In ce conditii beneficiaza parintii de concediu medical pentru copii? Seful CNAS, contrazis de lege

Vineri, 28 Iulie 2017, ora 19:44
21893 citiri
In ce conditii beneficiaza parintii de concediu medical pentru copii? Seful CNAS, contrazis de lege
Foto: Ziare.com

Prezentatoarea Prima Tv Magda Vasiliu Stoian a atras atentia, miercuri, ca este nevoie de multa birocratie si multe drumuri pentru a obtine un concediu medical, astfel incat sa stea in spital cu copilul sau bolnav. Seful CNAS a explicat ca de vina este legea, numai ca legea spune insa altceva.

Miercuri, Magda Vasiliu a postat un mesaj pe Facebook, in care si-a exprimat indignarea fata de legislatia romaneasca in ce priveste obtinerea concediului medical pentru a sta cu copilul sau bolnav de cancer.

"Azi ma vad in situatia incredibila de a gasi o solutie pentru a beneficia de concediu medical pentru ingrijirea copilului. Vlad, baietelul meu a fost diagnosticat cu cancer acum 3 luni. De atunci sunt cu el la tratament in italia, o tara care l a primit instant.

(...) Dar, a venit momentul in care am solicitat un concediu medical pentru ca nu am altfel cum sa mi insotesc copilul la analize, nu ma pot interna cu el din trei in trei saptamani, nu l pot ingriji dupa chimio, cand suferinta lui este cumplita... Medicul meu de familie, caruia nu i am cerut niciodata nici macar o adeverinta, a ridicat din umeri- legea noastra zice ca trebuie sa vin personal la cabinet. Deci, nu ma poate ajuta...

Aflu apoi ca e nevoie de un aviz al directiei sanitare din Bucuresti, unde ar trebui sa ma prezint tot personal... Deci, nu se poate... Legea noastra este facuta de niste cretini, pentru niste idioti ca mine, care spera in dreptate, intelegere si bun simt!", a scris pe Facebook Magda Vasiliu Stoian.

A doua zi, seful CNAS, Marian Burcea, a spus ca situatia "se va rezolva daca se demonstreaza ca fiul ei are un handicap".

"Potrivit legii, pentru copiii de peste sapte ani, mama nu mai beneficiaza de concediu medical, decat daca cel mic are un handicap si inteleg ca baietelul despre care vorbim are opt ani. Trebuie sa demonstram ca are un handicap pe niste hartii. Vreau sa nu se interpreteze gresit, facem tot ce este posibil, dar trebuie sa respectam niste reguli.

Doamna are nevoie de concediu medical si daca ma intrebati pe mine, handicap mai mare decat boala asta nu cred ca exista, vorbesc in calitate de medic. Eu vreau date corecte de la familie ca sa putem rezolva repede situatia. Este usor de spus ca nu ii dam concediu pentru ca acel copil are mai mult de sapte ani, dar haideti sa vedem in ce conditii se poate rezolva, cum ii putem ajuta. Trebuie sa demonstram cat mai rapid ca acest copil are un handicap", a spus Burcea.

Insa, conform OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, "in situatia in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii (cancer), este imobilizat in aparat gipsat sau supus unor interventii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unitatile care acorda asistenta medicala in specialitatea respectiva, pentru durate stabilite de acesta, in functie de gravitatea afectiunii. Daca durata concediului medical depaseste 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale".

In acest caz, medicul curant este cel din Italia, insa la art. 53 se arata, de asemenea, ca acest lucru nu reprezinta o problema: "Beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav cu afectiuni care nu pot fi tratate in tara unul dintre parinti", iar "certificatul de concediu medical se elibereaza de medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, pe baza actelor doveditoare traduse si autentificate, in conditiile si pana la duratele maxime prevazute de lege, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data revenirii in tara".

Tot joi, premierul Mihai Tudose a lansat o serie de critici la adresa Ministerului Sanatatii, spunand ca sistemul sanitar este "bolnav de birocratie", ba chiar ca unele aspecte "tin de psihiatrie", asa ca asteapta ca in doua saptamani ministrul de resort sa ii prezinte un proiect de rezolvare a problemelor.

Prim-ministrul i-a compatimit la inceputul sedintei de guvern pe bolnavii care trebuie sa schimbe "400 de mii de hartii" intre medicii de diferite specialitati.

La randul sau, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a explicat ca e la curent cu cazul Vasiliu si chiar a luat masuri: "Am luat legatura cu mama copilului, situatia e rezolvata".

"Hai sa nu luam cazuri punctuale, sa luam sistemul. Sistemul e defect rau", a cerut premierul Tudose.

F.N.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lege concediu medical copii, #CNAS concediu medical copii, #Magda Vasiliu concediu medical copii , #spital