Ghinionul de a te naste prematur in Romania: Maternitatea Cantacuzino a refuzat 60 de copii, din cauza lipsei locurilor

Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 17:05
3858 citiri
Ghinionul de a te naste prematur in Romania: Maternitatea Cantacuzino a refuzat 60 de copii, din cauza lipsei locurilor
Foto: Salvati copiii

Seful sectiei de neonatologie a maternitatii Cantacuzino, Adrian Craciun, a declarat, cu ocazia Zilei Prematurului, ca a fost nevoit sa refuze, anul acesta, peste 60 de cazuri de nasteri premature, din cauza capacitatii insuficiente. Anual, in Romania, se nasc peste 20.000 de copii prematuri.

"Copiii prematuri se dezvolta ca oricare alt copil, doar ca ei au nevoie de ajutor in primele ore ale nasterii. Cand te nasti la 1.000 de grame, esti cat mana, nu ai anticorpi, plamanii nu sunt dezvoltati, dar acesti copii lupta si noi luptam alaturi de ei.

Din pacate, nu supravietuiesc toti, dar cei care reusesc sunt cei mai mari luptatori. Cel mai mic pacient al nostru a fost o fetita, Maria, s-a nascut la 24 de saptamani si avea 600 de grame, si acum are 3 ani si merge la gradinita si este un copil absolut normal", a declarat seful sectiei de neonatologie a maternitatii Cantacuzino, Adrian Craciun.

Medicul a explicat ca lipsa spatiului din sectia de neonatologie l-a determinat sa refuze zeci de nasteri premature.

"Avem un proiect prin care vrem sa extindem sectia de la 9 la 15 locuri. Nu va fi o investitie foarte mare, dar va fi nevoie de personal. De la inceputul anului, avem aproape 20 de copii prematuri primiti si 60 refuzati pentru ca nu avem unde sa ii internam. Mamicile, pentru a evita o nastere prematura, trebuie sa mearga la medici, din pacate, la noi in tara, una din cinci mamici nu este vazuta de niciun medic pe durata sarcinii. Copiii prematuri trebuie sa se nasca in maternitati", a precizat Craciun.

Un copil prematur a fost si Alexandru, care in urma cu noua ani a fost adus pe lume la doar 25 de saptamani si cantarea doar 800 de grame.

"In urma unor fertilizari in vitro am reusit sa raman insarcinata. Am avut o sarcina cu probleme, am stat tot timpul la pat, iar la cinci luni si jumatate am avut un avort spontan, practic l-am nascut pe Alexandru, care a avut 800 de grame la nastere, a stat intubat aproape o saptamana. Medicii mi-au dat sanse de 50%, maternitatile noastre nefiind, la momentul respectiv, foarte bine dotate, este greu sa salvezi un copil. Sarcina mea a fost gemelara, dar fratele lui nu a supravietuit decat o luna si jumatate, pentru ca a facut hemoragie cerebrala", a povestit mama lui Alexandru, Valeria.

Acum, Alexandru este un copil perfect sanatos, merge la scoala, face inot si tenis.

In tara noastra, anual, se nasc peste 20.000 de copii prematuri, dar cele mai multe maternitati nu sunt pregatite pentru a oferi ajutor acestor copii. ONG-urile depun eforturi foarte mari pentru a echipa maternitatile cu echipamente moderne.

"Maternitatile se lupta cu lipsa capacitatii, avem doar 50% din capacitatea de a ingriji prematurii, care se nasc sub 1.000 de grame. Este important sa ajutam la extinderea capacitatii sectiilor deja existente. Trebuie sa aducem echipamente de ultima generatie pentru ca acestea asigura supravietuirea si dezvoltarea foarte buna a copiilor. Noi investim si in educatia mamelor.

Noi lucram in 28 de comunitati rurale pentru a ajuta mamele, prin suport socio-medical, sa isi controleze sarcina, sa se hraneasca mai bine, vom investi in pregatirea cadrelor medicale pentru a acorda ajutor in prima ora dupa nasterea copilului. In maternitati, ne confruntam cu lipsa meselor de resuscitare, incubatoarelor si multe alte echipamente esentiale. Am vazut maternitati in care stau cate doi copii intr-un incubator sau ventilatia respiratorie se face manual", a precizat presedintele Salvati Copiii Romania, Gabriela Alexandrescu.

Salvati Copiii Romania a ajutat la dotarea a 76 de maternitati din 38 de judete, cu 380 de echipamente pentru care s-au investit peste 3 milioane de euro, astfel aproximativ 31.000 de copii putand fi salvati.

Romania inca are cel mai mare grad de mortalitate infantila din Europa, chiar daca rata a scazut in ultimii ani de la 10,1 la mie , la 7,4 la mie , tot suntem peste media europeana, care este de 3,5 la mie .

Sambata a avut loc cea de a treia editie a "Zilei Prematur", organizata de catre Maternitatea Cantacuzino, la care au participat peste 80 de copii, care au fost nascuti prematur.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#copil prematur nastere Romania, #copil prematur ingrijire Romania, #mortalitate infantila Romania , #spital