Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Directoarea Institutului Cantacuzino a fost demisa (Video)

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 13:51
1990 citiri
Directoarea Institutului Cantacuzino a fost demisa (Video)
Foto: Arhiva

Aurelia Draghici, directoarea Institutului Cantacuzino, a fost demisa, vineri, printr-un ordin al ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a interzis punerea pe piata a vaccinului antigripal produs in tara.

In locul acesteia va veni Radu Iordachel, fostul director al institutului, care fusese demis de Nicolaescu pentru deficiente manageriale. Ordinul ministrului a fost, insa, suspendat de instanta in iulie 2013, potrivit Mediafax.

In urma demiterii, Draghici a declarat ca ministrul Sanatatii a facut presiuni asupra ei pentru punerea pe piata a vaccinului, care nu primise aprobare de la ANM, din cauza faptului ca avea o concentratie foarte mare de endotoxine, care ar putea produce diverse reactii averse, printre care febra sau socul anafilactic.

Eugen Nicolaescu a afirmat, vineri, ca, indiferent de presiuni, singura institutie care putea aproba sau interzice punerea pe piata a vaccinului este ANM si ca Institutul Cantacuzino nu are nicio putere in acest sens.

Nicolaescu a cerut verificari din partea expertilor OMS

Ministrul Sanatatii a adaugat ca a cerut expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sa reanalizeze linia de vaccinuri produse la Cantacuzino.

"Ministerul, chiar daca ar vrea, n-ar putea pune pe piata vaccinul, n-are atributii. Atributii de punere pe piata a unui medicament le are exclusiv ANM, care respecta normele europene. In consecinta, este acest vaccin care sta in stoc la Cantacuzino si care asteapta si al doilea rezultat din studiul clinic (pe 24 februarie - n.red.), urmand ca, mai departe, ANM sa hotarasca ce sa faca cu el. (...)

Am solicitat, de asemenea, Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sa ne trimita experti, sa revada linia de fabricatie, sa identifice acele locuri unde, posibil, s-a produs contaminarea vaccinului cu acea endotoxina, ca sa putem remedia defectiunile tehnice", a detaliat Nicolaescu.

Sute de mii de vaccinuri periculoase, pastrate de Nicolaescu. Directorul ANM: Suntem siguri ca nu sunt bune

ANM a interzis punerea pe piata a vaccinului antigripal, dupa ce rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine. Presedintele agentiei, Marius Savu, a explicat, joi, ca Institutul Cantacuzino a fabricat, in acest sezon, 400.000 de doze de vaccin, din care au fost prelevate probe pentru analize.

ANM a comunicat Institutului Cantacuzino, pe 24 decembrie, ca vaccinul depaseste limita admisa de endotoxine si, prin urmare, nu poate fi pus pe piata. Institutul a facut apoi un nou test si a solicitat ANM sa reia verificarile, care a trimis probele si Agentiei franceze a Medicamentului.

ANM si institutia din Franta au ajuns ulterior la aceeasi concluzie, iar, miercuri, Institutul Cantacuzino, ministrul Sanatatii si premierul Victor Ponta au fost informati ca vaccinul antigripal produs in tara nu este conform si ca nu poate fi pus pe piata, a afirma Savu.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#director Cantacuzino demis, #Cantacuzino director inlocuit, #Cantacuzino vaccinuri retrase , #spital