Fostul ministru Bodog se apara in cazul crizei de imunoglobulina: Companiile nu si-au onorat partea lor din intelegere

Joi, 08 Martie 2018, ora 21:01
1997 citiri
Fostul ministru Bodog se apara in cazul crizei de imunoglobulina: Companiile nu si-au onorat partea lor din intelegere
Foto: Facebook/Florian Bodog

Fostul ministru al Sanatatii Florian Bodog respinge, joi seara, "acuzatiile nefondate" care-l fac "tapul ispasitor pentru criza de imunoglobulina" si precizeaza ca s-au facut "toate demersurile legale pentru rezolvarea situatiei".

El sustine insa ca problema s-a cronicizat din cauza companiilor care "nu si-au onorat partea lor din intelegere".

"Constat cu tristete ca, nici dupa 28 de ani de la caderea comunismului, nu am reusit sa scapam complet de meteahna de a ne demoniza liderii odata ce acestia nu mai sunt in functie. Am simtit asta pe propria piele, fiind facut tapul ispasitor pentru criza de imunoglobulina", scrie Bodog pe Facebook.

Acesta precizeaza ca a avut discutii si intalniri atat cu asociatiile pacientilor, cat si cu reprezentantii industriei farmaceutice pentru a rezolva problema imunoglobulinei.

"In urma acestora, Ministerul Sanatatii a intreprins toate demersurile legale agreate impreuna cu partenerii de dialog pentru rezolvarea situatiei. Am eliminat inclusiv taxa clawback, insa companiile nu si-au onorat partea lor din intelegere, ceea ce a dus la cronicizarea problemei", sustine fostul ministru al Sanatatii.

Acesta mai vorbeste despre faptul ca stocurile de imunoglobulina achizitionate de Unifarm si puse la dispozitia spitalelor au fost utilizate in cazurile celor grav bolnavi, internati in sectiile de Terapie Intensiva, dar si despre respingerea cererii distribuitorului Torus Pharma de catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pentru eliberarea unei Autorizatii pentru Nevoi Speciale (ANS).

"Citez din comunicatul institutiei abilitate sa autorizeze sau nu un medicament pentru pacientii romani: 'riginea non-europeana a produsului nu poate oferi garantii asupra indeplinirii criteriilor de siguranta si calitate impuse in cazul produselor din Uniunea Europeana, iar autorizarea prin procedura pentru nevoi speciale nu permite in acest caz (conditiile OMS 85/2013), o evaluare suficienta din punct de vedere al sigurantei si calitatii plasmei utilizate pentru procesul de fabricatie si nici a procesului de fabricatie a medicamentului'.

De asemenea, ANMDM precizeaza ca, in acest caz, 'o testare punctuala a produsului finit nu ar putea acoperi toate aspectele mentionate anterior si nu ar putea garanta, in totalitate, calitatea produsului'", mai spune Bodog.

Deputatul USR Tudor Pop, membru in comisia de Sanatate, a declarat joi ca, in pofida faptului ca premierul Viorica Dancila pune responsabilitatea in cazul crizei de imunoglubulina pe seama producatorilor, cea mai mare vina o are guvernarea PSD-ALDE. El afirma ca punerea din nou in functiune a Institutului Cntacuzino poate fi una dintre solutiile acestei probleme.

" (...) Chiar daca doamna premier Dancila arunca in proportie de 80% vina pe unerii marilor producatori de medicamente, in realitate, cea mai mare vina o poarta guvernarea PSD-ALDE, respectiv incompetenta si incapacitatea unui ministru de a gestiona si de a asigura stocul necesar de imunoglubuline", a declarat Tudor Pop, intr-o conferinta de presa.

Acesta explica faptul ca anularea Hotararii de Guvern numarul 800/2016 privind modul de calcul si procedura de avizare si aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizatie de punere pe piata in Romania, aplicata de fostul ministrul al Sanatatii Florian Bodog, a dus la aceasta criza si se intreaba daca Parchetul General nu se autosesizeaza.

Romania a declansat marti Mecanismul de Protectie Civila pentru achizitia imunoglobulinei pentru imunodeficiente primare din statele membre UE si NATO.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#criza imunoglobulina, #Florian Bodog criza imunoglobulina , #spital