Ziare.com

Drama medicului roman: Nu am timp pentru a consulta pacientii. Nu pentru bani as pleca din tara - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 10:51

   

Drama medicului roman: Nu am timp pentru a consulta pacientii. Nu pentru bani as pleca din tara - Interviu
"Pana in acest punct al carierei si luandu-mi meseria in serios nu ma pot intretine strict din venitul de medic de familie, sistemul ma supraincarca in mod deliberat si nu mai am timp pentru a consulta efectiv. Ma reduce la un birocrat aservit CNAS". Este marturisirea unui tanar medic specialist medicina familie, Razvan Trascu.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, dr. Razvan Trascu a explicat de ce oamenii nu pot primi adesea ingrijirea cea mai buna, de ce se pierd foarte multi bani si de ce ambulatoriul si spitalele sunt sufocate. "In actualul sistem, unui medic de familie care vrea sa castige ii este mai rentabil mai degraba sa dea bilete de trimitere ca sa vada cat mai multi oameni".

Razvan Trascu a explicat de ce nu a plecat din tara si de ce ar face-o totusi la un moment dat: "nu pentru bani (...) Ce ma incurajeaza sistemul sa fac, sa gandesc, sa am o atitudine proactiva care sa duca inclusiv la economii ulterioare? Sau sa stau, sa nu gandesc ca sa nu pun omul sa plateasca din buzunar?"

Ai terminat facultatea in 2004, rezidentiatul in 2009, deci dupa ce a inceput exodul medicilor. De ce n-ai plecat din Romania?

As fi putut sa plec inca din 2005 pentru ca mi-am luat dreptul de practica dupa un an de stagiatura si am lucrat efectiv in timpul rezidentiatului. Am avut apoi oferte sa plec in mai multe tari, inclusiv in Marea Britanie. M-au impiedicat si motive de ordin personal, dar si credinta ca un medic bun isi poate gasi de lucru oricand si oriunde, ca in meseria aceasta nu ai ce cauta daca o faci numai pentru bani. In plus, intervine responsabilitatea pe care mi-am asumat-o fata de pacienti.

Un medic bun isi gaseste de lucru oriunde, dar ce conditii? Cat castiga un medic de familie in Romania?

La o lista minima de 800 de pacienti poti sa scoti cam 800 de lei pe luna, in cel mai optimist scenariu. Dar problema majora nu e remuneratia. Pentru a avea contract, Casa de Sanatate impune un numar minim de pacienti pe lista, numar care este aproape de dublul numarului maxim din alte tari.

Sunt cu mult prea multi pacienti pentru a putea fi gestionati corect. Sistemul ma supraincarca in mod deliberat si nu mai am timp pentru a consulta efectiv. Ma reduce la un birocrat aservit Casei de asigurari in loc sa ma considere medic.

La un dispecer de bilete de trimitere?

In actualul sistem, unui medic de familie care vrea sa castige ii este mai rentabil mai degraba sa dea bilete de trimitere ca sa vada cat mai multi oameni. In plus, de ce sa-ti mai bati capul, sa iti asumi riscul unui diagnostic, cand te poti spala pe maini cu un bilet de trimitere?

Ceea ce duce la pierderea unor sume mari. Un exemplu: controlul ginecologic pentru care eu sunt platit cu cativa lei este cu mult mai bine decontat, aproape dublu, medicului ginecolog. In plus, asistenta in ambulatoriu si spitaliceasca este incarcata inutil si poate sunt private de asistenta femei cu probleme grave pentru ca ginecologul e ocupat cu controale periodice de rutina, pe care le poate face medicul de familie.

Nu s-a produs deja o mutatie la nivelul pacientului care exact asta asteapta de la medicul de familie - nu o consultatie, ci un bilet de trimitere?

Pana la urma relatia dintre medic si pacient depinde in primul rand de cei doi. Cine cauta in loc de medic un fel de secretara sau cine isi asuma rolul de secretara... asta primeste!

Lucrurile au cauze vechi. Medicina de familie e o specialitate mai recenta si exista o confuzie intre medicul de familie si fostul medic de circumscriptie de dinainte de 1989, care nu avea o arie de competenta clara, era un fel de doctor bun la toate.

Si pe fondul acesta, termenii au fost foarte prost folositi la nivel oficial. Din economie de cuvinte, nu se vorbeste de medicul specialist de medicina de familie si de medici de alte specialitati, ci forma a fost simplificata: medicul de familie si medici specialisti.

Realitatea e complet diferita. Pe patalamaua mea scrie ca sunt medic specialist de medicina familiei si, daca tot dadeam exemplul ginecologiei, in tematica examenului de specialitate pentru medicina familiei este prevazuta partea de afectiuni ginecologice, inclusiv cele de control periodic si urmarire a gravidei - deci ea tine de specialitatea mea.

In plus, cum spuneam, este mai profitabil pentru medicul de familie sa isi accepte tacut rolul de secretara. Si contactul cu asemenea "secretare" i-a obisnuit pe oameni sa considere ca asa e normal. La mine o consultatie dureaza minimum o jumatate de ora, jumatate din acest timp stau de vorba efectiv cu omul - restul de jumatate fac birocratie.

In tot ce inseamna contabilitate in Romania s-a renuntat la stampila. Eu, ca medic, trebuie sa o folosesc, desi emit retete intr-un sistem electronic, teoretic securizat, intr-un soft la care ma conectez cu parola, unde exista fisiere personalizate de CNAS, si ma autentific suplimentar printr-un token, care are valoare de semnatura si este suficient in relatia cu Fiscul.

Este o imensa redundanta in tot ce inseamna actul medical la nivel de medic de familie. Tebuie sa scriu efectiv biletul de trimitere, sa il inregistrez in calculator, in registrul de consultatii, in fisa pacientului.

Daca biletul este pentru o gravida diabetica, trebuie sa o trec si in registrul de diabetici, si in cel de gravide, iar daca e si hipertensiva trebuie sa o trec si in registrul de boli cronice.

Adica jumatate din programul de consultatii al unui medic de familie e ocupat de hartogaraie?

Cel putin jumatate. Cand am intrat in facultate scriam frumos, acum nici macar eu nu mai inteleg jumatate din ceea ce scrijelesc intr-un registru sau pe o fisa. Scriu mult, repede si acelasi lucru de foarte multe ori.

Dar asa e cand persoanele care fac o lege habar nu au ce inseamna un consult medical. Daca ar fi sa plec din tara, de asta as pleca, nu pentru bani.

Si as mai pleca pentru ca nu ar mai trebui sa apelez la cunostinte personale ca sa programez te miri ce investigatie sau sa rezolv te miri ce problema pentru vreun pacient.

Eu intr-un sfert de ora, cat aloca CNAS unei consultatii, nu pot sa consult... oi fi eu incapabil, poate...

Si daca ai un numar mic e consultatii cum supravietuiesti?

Din proiecte colaterale legate de pregatirea mea medicala. Am mai multe job-uri part time si colaborari, cum ar fi de exemplu proiecte POSDRU, in care sunt consilier profesional pentru studentii la medicina.

Deci un medic care isi ia meseria in serios nu se poate sustine din venitul pe care i-l aduce profesia?

Pana in acest punct al carierei si luandu-mi meseria in serios nu ma pot intretine strict din venitul de medic de familie, la nivelul pe care il doresc. Dar in viata nu conteaza numai banii.

Cum spuneam, daca te motiveaza doar banul nu ai ce sa cauti in medicina. Eu mi-am dorit de la 6 ani sa fiu medic si sunt medic. Am muncit mult pentru asta. Din anul al doilea de facultate am lucrat noaptea ca sa ma pot intretine. Vreau sa fac meseria cum se cuvine.

Imi asum un buget mai mic, pentru ca sunt angajat, nu am cabinet individual. Dar oamenii au mai mare incredere in mine, apeleaza mai des la mine si inteleg ca e in avantajul lor sa pastreze legatura mai stransa cu medicul de familie.

Unii au gasit la mine raspunsul sau diagnosticul sau explicatia pe care le-au cautat in multe spitale - si este normal sa fie asa pentru ca spre deosebire de medicul de spital sau ambulatoriu, care intra in contact cu pacientul o perioada scurta, eu, medicul de familie, urmaresc pacientul pe termen foarte lung, poate chiar de la nastere, cunosc mult mai multe informatii relevante medical despre el, de exemplul stilul de viata, in ce zona a orasului sta etc. si pot intelege lucruri care sa ma duca mai usor spre un diagnostic.

Si am o abordare diferita de alti medici in relatia cu pacientul, incepand cu faptul ca am renuntat la numele de familie. Sunt Razvan pentru toti. Conversatia cu ei e apropiata, ca intre amici. Si oamenii raspund pozitiv la acest tip de abordare.

Dar nu imi asum rolul de secretara, sunt "rebel". O singura pacienta a parasit lista mea la cerere, din acest motiv. Dar cine nu are incredere in abilitatile de medic e mai bine sa plece. Sunt, din pacate, si medici care isi abandoneaza principiile, se pliaza dupa sistem sau parasesc pur si simplu profesia.

Ai si un master in management sanitar. Cum se vede din cabinetul tau reforma sistemului sanitar?

E un raspuns cu mult prea amplu pentru a fi dat de o singura persoana si mai ales in cateva cuvinte. Dar primele care cred ca trebuie corectate sunt chestiunile de mentalitate.

Oamenii trebuie sa inteleaga ce se intampla cu ei, ca sistemul sovietic in care toata lumea are dreptul la orice nu mai exista. Apoi, simplul fapt ca eu, ca medic, imi folosesc timpul raspunzand la un telefon sau la o intrebare, inseamna timp si bani, aceia cheltuiti de mine si investiti de stat in mine, in facultate, in rezidentiat etc.

Fara aceasta investitie a mea si a statului, eu nu as fi stiut sa raspund la acea intrebare. Nu as fi stiut nici macar ce sa scriu pe un bilet de trimitere care trebuie sa aiba un cod de diagnostic, cat de general. Ca sa nimeresti ca e, sa zicem, o boala de ficat, trebuie sa ai minimum de cunostinte si dobandirea lor costa bani.

Asadar oamenii trebuie sa stie ca au ca pacienti nu doar drepturi, ci si obligatii. Si ca sa incerc sa informez oamenii mi-am facut un blog care are cateva sute de vizitatori unici pe zi, am o pagina pe Facebook pe care o urmaresc in acest moment peste 2.000 de oameni, desi nu am recurs la promovare platita niciodata.

Avand in vedere aceasta investitie a statului, esti de acord cu "legarea de glie" a medicului, adica acela care a facut facultate fara taxa sa fie obligat sa profeseze o vreme in tara?

Ar putea fi o solutie, pentru ca statul a investit in el. Pe de alta parte insa, iti dau alt exemplu: o fosta colega de facultate a plecat din tara, a facut specializari in SUA si la un moment dat a vrut sa revina in Romania. Ei bine, conform legislatiei, acest medic, cu drept de a profesa ca internist in SUA, cu un masterat la Universitatea Yale, nu are dreptul in Romania nici macar sa prescrie un antibiotic. "Am vrut sa vin in tara sa aplic ce am invatat, nu pot, trebuie sa plec din nou", mi-a spus. Asemenea oameni sunt o pierdere imensa si nu e vina lor ca-i pierdem.

Sau alt exemplu: un medic de familie poate semna un contract cu CNAS numai daca are o lista de minimum 800 de pacienti stransi in primul an. Asta insemna ca intr-un an sa ai 3-4 inscrieri noi pe zi, in fiecare zi... Sistemul acesta neaga accesul unui tanar specialist care poate ca este pregatit, poate ca este entuziast, dar nu are cum sa adune pacienti in acest ritm.

Da, ca model de afacere nu e rentabil sa ai o lista de capitatie sub 500 de oameni, dar asta e problema medicului, nu a CNAS. Poate eu sunt dispus sa investesc intr-un nou model de bussines, daca nu merge eu voi esua, de ce sa ma impiedice statul, cu atat mai mult cu cat avand mai putini pacienti ma pot ocupa chiar mai bine de fiecare in parte?

Ce trebuie sa se schimbe la la nivelul medicului?

Pleaca inca din facultate. Lucrez acum pe niste proiecte POSDRU, consilier profesional pentru studentii la Medicina. Sa fii student la Medicina in an mare si sa nu ai habar ca exista niste legi care-ti guverneaza profesia mi se pare o carenta majora.

Sa fii in an terminal si sa nu ai o perceptie clara vis a vis de ce se intampla intr-o specialitate sau alta, in anul VI sa nu stii ce inseamna specialitatea medicului de familie, de exemplu, mi se pare foarte grav. Sa fii absolvent si sa nu ai macar vagi cunostinte despre partea manageriala din spatele actului medical mi se pare o tragedie.

Dar nici sistemul nu e orientat spre performanta. Eu ca medic de familie nu pot sa recomand o serie de analize care sa fie decontate de CNAS, de exemplu un test HIV sau unul pentru hepatita B sau C. Exemplu concret: cuplu tanar, stabil, vor sa se casatoreasca, le propun sa faca un set de analize pe care sa le plateasca insa din buzunarul lor, pentru ca sistemul nu ma lasa sa le recomand in conditii decontate de casa de asigurari.

Tinerii accepta sa-si faca aceste analize pe banii lor si surpriza: el - hepatita B, viremie mare; ea - sanatoasa. Femeia si-a cumparat vaccinul, pe banii ei, i l-am administrat, s-au casatorit, au o fetita sanatoasa pentru ca mama a fost imunizata. Da, poate femeia avea imunitate naturala, dar daca nu avea si se infecta pana la urma? Daca transmitea virusul fetitei?

Costul tratamentului cu interferon pentru hepatita este, daca nu ma insel, de peste 2.500-3.000 de lei lunar. Stii cat a decontat Casa din povestea asta care a scutit-o de foarte multe cheltuieli ulterioare? Contravaloarea consultatiei - adica doar cativa lei.

Si atunci te intreb, ce ma incurajeaza sistemul sa fac, sa gandesc, sa am o atitudine proactiva care sa duca inclusiv la economii ulterioare? Sau sa stau, sa nu gandesc ca sa nu pun omul sa plateasca din buzunar?

Dar ca tot vobeam de bani, ce pret poate avea multumirea acestor parinti cand mi-au pus fetita in brate si mi-au spus ca fara insistenta mea poate ca nu ar fi existat sau nu ar fi fost sanatoasa? Asa ceva nu are pret.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13327 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Felicitari dle doctor! Ati fost foarte clar in ceea ce ati spus,dar

cati vor citi acest interviu si vor avea puterea sa schimbe ceva?

 

saracu medic roman

De altfel situatia reala este altfel , sunele decontate de casa de asigurari sunt intre 7000 si chiar 12000 (daca exista centru de permanenta)lei LUNAR.
Nu stiu cati medici specialisti castiga sumele astea.

Faceti o confuzie:

Si anume intre venituri si profitul medicului.
Din sumele decontate trebuie platite utilitati, salariile pentru asistenta, contabil, infirmiera, precum si multe altele.
Iar sumele de care vorbiti dvs. sunt usor pe langa subiectul discutiei.

Iacata si bugetul detaliat intr-un scenariu optimist:
https://adriangrom.wordpress.com/2015/03/06/minciuna-sta-cu-cenease-la-masa/

Politicieni, de ce nu lasati pe medici sa-si faca meseria invatata?

Nu este posibil sa stabilesti unui medic de familie o norma de un sfert de ora pentru un consult medical, iar jumatate din programul sau sa fie ocupat cu hartogaraie.Cu un CNAS numit pe criterii politice, vom ajunge sa ramanem fara medici in tara.Shalom

 

123

Si in Canada medicii de familie (si nu numai ei)au o limita catzi pacientzi pot vedea in orele de serviciu.
Ani inurma (multzi) se ajunsese la situatzia extrema ca unii medici de familie sa deconteze $ 500.000.ABUZ!!!.
Nu se putea ajunge acolo nici daca lucra 24/24.
S-a oprit abuzul,dar s-a lungit perioada de asteptare a pacientului la medic.

Romania a ajuns un stat mafiot!

Medici rezidenti opereaza in spitale pe toti bolnavii fara de resurse financiare. Medicul specialist nu are timp pentru acesti clienti!
O fi bine pentru medicul rezident ca asa invata meserie, dar care este dreptul cetateanului la un tratament corect si profesional.
Un medic cu un salar de 800 Ron, poate fi oricind client DNA!
Pina acum am auzit numai de medici care parasesc ROU, dar acum se aude o alta trasnaie domnilor guvernanti.
Dle ministru Banicioiu, puteti face un implant la legea ce o patronati acum?

 

Nu cred ca nici macar decontarea medicamentelor straine

Reprezinta adevarata problema a salariilor mici si a lipsei dotarilor din spitale. Au aparut mii de clinici private, la fiecare colt de strada, toate abonate la decontari din banii publici desi mediul privat nu ar trebui sa aiba vreo legatura cu cel public intr-o economie concurentiala democratica. Doar din taxa pe fumat, la ministerul sanatatii ajung 2-3 miliarde de euro anual, care apoi se "scurg" catre mediul privat. Doar cu acesti bani pot fi platiti medicii mult mai bine, pot fi cumparate echipamente si materiale sanitare sau pot fi platite subventii producatorilor de medicamente romani. Dar nici macar un euro nu se intoarce catre cei care ii platesc, catre fumatori.

 

" am mai multe job-uri part time si colaborari" Foartre frumos dar

de ce va uimeste ca nu va ajunge timpul pentru pacienti??

Toti medicii de familie au master in management sanitar sau numai cei care sunt preocupati de imbunatarirea profesionala in specialitatea pe care o profeseaza ??

 

de ce cititi doar ce va convine?

Am un master in management sanitar deoarece, conform legii, sunt fortat sa imi administrez propriul cabinet. Sau sa platesc un administrator al acestuia - care, ah, conform legii, trebuie sa fie medic. Deci nu am de ales.

Stati linistit, colaborarile mele sunt in afara programului de lucru de la cabinet. Nu din cauza lor nu am timp sa consult, ci pentru ca trebuie sa scriu mult. Sa trec un CNP si o adresa detaliata si pe registru, si pe trimitere, si pe medical. Sa completez aceleasi date si in registru, si in fisa, si in computer.

Cine se opune informatizarii si debirocratizarii

Cardul de sanatate ar trebui sa ne permita programarea si prezentarea la medic, consultatia, obtinerea de trimiteri si retete de medicamente, TOATE in sistem digital, fara nici un gram de hartie!
Tot cu cardul ar trebui sa avem acces in orice moment la orice decont facut in numele nostru (consultatie, tratament, etc.), astfel incat noi sa fim cei ce opresc fraudele si sesizeaza ca s-au decontat consultatii neefectuate si medicamente de care nu au beneficiat.
Deci se opun debirocratizarii si informatizarii in primul rand HOTII!
Nu exista strategie pentru sanatate si pentru cresterea cantitativa si calitativa a actului medical!
In pofida declaratiilor sforaitoare, prestatiile medicale la care avem dreptul sunt din ce in ce mai putine, iar medicamentele se scumpesc continuu. Cele 8 medicamente pe care le cumpar o data la 3 luni, ma costau cca. 300 lei (3 milioane lei vechi), iar acum 1 luna, din cauza ca la 3 din cele 8 medicamente a fost modificat gradul de compensare (asa cum m-a prevenit medicul de familie), pretul a crescut la 450 lei ! Iar noi suntem prostiti ca preturile SCAD !!!

 

Drama medicului roman

A facut o facultate de 2 lei,gen ovidius Cta sau teleorman sau frecateii din deal,eventual la privat.Aia mai batrini,au si uitat ce-i aia o carte de medicina.Ca sa le dea un banishor,ca mureau de foame,s-au inventat medicii de familie,niste nulitati!
Astia noi,ca si aia vechi,n-au vazut un cures de perfectioanare,practica in spital,never ever(pina si fierarii betonisti,ciocanarii,mecanicii,mai au cursuri de perfectionare,macar la 2 ani daca nu anuale)Medicii,nu prea,nu sint bani.
Programul este prea scurt,asa ca n-au timp deloc.Vii la 10,pleci la 12,intre timp mai bei 5 cafele si fumezi 10 tigari,cind sa mai ai timp si de pacienti?Oricum iti dai cu parerea,ca habar n-ai.
Intre timp noi cotizam din greu sa le asiguram trintorilor (medixi,asistoante,infirmiere) salariul,ca ei s-o poata freca toata ziua.Tiganii care NU dau un ban,ies cei mai cistigati(platesc numai spaga,ca noi toti).
Nu va convine,carati-va,dar mie sa-mi asigure ministrul asistenta medicala de banii dati!!!Nu ma intereseaza cu cine,dar sa stie cite ceva,macar!

 

Va multumesc!

Va multumesc pentru injuriile aduse, mie si colegilor mei de breasla!

Am absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti. La stat, fara taxa, fara restante si fara vreo spaga.

Am facut, in afara celor 6 ani de facultate, 3 ani de rezidentiat, 1 an de stagiatura, 2 ani de master si cam un an de curs de specializare pentru ecografie.

Anul de stagiatura si anii de rezidentiat sunt petrecuti in spital, si conform legii imi indeplinesc cu brio (si depasesc) baremul stabilit pentru educatia medicala continua (cursurile alea pe care trebuie sa le fac pe post de cursuri de perfectionare).

Nu fumez, cafeaua o beau stand de vorba cu pacientul, de multe ori rece, si de multe ori nu apuc nici sa merg la toaleta pentru ca pun mai presus de nevoia mea, nevoia omului suferind. La cabinetul meu nu sta lumea claie peste gramada si nici nu se asteapta cu lunile pentru o programare.

Va rog, prin urmare, sa emiteti aprecieri pe seama mea cand ma veti cunoaste personal. Cand veti avea sa imi reprosati ceva mie, direct. Nu pe baza celor patite de dvs (sau altii) la usa altor colegi (care, poate, fac sau nu ceea ce povestiti dvs - dar pentru care nu am eu nicio vina).

Cu stima,
o altfel de nulitate

Drama pacientului roman SARAC

Intereseaza pe cineva?

 

bietii doctori saraci.

Nu zic ca nu are dreptate,birocratia ne omoara,doctorii,e adevarat,au de completat o duzina de hartii,dar ce ma intriga e revolta medicilor.....nu doar medicii au studiat,nu doar medicii au salarii mici,nu doar ei traiesc in Romania.Nu am auzit vreun inginer,arhitect,avocat sau alte categorii de intelectuali,sa se planga atat de mult ca ei.Si mai am o nedumerire:nu am vazut doctori care sa conduca masini ieftine,sa locuiasca in cartiere marginase sau se imbrace de la second hand!Concluzia,nu va mai jeliti ca babele,schimbati-va orientarea profesionala daca cea aleasa deja va dezamageste!

Cateva precizari, daca permiteti:

Nu am insinuat ca alte categorii / profesii nu au studiat. Am spus doar ca in meseria mea exista niste probleme; nu le cunosc pproblemele nici arhitectilor, nici inginerilor, nici avocatilor. Dupa cum nu le cunosc nici salariile.

Conduc un Opel Corsa din 2007, cumparat in 2008 cu un credit auto restituit integral abia anul acesta; locuiesc in Titan, la 2 minute de iesirea pe autostrada, intr-un bloc ridicat prin anii '65 si ramas mostenire de la parintii mei, fie-le tarana usoara.

Am avut, in studentie, haine cumparate de la second hand; acum le cumpar din magazine, in perioada de reduceri.

Nu ma jelesc ca o baba, imi duc crucea cu demnitate, si va atrag, de exmplu, dvs. atentia ca poate, intr-o zi, voi alege sa plec undeva unde imi pot schimba locuinta si masina dupa bunul plac si moda, si ca s-ar putea ca intr-o zi sa fiti operat de apendicita sau tratat de pneumonie de un inginer, sau arhitect, sau avocat.

Sanatate!

Ca peste tot.

Unuu se plang ,altii se lafaie.Nu se poate generaliza

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor