Ziare.com

In Romania mor zilnic oameni care ar putea fi salvati. Ce trebuie sa faca urgent noul ministru al Sanatatii Interviu

de Camelia Badea
Miercuri, 18 Mai 2016, ora 18:06

   

In Romania mor zilnic oameni care ar putea fi salvati. Ce trebuie sa faca urgent noul ministru al Sanatatii Interviu
Sistemul romanesc de sanatate este zguduit din temelii de scandalul dezinfectantilor diluati, care a scos la suprafata nenumarate probleme de fond generate de indolenta, nepricepere sau, mai grav, de interese obscure.

Medicii se tem sa mai opereze si se adreseaza instantei, pacientii vin cu teama la spital, iar pe acest fundal ingrijorator am ramas fara ministru al Sanatatii.

Dupa demisia lui Patriciu Achimas Cadariu, interimatul a fost asigurat de premierul Dacian Ciolos, iar la bursa presei tanarul Vlad Voiculescu este cotat ca favorit pentru preluarea postului de ministru al Sanatatii. Numele sau a fost vehiculat de marti in mass-media, dar inca nu a fost anuntata decizia oficiala.

Noua varianta pentru Ministerul Sanatatii - surse Ziare.com UPDATE

Poate un om tanar, cu o cariera exceptionala, dar venit din afara sistemului sa urneasca lucrurile in Sanatate, un domeniu atat de sensibil, cu impact major si cu disfunctionalitati atat de serioase? Si care ar fi "urgentele" in Sanatate?

Problema cea mai grava nu este cea a produselor Hexi Pharma, care oricum nu ocupa decat 14% din piata dezinfectantilor, ci cea a infectiilor nosocomiale, care a crescut ca o tumora in Romania.

Ele nu au fost raportate pentru ca managerii sa nu isi piarda functiile, ceea ce duce la moartea unor oameni care, in mod normal, ar trebui sa supravietuiasca vizitelor la spital, raspunde, intr-un interviu acordat Ziare.com, medicul Sorin Paveliu, doctor in stiinte medicale cu competente in Sanatate Publica si Management Sanitar, fost director general la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, fost expert in Ministerul Sanatatii si fost deputat (2004-2008).

Se vehiculeaza numele lui Vlad Voiculescu pentru functia de ministru al Sanatatii. Care ar trebui sa fie profilul viitorului ministru al Sanatatii? Sa fie un om din sistem sau din afara lui? Sa fie o persoana cu o experienta solida sau un tanar entuziast?

Oricum, in 6 luni un nou ministru nu poate sa faca mare lucru, dar depinde de om. De exemplu, premierul Ciolos arata zilele acestea ca se pot face foarte multe lucruri legat de infectiile nosocomiale, insa problemele existau si in urma cu 6 luni. Am avut un ministru al Sanatatii (Patriciu Achimas Cadariu - n.red.) care in 6 luni n-a facut ceea ce ministrul interimar al Sanatatii, Dacian Ciolos, face in doua saptamani.

Deci nu poti sa stabilesti un profil legat de aceasta functie, ci totul tine de vointa de a face. Dar, ca sa faci, trebuie sa ai si cu cine. Ministrul interimar al Sanatatii, care este si premier, are toate instrumentele la indemana, toata lumea vine si il ajuta. Nu stiu daca noul ministru va fi ajutat.

Este si o chestiune ciudata: toata lumea il da ca ministru pe Vlad Voiculescu, dar puteti sa imi spuneti de ce Vlad Voiculescu nu a putut fi numit ieri ministru, cand s-a anuntat? Premierul era in tara, presedintele era in tara... Inca nu sunt sigur ca acesta va fi viitorul ministru, dar e foarte probabil.

Mirarea mea este mai degraba legata de felul cum ajunge ministru acest om de buna credinta, pentru ca toate prezentarile facute arata un profil exceptional din punct de vedere uman pentru Vlad Voiculescu. Sa iti pui pielea la bataie, facand niste gesturi aflate la limita legalitatii pentru a aduce in tara medicamente (dupa un model patentat in America in epoca anterioara introducerii medicamentelor anti-SIDA) e un lucru pentru care merita tot respectul nostru. Dar asta nu inseamna ca ii ofera competenta si in domeniul sanitar.

Pe de alta parte, sa nu uitam ca Vlad Voiculescu vine dintr-o pozitie foarte ciudata, cea de director de cabinet al ministrului de Finante. Eu cred ca dupa cabinetul prim-ministrului, un cabinet de cea mai mare importanta este cel al ministrului de Finante si imi vine greu sa cred ca cine se califica pentru aceasta pozitie cheie, mai importanta decat cea de secretar de stat (toate actele catre ministrul de Finante trebuie sa treaca prin fata acestui om, care trebuie sa le filtreze si sa le prezinte) sa aiba aceeasi competenta si la Ministerul Sanatatii. Nu pot sa sper decat ca are aceasta abilitate de a fi competent si intr-un domeniu, si in altul.

Iar daca ma intrebati ce asteptari am de la viitorul ministru al Sanatatii, o sa va spun ca astept ca procedura de punere in aplicare a unui parteneriat public-privat pentru construirea de doua noi spitale, de cardiologie C.C. Iliescu si de pediatrie Marie Curie (care pana acum s-a facut printr-o procedura mai mult decat discreta la Ministerul de Finante si nu la Ministerul Sanatatii), sa fie pusa in dezbatere publica si sa se dea posibilitatea ca acest model sa fie preluat si de celelalte spitale, care sa poata fi conduse administrativ de o entitate privata, asa cum ni s-a prezentat.

Care sunt principalele probleme ale sistemului de sanatate, care sunt urgentele, cu ce trebuie sa inceapa viitorul ministru al Sanatatii?

Exista multiple disfunctionalitati, fiecare intr-un domeniu aparte. Din punctul meu de vedere, cea mai grava disfunctionalitate e legata de contractul-cadru, care trebuie aprobat. El se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii si al CNAS, dar necesita in continuare negocieri cu reprezentantii cadrelor medicale si updatari masive. Asta presupune si interventia ministrului pentru ca exista multiple probleme nerezolvate.

Pe de alta parte, s-a anuntat ordonanta de guvern privind majorarile salariale, care este o chestiune exceptionala - demonstreaza ca vointa premierului Ciolos de a da prioritate Sanatatii nu e o vorba goala.

Dar nu este doar o majorare salariala, o asezare a salariilor, este o parte buna care consolideaza ceva rau. Aceasta reactualizare si suplimentare de venituri catre medicii si asistentele din spitale se face direct catre spital, ignorandu-se tarifele.

Spitalele au in prezent tarife pentru actele medicale, iar banii care vin conform acestei noi prevederi, care se adauga majorarii de acum sase luni cu 25%, vin ca bani separati in contul spitalelor, ceea ce perturba complet modul de tarifare. Acea chestiune toxica facuta in urma cu 6 luni acum este cimentata prin aceasta noua majorare. Aceasta este o problema grava, care trebuie rezolvata.

Avem o problema grava si cu medicamentele. Exista un ordin de ministru care prevede ca medicamentelor inovative carora le-a expirat patentul sa li se scada pretul cu 35%. Este un ordin aberant din punctul meu de vedere, dar este amanat si nu s-a luat o decizie, iar in tot acest timp medicamentele pleaca din tara la export paralel, producand perturbari majore ale pietei.

Din pacate, fostul ministru a evitat sa ia masuri in aceasta privinta si noul ministru va trebui sa o faca. Nu este o decizie usoara si va avea efecte asupra industriei farmaceutice in general si asupra pacientilor in mod direct.

Pe langa acestea, sunt multe alte disfunctionalitati cronice ale sistemului, care aproape nici nu merita a fi discutate, pentru ca fiind cronice nu se pot rezolva in cele 6 luni de mandat ale noului ministru.

Scandalul dezinfectantilor - Chirurgilor le e frica sa mai opereze: Oare cati pacienti au murit din cauza Hexi Pharma?!

Soldatii romani, trimisi pe front cu dezinfectanti Hexi Pharma: Armata americana le sare in ajutor (Video)

Ce masuri ar trebui luate in cazul scandalului Hexi Pharma? Sunt spitale unde nu se mai opereaza, medicii spun ca se tem sa isi mai desfasoare activitatea. Cum ar trebui sa trateze acest subiect ministrul Sanatatii?

In mod transant va spun ca astea sunt niste exagerari de presa. Hexi Pharma nu a avut decat 14% din piata. Sigur ca produsele se regaseau in multe spitale, dar, totusi, nu ocupau decat 14%, ceea ce inseamna ca 86 de procente sunt reprezentante de alte antiseptice.

Deci nu e o problema cu ce sa inlocuiesti produsele Hexi Pharma, este doar un subiect de presa pentru ca pe de o parte se pare ca unii au platit o campanie de PR ca sa mai atenueze subiectul si altii au reactionat tocmai la existenta acestei campanii.

Deci nu e "dracul chiar atat de negru", cum se spune?

Nici gand. Problema este cu totul alta. Problema cea grava este cea a infectiilor nosocomiale. Ezitarile medicilor (asumate cu nume si prenume, nu de medici ipotetici) sunt legate de faptul ca noi am scapat complet de sub control infectiile nosocomiale.

Lumea nu a inteles foarte clar care e problema noastra, a Romaniei: ca, neraportandu-le, de fapt, ascundem ca avem o incidenta mult mai mare decat celelalte tari din Europa, pentru ca sistemul sanitar este in general mult malformat, subnutrit, subfinantat, necontrolat si atunci normal ca si incidenta infectiilor este mai mare. Dar nici acest lucru nu este atat de grav, cat mai ales faptul ca ceea ce nu declari nu poti trata.

Neputand sa tratezi, noua ne mor foarte multi oameni care ar trebui sa supravietuiasca vizitelor in spital. Oamenii nu isi dau seama, pentru ca fiecare isi considera propria nenorocire ca fiind singulara. In Bucuresti, avem 50 de spitale si in acelasi timp in Bucuresti mor 50 de oameni in fiecare zi de infectii nosocomiale. Ele pot fi privite ca singulare si sa nu iti dai seama ca este vorba despre un fenomen in masa, la nivel national, si ca populatia unui oras dispare in fiecare an din cauza acestor infectii.

Cine e responsabil? Eu ca pacient nu imi dau seama, dar ministrul Sanatatii ar trebui sa isi dea seama si sa ia masuri, nu?

Aceasta este cu adevarat o problema de sistem, in sensul ca ea a fost cocolosita, a crescut ca o tumora, in sensul ca a crescut haotic si nu a fost abordata niciodata de la radacina.

Exista cauze, unele subiective, altele obiective. Cele subiective sunt legate de faptul ca medicii nu vor sa recunoasca infectiile pentru ca dauneaza clientelei. Dar nu este vina lor, este tot vina sistemului.

Legea prevede ca managerul si seful de sectie isi vor pierde postul daca raporteaza infectii si, mai ales, legea prevede, in mod absurd, ca spitalul este raspunzator in mod civil de orice infectie intraspitaliceasca, in conditiile in care in spitale intra oameni cu infectii! In toate spitalele din lume se accepta in mod normal 5% infectii.

Apoi, intervin alti factori mult mai putini adusi in discutie publica. De exemplu, lumea a tras concluzia in mod eronat ca, daca avem dezinfectanti diluati, avem infectii nosocomiale. Nu, nici gand! Asta este doar o mica particica din puzzle-ul infectiilor din spitale.

Problema mult mai grava e ca noi nu avem standarde care sa oblige spitalul sa spuna ce suprafata are, ce nevoie de biocide are si cat achizioneaza. Am vedea astfel ca spitalele cumpara de zece ori mai putine antiseptice decat ar trebui sa foloseasca. Si asta este cu adevarat o problema grava. Ce e mai grav? Sa te vaiti ca un comerciant (care are 14% din piata!) a falsificat un produs vanzandu-l diluat sau e mai grav ca toate spitalele cumpara de 10 ori mai putine antiseptice decat ar avea nevoie si facand ce? Diluandu-le la randul lor, ca sa le ajunga!

Neexistand preocupare pentru asa ceva si neexistand o sursa de finantare, cazurile de infectii nosocomiale sunt in mod eronat lasate in lege ca regasindu-se in calculul tarifelor pe care le da CNAS pentru fiecare spital. Dar cum incidenta cazurilor este zero si ponderea in tariful Casei e zero. Cum va spuneam la inceput: Nu poti trata ce nu exista.

Pentru ca ati facut referire la cadrul legal, putem trage concluzia ca el este eronat, ca legile au fost facute de nepriceputi sau de oameni manati de anumite interese?

Problema nu e la nivelul legilor, ci la nivelul ordinelor de ministru. Chiar am avut ocazia sa transmit acest mesaj premierului Ciolos: ca aceste ordine de ministru pot fi schimbate in 24 de ore. In momentul de fata asta se intampla.

Pot sa va spun in cunostinta de cauza ca la Ministerul Sanatatii se lucreaza la aceasta lista de 18 ordine de ministru pe care le-am indexat, sunt publicate si pe blog.

Am convingerea ca de maine o sa inceapa sa curga pe site-ul ministerului aceste ordine la sectiunea transparenta decizionala, ceea ce este un lucru absolut de salutat.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4719 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

DEZINFECTANTII FALSI

urgia unor vremuri in care statul este sursa de adapare perpetuo mobilae pentru imbogatitii sistemului de piata controlat de structurile mafieiinterne si externe in care exterminarea joaca rolul principat pe scena teatrului potic desantat cu fel de fel de diltenati trasi de sforile globalizarii haotice si distrugatoare de natiuni sarace dependente de imprumuturi financiare si indatorare publica

 

Dl. dr.Sorin Paveliu are un singur pacat !

Nu a fost Ministru al Sanatatii ! Desi a ocupat nenumarate posturi ministeriale si nu numai. Probabil stie ce spune . Pe mina ma ingrozeste ce nu spune ! Nu spune de exemplu ca ministrii sanatatii au fost numai de la PNL si UDMR .(cu mici exceptii ). Nu spune ca ministrii sanatatii au fost contabili de meserie sau doctori care nu au profesat nici o clipa. Stie asta si nu o spune ! Ca toti ceilalti comentatori medici nu au avut curajul sa ia taurul de coarne . In acest sector,singura sansa de revenire la normal ar fi curajul dlui. P.M. Ciolos sa formeze o comisie internationala ,total neutra . Este o nebuloasa in medicina si nu se poate face nimic cu aceiasi papusari.

 

Exista mai multe solutii.

Prima si cea mai la indemana este ca SS=SRI care conduce si devalizeaza zilnic sute de milioane de euro de la buget sa-i impuste sa nu se mai chinuie.Dar si asta cu o conditie,sa-si plateasca singuri gloantele.
O solutie apropiata de tarile normale este ca SS=SRI sa treaca la munca voluntara la construit spitale si sa cumpere din banii furati materialele de constructii necesare.
Poate e bine,pentru 2 ani ,ca Rromkiolannia sa treaca la salariul unic si la pensia unica.Si toata lumea la munca fara girofaruri,sppisti,securisti,etc.
Bineinteles ca astea par utopii dar eu am rabdare sa devina si realitate.Ma ofer voluntar sa-i invat cu munca pe securisti,procurori,judecatori,politruci,etc.

 

solutia dezinfectantilor

daca nu se mai pot efectua operatii si dezinfectiile de rigoare in spitale, primul ministru trebuie sa se urce intr-un tir sau in zece tiruri si sa mearga urgent la viena sa cumpere cu cash toti dezinfectantii pe care le folosec spitalele acolo, ca procedura de urgenta, pina se rezolva problema pe termen lung.
bleach-ul = hipocloritul ( sau cum se numeste acolo) = hypochlorous acid este dezinfectantul care se gaseste la orice supermarket si care poate folosit in aceasta seara in spitale.
vezi linkul de mai jos de la cdc

http://www.cdc.gov/hicpac/Disinfection_Sterilization/6_0disinfection.html

hipocloritul de sodiu de mai jos cu concentratia de 5.25% poate fi diluat de 10 ori si poate fi folosit penrtu dezinfectarea camerlor de operatie , saloanelor, mobilieruli etc in cazuri de urgenta .
concntratia finala trebuie sa fie de 0.5 %.
http://dentcafe.com/chloraxid-5.25-hipoclorit-de-sodiu-5-25-pentru-clatirea-canalelor-radiculare-200-g.html
la o concentratie de 0.25 % se paote folosi pentru spalarea pacientilor , a pielii, si a ranilor. solutia medicala se numeste Dakins solution si o pot vedea in linkul urmator
http://www.webmd.com/drugs/2/drug-62261/dakin's-solution/details
camerele trebuie aerisite dupa dezinfectare pentru ca hipocloritul este iritant pentru ochi si piele

Gata, Camelia Badea mai lipsea.

"Ce trebuie sa faca urgent noul ministru al Sanatatii "Iti spun eu: Sa-i trimita la Basescu si Boc acasa pentru ca ei au distrus sistemul de sanatatate in Romania. Vedeti prostiile facute de Basescu nu se mai repasra? Si va mai spun, nici nu se va repara curand. Tinichigi, cofetari, frizeri iar medicii pot sa plece, pentru ca noi (Basescu si Boc ) inchidem spitalele. Sa-l mosteniti pe Basescu 100 de ani si sa fiti fericiti. Asta teapa basista sa va ajunga 150 de ani.

Romania nu este printre primele tari in care mor oameni ce pot fi

salvati!
Se intampla si la case mai mari!
Totul datorita:
-neglijentei personale si sau ale apartinatorilor.
-prezentarea cu intarziere la medic.
-lipsa de experienta a unor cadre medicale.
-malpraxis.
-infectii intraspitalicesti.

Da,da....

Ca sa dai vot negativ la linkul asta cu regret iti spun ca nu faci parte din specia asta ii clar

http://www.simonatache.ro/2015/04/29/cealalta-retea-a-lui-vlad/

Ar fi fost mai tonic daca serviciile secrete din Ro erau KGB

sau CIA!!

Era mai usor de acceptat ca rusii sau americanii au distrus Romania decat ca romanii din "SS" au distrus tara!!

Sa-l legati pe Basescu de poarta spitalelor,

cu mana intinsa sa cerseasca bani pentru medici si modernizare, ar fi si asta o solutie. Domnule ministru poate cititi postarea mea. Succes !

Scuze.....Acesta ii linkul corect ziare. com

http://www.simonatache.ro/2015/04/29/cealalta-retea-a-lui-vlad/

Auzi mai ziare.com citeste tu asta .....

http://www.riseproject.ro/artificiul-citarii-procesele-cu-doua-viteze-ale-lui-klaus-iohannis/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=artificiul-citarii-procesele-cu-doua-viteze-ale-lui-klaus-iohannis

Un aerticol excelent ,pentru spitalele de stat. Cum e in spitatele

....private ?
merita reformarea sistemului de spitale de strat ,ori privatizarea lor ?

asta se stie demult ! alceva nou , nu aveti ?

ceva , razboaie nucleare , atentate teroriste , alegeri democrate ....... ?
apropo , mi-am amintit , cand scriati aici ca teroristii au rapit un avion si chiar mergea de ore intregi tv-ul numai pe news si aia nu transmiteau nimic !
nu mai vin teroristii ?
oare ce fac la ora asta ?
veniti cu chestii amuzante despre politica , nu cu mascariile astea care sunt stiute de toata lumea !

 

nu mai este nevoie de alt dezinfectant!

daca nu se mai pot efectua operatii si dezinfectiile de rigoare in spitale, primul ministru trebuie sa se urce intr-un tir sau in zece tiruri si sa mearga urgent la viena sa cumpere cu cash toti dezinfectantii pe care le folosec spitalele acolo, ca procedura de urgenta, pina se rezolva problema pe termen lung.
bleach-ul = hipocloritul ( sau cum se numeste acolo) = hypochlorous acid este dezinfectantul care se gaseste la orice supermarket si care poate folosit in aceasta seara in spitale.
vezi linkul de mai jos de la cdc

http://www.cdc.gov/hicpac/Disinfection_Sterilization/6_0disinfection.html

hipocloritul de sodiu de mai jos cu concentratia de 5.25% poate fi diluat de 10 ori si poate fi folosit penrtu dezinfectarea camerlor de operatie , saloanelor, mobilieruli etc in cazuri de urgenta .
concntratia finala trebuie sa fie de 0.5 %.
http://dentcafe.com/chloraxid-5.25-hipoclorit-de-sodiu-5-25-pentru-clatirea-canalelor-radiculare-200-g.html
la o concentratie de 0.25 % se paote folosi pentru spalarea pacientilor , a pielii, si a ranilor. solutia medicala se numeste Dakins solution si o pot vedea in linkul urmator
http://www.webmd.com/drugs/2/drug-62261/dakin's-solution/details
camerele trebuie aerisite dupa dezinfectare pentru ca hipocloritul este iritant pentru ochi si piele

nu se poate ,firma din cipru detine exclusivitate

deci se cumpara acelas produs de 10x mai scump din cipru sau ministerul plateste penalizari contractuale.coruptia si hotia PSD s-a facut si se face prin acte semnate de 300 de persoane ca raspunderea sa cada pe 300..si daca una din hartii se pierde dosarul este incomplet si DNA a alergat 3 ani degaba ,asta este PSD asa se fura in romania ,ei acum la alegeri dau spagi, se plimba cu urna mobila , toti membrii comisiilor la sate sunt PSD ,normal ca PSD castiga si cine castiga primarii castiga alegerile,caci primarii PSD hotarasc cine lucreaza in judet si cine ia sau nu ia ajutorul social,iar pentru asta PSD este castigatorul alegerilor detasat,pentru asta PSD si Tariceanu impreuna cu basescu isi smulg perciunii pana la sange sa cada Codruta kovesi, sa fie ei iar frati de hotii ca inainte.sa va sta micii si berea in gat

de 26 de ani fura toti din sistem...basescu l-a privatizat

dar si-a pastrat pentru ginerica cateva contracte ,restul au capusat conducta inainte sa paraseasca casa poporului.PSD ul suge din acest sistem de cand s-a infiintat.acum e jumatate privatizat pe hartii ca in realitate doctorii lucreaza la cabinetul particular, doar asistentele stau in spital sa-ti dea adresa doctorilor si a cabinetelor particulare.nu mai exista sistem sanitar,exista paznici mii de firme, asistente milioane , manageri mii tot ce trebuie exista , nu sunt doctori pansamente si hartie igienica.asta nu este un sistem el nu exista trebuie desfiintat ,tinut pe avarie , curatat si reinfiintat ,ce este astazi ...nu-i nici socialist nici capitalist este un fel de PSD ,facut dupa fata si asemanarea lui,si PSD a omorat oameni nevinovati sitemul sanitar de astazi la fel

 

@Arsule

De furat fura toti, stai linistit, ca sunt din PSD sau PNL nu conteaza, iau si au luat cu sacul. Nu stiu cati bani se colecteaza anul la sitemul de santate, sa fie si 100.000 de euro, daca ar fi folositi cu cap, tot s-ar vedea ceva in santate, insa nu se vede nimic. De 26 de ani sistemul sanitar este tot pe avarie si merge de da inapoi bine de tot.

privat ori de stat ,ghiveciul lui base nu merge

platim la stat si platim si la privat ,doctorii isi smulg parul din cap ca salariile la stat sunt mici iar oprescu are 3 clinici particulare.pai...doctorul care are clinica ...calca ala in spital?doctorul din spital nu are nici pansamente ,nici tehnologie , nici experienta ca ala bun e afara din tara . atunci...sanatatea pentru ce o mai platim? pentru algocalmine ?deci daca continuam sa toleram ghiveciul din sanatate stat la luat bani dar spaga pentru a supravietui si privat alti bani alta distractie ca o alta obtiune cand de fapt este singura existenta reala . dai bani multi foarte multi la privat sa te opereze in strainatate ca in clinicile din romania se fac mai mult analize operatiile se fac milogind pe la televizor sa-ti salveze bacali copilul.asta este teapa care trage romania in jos cu peste 50 miliarde euro pe an an.tardarea lui basescu si spaga luata pentru distrugerea sistemului de sanatate centralizat o sa-i atarne de gat toata viata lui de politician, a vrut sa scape de cartoful incins aruncandu-l la voia intamplarii iar el s-a operat in austria, sa vedem fica-sa si nepotii o sa aiba banii lui sa o faca tot acolo? cu 30000 $?o tura doua au dar daca ii gasesc astia bubele din cap, o sa regrete mult ca si-a scapat pielea sacrificand ramuri esentiale ale economiei.degeaba avem ministere ,ministrii si smurduri,degeaba ajung bolnavii in sub 10 minute in spitale daca acolo nu este hartie igienica ,si sunt focare de infectie . toti au furat si tradat , pregatiti-va pensii babane ,sistemul privat va asteapta cu cuponul de pensie sa va dea reteta potrivita

Arsule ,

probabil ca o sa se sature si CEL DE SUS de mizeriile pe care le debitezi .ar trebui sa-ti faci analizele.

 

analize, unde?

in spitalele astea periculoase? il trimitzi pe saracul om la moar*te sigura. ce rau tzi-a facut!

gresesc asa-i?

vrei sa-mi fac analizele ,sa dau 150$ degaba pe 2 hartii batute la masina de scris acum 5 ani in care este scris cu pixul numele meu si data ?sau preferi 200$ analizele pe CD?aveti hatie igienica in spiatal? sau am gresit cand am spus ca sunt mai multi paznici ca-n inchisorile de maxima siguranta. ia vezi cati paznici si cati doctori sunt intr-un spital, daca poti de cersetorii in halate .jale ...sistemul de sanatate este jalnic iar asemenea oameni continua sa sape la radacina lui incercand sa-l faca sa para ca este in stare de functionare ,sa impiedice curatire lui

@Arsu

Sistemul de santate trebuie sa ramana la stat. Privatizare e buna, dar nu in orice domeniul. In sistemul privat se urmareste profitul, iar profitul distruge omenia. Cu pesiile private e alta magareata, o sa traim si o sa vedem ce o sa iasa, dar la lucruri minunate nu trebuie sa se astepte nimeni.

sistemul de sanatate este ca o garnitura de tren cu o locomotiva

foarte puternica!!

Locomotiva este alimentata cu spaga, afaceri si politica. Garnitura are zeci de vagoane de clasa II si III a caror pasageri viseaza sa prinda un loc in locomotiva si mai are cel mult 1-2 vagoane de clasa I din care pleaca lunar in occident, calatorii! Cam cu un astfel de tren se va asigura sanatatea romanilor decenii de acum inainte!! Vlad Voiculescu este un altruist pentru ca nu este medic dar va termina prin a fi devorat de sanatate!! Merita incercat doar pentru a vedea clar ca nu se poate......

 

rezolvarea imediata a problemei dezinfectantilor

daca nu se mai pot efectua operatii si dezinfectiile de rigoare in spitale, primul ministru trebuie sa se urce intr-un tir sau in zece tiruri si sa mearga urgent la viena sa cumpere cu cash toti dezinfectantii pe care le folosec spitalele acolo, ca procedura de urgenta, pina se rezolva problema pe termen lung.
bleach-ul = hipocloritul ( sau cum se numeste acolo) = hypochlorous acid este dezinfectantul care se gaseste la orice supermarket si care poate folosit in aceasta seara in spitale.
vezi linkul de mai jos de la cdc

http://www.cdc.gov/hicpac/Disinfection_Sterilization/6_0disinfection.html

hipocloritul de sodiu de mai jos cu concentratia de 5.25% poate fi diluat de 10 ori si poate fi folosit penrtu dezinfectarea camerlor de operatie , saloanelor, mobilieruli etc in cazuri de urgenta .
concntratia finala trebuie sa fie de 0.5 %.
http://dentcafe.com/chloraxid-5.25-hipoclorit-de-sodiu-5-25-pentru-clatirea-canalelor-radiculare-200-g.html
la o concentratie de 0.25 % se paote folosi pentru spalarea pacientilor , a pielii, si a ranilor. solutia medicala se numeste Dakins solution si o pot vedea in linkul urmator
http://www.webmd.com/drugs/2/drug-62261/dakin's-solution/details
camerele trebuie aerisite dupa dezinfectare pentru ca hipocloritul este iritant pentru ochi si piele

 

@mercenarule

Zical 'Dupa tranvaie si barbati insurati sa nu alergi nicidata", trebuie inlocuita cu 'Pe mila si intersul politicinilor sa nu mizezi niciodata". Cilos nu stie cum sa faca sa fie pe placul cui trebuie, sa impace si capra si varza, sa se spele pa maini de toate si sa iasa curat ca lacrima.

dezinfectia cu cloramina era mai sincera si mai eficienta

preturi mici, stiai dupa miros daca s-a dezinfectat - daca nu te usturau ochii insemna ca solutia a fost diluata - insa cum s-au implicat smecherii care stiau unde se invarte banul public, a aparut si coruptia - produse scumpe de import cu denumiri exotice, diluarea acestora pana la stadiul de apa chioara, monopol de furnizare, transferuri de profit in off-shore-uri, desfiintarea certificarilor ICECHIM, etc. - sifonarea sofisticata si premeditata a banului public din sanatate si consecintele negative ale acestui fenomen: servicii medicale de proasta calitate si cresterea mortalitatii sunt atentate la siguranta nationala - unde in afara dictaturilor din tarile subdezvoltate se mai intampla ca statul sa ajunga inamicul public nr. 1 al cetateanului?

 

Pe ce grupa de microbi, virusi ori bacterii actioneaza ?

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor