Exodul medicilor: Aproape 3.000 de doctori bucuresteni au solicitat sa plece in strainatate in ultimii ani

Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 18:59
3500 citiri
Exodul medicilor: Aproape 3.000 de doctori bucuresteni au solicitat sa plece in strainatate in ultimii ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproximativ 3.000 de medici din Capitala au solicitat, din 2007 pana in prezent, Colegiului Medicilor Bucuresti documente de plecare in strainatate, a declarat presedintele institutiei, prof. dr. Ioan Lascar.

"Daca este sa ma refer la ritmul de plecare al medicilor din celelalte specialitati - si asta va spun prin prisma experientei pe care am acumulat-o la Colegiul Medicilor din Bucuresti-, in ultimii ani, de la momentul aderarii Romaniei la spatiul european, din 2007 pana in prezent, din aproximativ 14.000 de medici cati aveam noi inmatriculati in baza de date a Colegiului Medicilor din Bucuresti, asta inseamna aproximativ 30% din medicii din Romania, aproape 3.000 au solicitat documentele de plecare in strainatate", a afirmat profesorul doctor.

Ce spunea ministrul desemnat al Sanatatii, anul trecut, despre medicii care pleaca din tara

Potrivit acestuia, in momentul de fata, cateva specialitati au devenit deja deficitare tocmai din cauza acestui fenomen.

"Este vorba de Anestezie Terapie Intensiva, Imagistica si chiar cateva specialitati chirurgicale, aceasta creand o reala problema pentru sistemul de sanatate din Romania. (...) Sunt cauze numeroase care motiveaza aceasta optiune a medicilor tineri.

Sigur ca este o optiune personala, in ultima instanta, dar motivele invocate cel mai frecvent sunt cele legate de nivelul de remuneratie si, precum bine stiti, diferenta este, uneori, astronomica intre retributia unui medic specialist sau medic rezident mai ales din Romania raportat la nivelul de remuneratie din alte tari europene", a sustinut medicul.

Cum vrea ministrul Sanatatii sa opreasca exodul medicilor: Studentii cu burse ar putea fi obligati sa munceasca in tara

El a spus ca, din punctul de vedere al calitatii actului medical, nu intotdeauna ce se intampla in alte parti este la standardele pe care si le doresc cei care pleaca in strainatate.

"Din punctul de vedere al calitatii actului medical, nu intotdeauna ce se intampla in alte parti este la standardele pe care si le doresc cei care pleaca in strainatate si pot sa va spun ca am numeroase situatii, si nu numai eu, ci si colegii din alte specialitati, avem numeroase exemple de pacienti care s-au operat in strainatate, si chiar in unitati de top, de renume, au cheltuit sume astronomice si au venit pana la urma sa-si rezolve anumite complicatii sau efectiv sa-si rezolve problema de fond tot in Romania, in conditiile sistemului nostru de sanatate", a declarat Lascar.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#medici plecat din Romania, #medici romani strainatate , #spital
Comentarii
Poza PSD.Erie
PSD.Erie
rank 5
C
Cronos
rank 3
este acelasi Lascar care tinea supersalonul de arsi ptr musafiri??