Holul cu promisiuni: La capatul lui, prematurii ajung acasa. Cum se transforma in viata 2% din impozitul pe venit

Luni, 01 Mai 2017, ora 09:23
12949 citiri
Holul cu promisiuni: La capatul lui, prematurii ajung acasa. Cum se transforma in viata 2% din impozitul pe venit
Foto: Facebook/Salvati Copiii Romania

S-au cunoscut pe holul care asculta cele mai multe rugi si cele mai frumoase promisiuni: "Fa-o bine, intareste-o, da-mi-o acasa!", "Inca 23 de zile si baiatul meu va respira singur. 23 de zile si il voi lua in brate", "Hai, fii puternic. Iti promite mama ca, daca reusesti acum, o sa fii cel mai fericit copil. Doar rezista!".

Este holul prematurilor. In salonul de dincolo de sticla, nou-nascutii lupta sa creasca suficient de mult cat parintii sa ii poata lua in brate. Si apoi, acasa.

Mihaela C. are 35 de ani. In cel de-al treilea incubator din salon sta fata ei cea mica, pentru ca mai are acasa o copila de 7 ani. A nascut la 32 de saptamani de sarcina. Adela-Stefana cantarea, la nastere, 1.830 de grame si nu putea sa respire singura.

Numai in 2016, Salvati Copiii Romania a dotat cu aparatura medicala de specialitate 31 de maternitati, oferind astfel o sansa la viata nou-nascutilor prematur. O parte semnificativa a acestor fonduri, in valoare totala de 355.981 euro, a venit de la cei care au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit, transformand banii, care altfel ar fi ramas in posesia statului, in viata pentru copiii nascuti prematur.

"In Romania mor de doua ori mai multi copii sub un an decat media din Uniunea Europeana. Dar exista o veste buna, care cantareste enorm pentru noi. De cand am inceput acest vast program de combatere a mortalitatii infantile, prin dotarea maternitatilor, rezultatele s-au vazut. Va reamintesc ca rezultat, in acest context, inseamna ca Adela, care a luptat atat de mult sa prinda puteri in incubator, va pleca in curand acasa.

Asadar, progresul este vizibil: in sase ani, rata mortalitatii infantile a scazut. Astfel, in 2010, la startul programului Salvati Copiii de reducere a mortalitatii infantile, Romania inregistra o rata a mortalitatii infantile de 10,1 la mia de copii nascuti vii. In doar cinci ani, tara noastra a coborat pana la o rata de de 8 la 1000 de nou-nascuti vii, in 2015", ne exlica Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Si mai este a doua Mihaela, Mihaela B. S-au imprietenit pe holul rugilor si promisiunilor de la Cantacuzino. Are 36 de ani si o viata intreaga de tratamente si incercari de a deveni mama in spate. Vreme de 12 ani, Mihaela B.a trecut prin moment dificile, dupa o sarcina extrauterina cu complicatii. Sansele de a avea un copil erau minime, ii repetatau medicii.

Daria-Ioana s-a nascut prematur, la 28 de saptamani, cantarind putin peste un kilogram. Aceeasi minune a facut ca fetita sa se nasca intr-o maternitate pregatita sa o ajute: acum, dupa o luna de cand Daria sta in salonul prematurilor, fetita respira singura si este hranita prin gavaj cu lapte matern. Pentru ea, Mihaela B. a acceptat sa stea internata intr-o maternitate la cateva zeci de kilometri de casa, unde viata copilei a fost protejata.

"In acest demers al nostru, care vizeaza cauzele profunde, sistemice ale mortalitatii infantile mizam mult pe parteneriatul cu serviciile medicale si sociale de la nivel local si judetean, alaturi de suportul la nivel national, pentru ca este crucial ca fiecare comunitate sa isi dezvolte in timp mecanisme de educare a tinerelor mame si de garantare a accesului la ingrijire medicala de calitate pentru mame si nou-nascuti. In acelasi timp, una dintre mizele majore este sa persuadam autoritatile sa dezvolte mecanisme, politici publice in care viata nou-nascutului sa fie o prioritate absoluta", a subliniat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.

"Trebuie sa stiti ca mizam enorm, si nu numai noi, ci si parintii acestor copii nascuti prematur si mai ales medicii care lupta zi de zi pentru a-i salva, pe implicarea sociala. Anul trecut, Salvati Copiii a dotat cu aparatura medicala 31 de maternitati, iar parte semnificativa a acestor fonduri, 355.981 euro, a venit de la cei care au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit, transformand banii in viata pentru copiii nascuti prematur", a adaugat aceasta.

Toti cei care doresc sa sprijine aceasta cauza pot descarca formularele 230 si 200, precompletate cu datele de identificare ale organizatiei, de la adresa http://salvaticopiii.ro/doilasuta/.

Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate si depuse personal la administratiile financiare sau trimise prin posta, cu confirmare de primire, pana la data de 25 mai 2017. Suma nu trebuie mentionata in formular, ea urmand sa fie completata de administratia financiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#impozit Salvati Copiii, #impozit copii prematur , #spital