Ziare.com

Guvernul a aprobat echivalarea titlurilor de medic specialist eliberate de 5 tari non-UE

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 19:05

   

Guvernul a aprobat echivalarea titlurilor de medic specialist eliberate de 5 tari non-UE
Guvernul a aprobat, marti, la solicitarea Ministerului Sanatatii, Ordonanta de urgenta a Guvernului privind echivalarea titlurilor de medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA, potrivit reprezentantilor ministerului.

Astfel, Romania recunoaste titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate in afara granitelor UE, de catre Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si SUA in una din specialitatile medicale clinice si paraclinice prevazute de Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.

Conform documentului, calificarile obtinute de catre medici in cele cinci tari se echivaleaza cu Certificatul de medic specialist eliberat de Ministerul Sanatatii pentru specialitatea respectiva, cu conditia ca formarea de medic specialist pentru care se solicita echivalarea sa se fi efectuat in conditii de studiu si practica medicala care asigura competenta profesionala a acestuia, similara cu competenta profesionala a medicilor pe plan national. De asemenea, o alta conditie vizeaza ca titlurile oficiale de calificare ca medic specialist sa fie eliberate de autoritatea desemnata in statul pe teritoriul caruia a avut loc formarea, mentioneaza reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Potrivit sursei citate, criteriile si metodologia de echivalare se aproba prin ordin al ministrului sanatatii, cu avizul Colegiul Medicilor din Romania.

"Masura vine in sprijinul medicilor romani care vor sa se intoarca sa profeseze acasa, dar si a cetatenilor din cele cinci state care vor sa colaboreze cu profesionistii nostri. In prezent, statele Uniunii Europene se confrunta cu fenomenul migratiei profesionistilor din sanatate. Profesia cea mai sensibila la fenomenul migratiei in tara noastra, este cea de medic.

Avem medici romani, care au obtinut specializari in state membre sau in afara Uniunii, care doresc sa revina in tara, pentru a practica profesia in Romania. In ultimii trei ani un numar de aproximativ 15 medici specialisti care au facut pregatirea de specialitate in SUA, Israel, Canada, Australia si Noua Zeelanda s-au adresat Ministerului Sanatatii in vederea recunosterii specialitatii pentru a reveni sa practice in Romania. Specialitatile in care sunt confirmati acesti medici sunt si cele deficitare in sistemul sanitar romanesc, respectiv Anestezie Terapie Intensiva, Cardiologie, Endocrinologie, Medicina Interna, Anatomie Patologica, Oncologie Medicala, Psihiatrie, Pediatrie, Oftalmologie si Chirugie Cardiovasculara", a declarat ministrul Sanatatii, dr. Raed Arafat.

Citeste mai multe despre echivalare titluri medici Romania
Sursa: rNews

Articol citit de 1321 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor