest card. Guvernul Ponta este cel mai mare dusman al introducerii regulilor in Sanatate.

Mai trebuie spus ceva. Sanatatea, cu exceptia spitalelor, este privata. Medicii de familie, ambulatoriul, laboratoarele sunt servicii private. Sunt si spitale private. Ei bine acesti privati au conexiuni politice foarte bune. Banii drenati se duc in buzunarele celor care fura si in sfera politica.

Ministrul Nicolaescu pregateste o mare reforma. A anuntat deja cum va arata pachetul de servicii de baza, pachetul minim. Cum apreciati acest proiect de reforma?

Nu se va face absolut nimic. Pentru ca o caracteristica fundamentala pentru pachetul minim este controlul de calitate si controlul serviciilor. Cine sa-l faca? Cine e in stare sa implementeze protocoale de diagnostic si tratament, cine e in stare sa standardizeze actul medical? Actualul ministru care nu intelege ce e acela un spital?

In plus spitalele sunt la autoritatile locale. Daca presedintele CJ ii spune directorului de spital "azi o internezi pe matusa mea", acesta isi poate permite sa-l refuze?

Si va mai spun ceva, la ora actuala in CNAS mai exista un singur om care stie sa opereze sistemele informatice medicale. Restul habar nu au, dar toti isi dau cu parerea.

Stiti cine a fost unul dinte principalii adversari ai introducerii cardului de sanatate? Presedintele Colegiului Medicilor (Vasile Astarastoae - n.red.) Sigur ca atunci cand iei sapte salarii de la stat, cum ia dansul, e normal sa vii sa spui ca nu e bun nu stiu ce sistem de control. Repet, sistemul e captivul unui unui numar mic de indivizi care au acaparat puterea.

Domnul Astarastoae a anuntat si suspendarea protestului medicilor. E vreo legatura intre ce spuneti dvs si esuarea grevei?

Nu vi se pare ciudat ca acela care ar trebui sa se ocupe de malpraxis si sa fie sustinatorul controlului si al regulilor, al protocoalelor, al standardelor, se comporta ca un lider sindical? De cand presedintele Colegiului Medicilor incita medicii la greva?

Greva aceasta a fost, in opinia mea, un aranjament politic in care au picat captivi medicii de buna credinta care doreau sa participe la protest. Manevrele de culise politicianiste au aruncat aceasta greva in ridicol.

Un aranjament politic intre cine si cine si in ce scop?

Intre dl. Nicolaescu si oameni din sistemul sanitar. Dl. Astrastoae a fost intial foarte vocal apoi a tacut brusc. Ministrul a incercat sa obtina mai multi bani pentru bugetul Sanatatii.

Stiti, revenind la medicul de la Ploiesti, dr. Oprea a aprins o luminita in intrunericul din sistem. Daca lucrurile vor continua la fel, asemenea luminite vor deveni torte aprinse de pacienti. Nu poti sa ii minti la infinit.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#greva medici, #exod medici, #frauda sistem sanitar, #card de santate , #spital