Lucian Duta: Interesele celor care fura sunt mai puternice decat Guvernul Romaniei Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 09 Mai 2013, ora 12:05
7717 citiri
Lucian Duta: Interesele celor care fura sunt mai puternice decat Guvernul Romaniei Interviu

Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, afirma ca interesele murdare din Sanatate, atat ale producatorilor de medicamente cat si ale clanurilor care s-au format in spitale, zadarnicesc orice incercare de reformare a acestui domeniu. De aceea, ministrii Sanatatii sunt atat de des schimbati.

"In Romania interesele mafiei pe toate palierele sunt mult peste ceea ce pot face politicienii", afirma Lucian Duta intr-un interviu acordat Ziare.com. Aceste interese impiedica acum tiparirea si intrarea in vigoare a cardurilor de sanatate, ale caror cipuri zac la imprimerie, pentru ca aceste carduri ar zadarnici furturile din sistem", sustine fostul presedinte CNAS.

"Stiu despre o discutie dintr-o sedinta de guvern in care premierul a refuzat sa dea ordinul de incepere a imprimarii cardurilor", a afirmat Lucian Duta in interviul pentru Ziare.com

Se ruleaza aproximativ 300 de milioane de euro bani negri, furati din sistemul sanitar

De ani de zile, in Sanatate intra tot mai multi bani, dar subfinantarea este tot mai pronuntata. In ce gaura neagra se scurg banii Sanatatii?

Au intrat din ce in ce mai multi bani pana in 2008, cand, cu sase luni inainte de campania electorala, guvernarea de atunci a decis scaderea cotelor de contributii, ceea ce a insemnat o diminuare a bugetului CNAS cu aproximativ 15%. Acest lucru, combinat cu scoaterea ultimului mecanism de control asupra consumului de medicamente, adica plafoanele de la farmacii, a facut ca in 2009 sa se produca un adevarat tsunami in sistemul medical romanesc, adica bani mai putini cu cheltuieli care au explodat fara justificare.

Producatorii de medicamente au interese mai mult sau mai putin legitime de a-si creste vanzarile. Cresterile induse de vanzari de medicamente presupun colaborarea anumitor medici, nu a tuturor. Nicio frauda in sistemul sanitar nu se poate face fara parafa unui doctor, dupa cum am vazut si in ultimele saptamani.

Deci banii au fost mai putini incepand cu 2009, interesele producatorilor de medicamente au fost foarte bine reprezentate in 2009 si 2010 pentru ca statul roman a fost singurul care in acei ani nu a avut un sistem de control asupra consumului de medicamente. In plus, statul roman, din pacate, nu are curajul sa finalizeze ultima veriga din sistemele informatice, cardul de sanatate.

Sunt presiuni sa nu se faca, desi este functional, nu trebuie decat ordinul de tiparire. Cardul de sanatate este singurul mecanism real care impiedica furtul. Tot scandalul recent din sanatate, soldat cu arestari, nu era posibil daca aveam un card de sanatate functional. Pe calculele noastre din 2011-2012, se ruleaza aproximativ 300 de milioane de euro bani negri, furati din sistemul sanitar. Puteti presupune usor unde se duc si ce interese majore exista sa nu avem vreun sistem sanitar controlat, controlabil si transparent.

Principala nemultumire a medicilor care pleaca este ca nu au loc in sistemul sanitar

De ce nu ati inversat in timpul guvernarii PDL cele doua masuri despre care spuneti ca au aruncat in aer finantarea sistemului sanitar, adica reducerea contributiei la nivelul anterior si reintroducerea plafoanelor in farmacii?

Exista o ipocrizie a politicienilor din toate guvernele. Si guvernul nostru si cel actual nu au avut curaj sa-si asume o viziune pe termen lung a unei probleme care ne intereseaza pe toti. Principala functie a statului e sa-si protejeze cetatenii, asigurandu-le sanatatea si educatia copiilor si abia apoi vorbim despre autostrazi si altele. Interesele politicienilor de cele mai multe ori sunt inverse fata de cele ale cetatenilor.

Eu am propus o noua viziune asupra finantarii sistemului sanitar in 2012 prin proiectul legii Sanatatii pe care l-am propus. Viziunea era coerenta pe mai multi ani. Caderea Guvernului Boc are o componenta importanta legata de aceasta lege a Sanatatii.

Ce componenta?

Credeti ca 300 de milioane de euro care nu s-ar mai fi furat din sistemul sanitar erau suficienti ca prima strigare? Apoi, suntem singurul stat european in care un sef de sectie isi pastreaza postul pana iese la pensie, indiferent ce rezultate are. Iar pe sectiile acelea angajeaza pe cine vrea. Se creeaza adevarate clanuri acolo.

Si acesta este principalul motiv pentru care medicii pleaca din Romania, pentru ca nu au acces in sistem. Chiar daca pare ca pleaca pentru salarii, principala nemultumire este ca nu ai loc in sistemul sanitar, in spitalele mari.

Cine se atinge de interesele murdare din Sanatate este executat

Pana acum s-a vorbit enorm despre reforma sanatatii, dar ea a fost ratata de toate guvernele. Inclusiv de guvernele PDL. De ce?

Exista mai multe mecanisme, in primul rand, lipsa de viziune a oricarui guvern, iar ca sa ai viziune trebuie sa ai oameni de buna credinta si specializati. Trebuie sa iti doresti si sa vezi lucrurile intr-o perspectiva de 10-15 ani. Nu intamplator ministrii Sanatatii s-au schimbat atat de rapid, pentru ca exista interese subterane.

Se aude ca il schimbam pe Nicolaescu. Intr-un an de zile, vom avea al patrulea ministru al Sanatatii. Cepoi, Arafat, Nicolaescu si vine al patrulea. Asa ceva nu poate produce decat haos. Ministrul Economiei e schimbat atat de des. E vorba despre interesele murdare din Sanatate si cine se atinge de ele cat de cat este executat.

In Sanatate nu se intampla nimic pentru ca Sanatatea este cea mai mare sursa de cash a bugetului Romaniei. Cand a implementat legea 95, in 1996, ministrul Nicolaescu vorbea despre sefii de sectie, de spitale, ca despre niste moguli, venise cu lucruri, cel putin la nivel de discurs, foarte bune. Eram pe atunci chirurg la Spitalul Municipal si ideile lui mi se pareau OK.

In Romania interesele mafiei pe toate palierele sunt mult peste ceea ce pot face politicienii

Dupa 6 luni de zile, a cedat complet si a pus la loc mogulii, nu a fost in stare sa-si duca reforma decat pe hartie. Iar ce conduce dansul acum in sistemul sanitar este croit pe masurile luate de dansul in 2008. Si astazi ministrul Nicolaescu vorbeste despre lucruri care par in regula, despre pachetul de servicii medicale de baza, de informatizarea sistemului, de cardul de sanatate. Sunt de acord cu lucrurile pe care le spune la televizor. In practica, nu vedem nimic si nu cred ca vom vedea ceva.

Din pacate, in Romania interesele mafiei pe toate palierele sunt mult peste ceea ce pot face politicienii, care nu au vointa, viziune, intelegere si dorinta de a schimba ce se intampla in sistemul sanitar. Pentru ca reforma sistemului sanitar e una dintre cele mai dure in toata lumea. Puterea de a se opune a medicilor si a tututor celor ale caror interese sunt lovite este mai mare decat a Guvernului Romaniei.

Ati rostit cuvintele cheie "pachet de baza". Acest pachet a devenit un fel de mit despre care se vorbeste de ani de zile. Dar numai se vorbeste. Nici guvernarea PDL nu a reusit sa introduca acest pachet de baza.

Cand a vrut, a cazut Guvernul Boc.

Sistemul sanitar care este deja falimentar

Ce inseamna acest pachet de baza?

Daca vrei sa construiesti sistemul pe baze mincinoase, propagandistice, vii si spui ce au spus multe guverne: noi va dam tot, stati linistiti, sanatatea e pe gratis. E cea mai mare minciuna pe care o poti spune unui popor. Sistemul de sanatate este extrem de scump, dar are beneficii uriase. Daca spui ca le dai tot, dar in realitate ii pui sa cumpere medicamente si tot ce le trebuie, e o minciuna.

Astazi sistemul nu este declarat falimentar datorita unei singure masuri - taxa de claw back. Daca ar fi scoasa, sistemul sanitar ar fi declarat falimentar in trei luni de zile.

Eliminarea acestei taxe a fost totusi una dintre promisiunile USL pe cand era in opozitie. Echilibrul sistemului depinde de ceea ce trebuia desfiintat?

Nu vreau sa politizez, dar prima declaratie a premierului a fost ca Duta cu taxa de claw back a distrus sistemul sanitar si acum noi trebuie sa reparam problema. Le trimisesem, de fapt, producatorilor facturile sa-si plateasca taxa. Statul roman incaseaza 300 de milioane de euro anual din taxa de claw back. Este principalul mecanism de refinantare a sistemului. Guvernul incaseaza la ora actuala acesti bani pe baza taxei. Este vorba de 0,2-0,3% din PIB.

Cum trebuie construit pachetul de servicii de baza?

Se poate sa si tai unele servicii, dar acest sistem e depasit. Sistemele moderne spun asa: va dam toate serviciile, dar pe baza unei liste de asteptare. Cand ai nevoie pentru urgente, ai acces rapid in sistem. Pentru boli mai putin grave, astepti si intri la medicul de familie, la specialist si la spital, intr-o anumita ordine.

Premierul a refuzat sa dea ordinul de incepere a imprimarii cardurilor de sanatate

Dar intr-o tara atat de corupta ca Romania credeti ca listele de asteptare ar fi respectate?

Ca sa le faci respectate trebuie sa controlezi foarte bine sistemul. Daca un doctor nu vrea sa respecte lista, eu ca stat trebuie sa am mecanisme care sa depisteze rapid acest lucru. Acest lucru se face cu sisteme informatice. Si ati vazut cat le-au atacat ca nu sunt bune, dar la referendum au invocat sistemul informatic de la CNAS care arata ca sunt nu stiu cate milioane de cetateni.

Sistemul informatic al CNAS a luat locul doi in lume, a fost premiat in Australia. Reteta electronica facuta de mine este unica reteta nationala din Europa. Asta inseamna ca toti cetatenii sunt introdusi intr-o baza de date care functioneaza unitar. O sa-mi spuneti ca uneori sunt probleme. La 22 de milioane de cetateni pot fi probleme.

Nu, o sa va spun ca nu ati reusit sa opriti scurgerile din sistem cu acest sistem informatic foarte performant

Ca sa le opresti 80-90%, punctul final era cardul de sanatate. L-am facut, dar zac la imprimeria nationala 14 milioane de cipuri cu materialele aferente si nu asteapta decat ordinul scris al autoritatilor sa incepa productia de carduri. S-a facut testul in decembrie, s-a vazut ca functioneaza. Stiu despre o discutie dintr-o sedinta de guvern in care premierul a refuzat sa dea ordinul de incepere a imprimarii cardurilor. Interesele celor care nu vor sa existe acest card, adica ale celor care fura, sunt mai puternice decat Guvernul Romaniei.

Daca Guvernul Boc mai rezista inca 6 luni, incepeam productia de carduri. Cand imi spuneti ca am esuat si noi, va spun ca lucrurile sunt mai complicate si nu l-as numi esec. Romania este stabilizata macroeconomic pe masurile luate de noi. Si presiunile au fost uriase. De exemplu, au fost si presiuni internationale sa scoatem taxa de claw back.

Spitalele sunt in colaps toate, din cauza consumului imens de medicamente

Am tot vorbit despre felul in care ies banii din sistem. Dar sa ne ducem si la capatul celalalt. Un sistem la care contribuie 9 milioane de oameni si pe care il folosesc 22 de milioane poate functiona?

Nu. Si mai mult decat atat. Suntem tara din Europa cu cele mai mici contributii de sanatate -10,7%. Germania are 14%, Ungaria 12%. Salariile sunt mici, le impozitam putin pentru sanatate, si administram prost banii. La ora aceasta, spitalele sunt in colaps toate, din cauza consumului imens de medicamente.

In realitate, CNAS nu exista, este un apendice al Ministerului Finantelor

Banii acestia, colectati de la asigurati si administrati de CNAS, sunt bani publici sau privati?

Sunt bani privati pe care ii administreaza statul. Din Consiliul de administratie al CNAS fac parte si reprezentantii patronatelor. Cum sa fie bani publici daca sunt implicate patronatele in administrarea lor?

Casa de Sanatate ar trebui sa fie o structura total independenta, reglatoare de piata, fara influente politice, uriase in acest moment, pentru a cumpara servicii cat mai bune la un pret cat mai mic.

CNAS ar trebui sa nu mai fie obligata, ca acum, sa finanteze toti furnizorii de sanatate indiferent daca sunt competenti sau nu. Noi finantam spitalele in functie de cheltuielile de personal indiferent de rezultatele lor. Nimeni nu intreaba ce face spitalul acela pentru cetatean. Vreo 200 de spitale nu au ce cauta.

In primul an de sanatate, CNAS a colectat si a administrat singur banii contribuabililor. A terminat cu excedent bugetar. Guvernul Nastase a nationalizat practic acesti bani care au ajuns in fondul unic pentru sanatate si din care CNAS primeste doar o parte. Ati incercat sa "deznationalizati" banii sanatatii?

Am incercat doua lucruri: sa trec CNAS in subordinea Parlamentului si sa o fac o structura de sine statatoare, care sa lucreze cu bani privati in interesul cetatenilor, fara presiune politica.

Al doilea lucru a fost sa incerc sa scot CNAS de sub Ministerul de Finante. In realitate, CNAS nu exista, este un apendice al Ministerului Finantelor. Finantele dau cati bani vor ele, banii Sanatatii sunt folositi uneori pentru echilibrarea altor bugete. CNAS sta in pixul ministerului de Finante.

Cine s-a opus "deznationalizarii" banilor asiguratilor?

Este foarte greu sa porti aceasta discutie cu Ministerul Finantelor. Banii din cotele de contributii pentru sanatate sunt o foarte buna sursa de cash si pentru echilibrarea bugetelor si nimeni nu are interesul sa lase aceasta punguta de bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sanatate CNAS mafie, #reforma pachet de baza sanatate , #spital