Gripa a mai facut trei victime, in ultima saptamana. Numarul mortilor a ajuns la 12

Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 18:41
2529 citiri
Gripa a mai facut trei victime, in ultima saptamana. Numarul mortilor a ajuns la 12
Foto: Arhiva Ziare.com

Alte trei persoane au murit dupa ce au facut gripa, in ultima saptamana, numarul victimelor ajungand, astfel, la 12. In 11 dintre cazuri s-a confirmat virusul AH3N2, considerat de specialisti mai agresiv decat AH1N1, pandemic.

Cei trei pacienti care au murit erau persoane cu infectii respiratorii acute severe (SARI), anunta Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT). In acelasi interval de timp s-au inregistrat 20 de cazuri de infectii respiratorii severe.

Pe grupe de varsta, cele mai multe victime, adica noua, au peste 65 de ani. Restul, cate un caz, sunt din grupele 0 - 1 an, 15 - 49 ani si 50 - 64 ani.

Dintre cei decedati, opt sunt femei si restul barbati. In afara de o persoana decedata, restul au avut conditii medicale pre-existente. Niciuna din persoanele decedate nu fusese vaccinata.

De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, a gripei si a infectiilor respiratorii acute severe si pana marti, la 24 ianuarie, au fost confirmate in laborator 352 cazuri de gripa, din care 295 cazuri tip AH3N2, 52 de cazuri tip A nesubtipate si cinci cazuri tip B.

Cazurile s-au inmultit cu intensitate medie, mentinandu-se tendinta de extindere regionala in zona de sud-est (Bucuresti, Constanta, Olt, Dambovita), zona de nord-est (Iasi, Suceava, Botosani, Neamt), cu raspandire locala (Alba, Bihor, Cluj, Brasov, Sibiu) si cazuri sporadice in unele judete.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 82.446, cu 4,4% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (78.945).

Pana in 22 ianuarie, la nivel national au fost vaccinate 477.662 de persoane prin programul gratuit al Ministerului Sanatatii.

Amintim ca, in Europa, peste 100 de persoane au murit de gripa cauzata de acest virus, din care peste 50 in Spania. Potrivit lui Catalin Apostolescu, medic infectionist si purtator de cuvant la Institutul Matei Bals, nu este exclus ca si in Romania sa apara o astfel de situatie, principalul factor fiind vremea.

Acesta a mai declarat ca oricine poate sa faca o forma letala de gripa si ca vaccinul protejeaza, pentru ca virusul AH3N2 este cuprins in vaccin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gripa morti Romania, #virus AH3N2 Romania, #cazuri gripa Romania, #vaccin gripa AH3N2 , #spital