Finantarea Ambulantei ar putea trece la minister, iar urgentele la bugetul de stat

Marti, 05 Iunie 2012, ora 17:59
791 citiri
Finantarea Ambulantei ar putea trece la minister, iar urgentele la bugetul de stat
Foto: Arhiva

Finantarea Ambulantei ar putea fi facuta de la bugetul de stat, prin Ministerul Sanatatii, in prezent aceasta fiind realizata din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Ministrul Vasile Cepoi a declarat ca toate cheltuielile privind asistenta medicala de urgenta ar putea fi finantate din bugetul de stat, conform propunerilor la proiectul noii Legi a sanatatii.

"Sumele colectate prin asigurarile de sanatate nu acopera in prezent pachetul de baza de servicii medicale. Cu toate aceastea, in momentul actual nu se pune problema majorarii contributiei la asigurarile de sanatate, ci ar trebui gasite alte surse de finantare", a spus Vasile Cepoi, in deschiderea seminarului cu tema "Unitati de primiri-urgente. Prezent si viitor - problema aglomerarii in unitatile de primiri-urgente din Romania".

Ministrul Sanatatii a precizat ca printre solutiile gasite ar fi si aceea de a prelua asistenta medicala de urgenta in totalitate la bugetul de stat.

"Pentru definirea pachetului cautam solutii, una dintre acestea este preluarea asistentei medicale de urgenta in totalitate la bugetul de stat. Preluarea se va realiza odata cu transferarea unei serii de servicii medicale catre asigurarile de sanatate, deoarece acordarea acestora nu este conditionata de calitatea de asigurat. In prezent, prin bugetul de stat sunt acoperite doar cheltuielile unitatilor de primiri urgente si cele cu rezidentii", a mai spus ministrul Vasile Cepoi.

Serviciile de ambulanta sunt finantate din bugetul CNAS si ar fi normal ca acestea sa fie platite de la Ministerul Sanatatii, cum serviciile SMURD sunt la Ministerul de Interne, a spus, la randul sau, subsecretarul de stat Raed Arafat.

De asemenea, ministrul Sanatatii a subliniat in timpul seminarului ca una dintre problemele importante ale asistentei medicale de urgenta ramane supraaglomerarea unitatilor de primiri urgente.

"Este un fenomen cu care se confrunta sistemele de sanatate din intreaga lume. Pe langa problema acoperirii cheltuielilor de la bugetul de stat, una dintre solutii ramane aceea de respectare a criteriilor deja existente de internare, dar pentru acest demers este nevoie de un control profesionalizat si de interventia asupra factorilor externi care determina supraaglomerarea, ca de exemplu asigurarea continuitatii asistentei medicale primare, depistarea precoce a unor boli cronice", a mai spus Cepoi.

Legat de acest subiect, subsecretarul de stat Raed Arafat a explicat ca in unitatile de primiri urgente au ajuns, in 2011, 3.280.000 de persoane, 28 la suta dintre acestia fiind internati.

In general, timpul de asteptare in UPU este de numai cateva minute pentru cazurile grave, dar poate ajunge si pana la doua ore pentru un consult de specialitate.

Raed Arafat a precizat ca suprasolicitarea unitatilor de primiri urgente este o problema a tuturor spitalelor din lume, dar ca medicii au obligatia sa-i consulte pe toti pacientii care ajung in aceste unitati.

El a mai spus ca, probabil, intre 10 si 15 la suta dintre cei care ajung la UPU nu ar fi trebuit sa mearga aici, ci la un alt serviciu.

"In garda trebuie sa ajunga toti cei care suspecteaza o problema de sanatate. 25 la suta dintre pacienti ajung pe picioare, nu cu ambulanta. Sigur ca poate 10-15 la suta nu ar fi trebuit sa ajunga la UPU, ci sa fie investigati in alta parte, dar medicii au obligatia sa-i consulte pe toti, nu pot refuza pe nimeni", a mai spus Raed Arafat.

Cele mai aglomerate unitati de primiri-urgente sunt in Bucuresti, laSpitalul Floreasca si la Spitalul Universitar de Urgenta, si la Craiova, dar Ministerul Sanatatii va finaliza analiza unitatilor de primiri-urgente pentru a vedea situatia reala a functionarii acestora.

Raed Arafat a mai spus ca o alta analiza in auditul facut de Ministerul Sanatatii in UPU vizeaza respectarea criteriilor de internare, foarte clar prevazute in Ordinul ministrului nr. 1706. El a precizat ca spitalele sunt obligate sa aiba intre cinci si zece la suta dintre paturi pentru urgente, insa acest lucru este putin respectat.

Intrebat despre preluarea ambulantei la bugetul de stat, Arafat a spus ca este un lucru foarte bun ca toata urgenta, inclusiv ambulanta, sa treaca la Ministerul Sanatatii.

Raed Arafat a semnalat faptul ca exista in continuare o lipsa de personal in unitatile de primiri urgente de aproape 48 la suta, dar aceasta a scazut mult in ultimii ani, intrucat s-a intensificat pregatirea acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cheltuieli urgente buget, #finantare ambulanta minister , #spital