Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Institut oncologic de jumatate de miliard de lei la Timisoara? De unde vor veni banii

Joi, 06 August 2015, ora 20:25
1669 citiri
Institut oncologic de jumatate de miliard de lei la Timisoara? De unde vor veni banii
Foto: Ziare.com

Ministerul Sanatatii doreste construirea unui institut oncologic regional la Timisoara, care va costa aproximativ 500 de milioane de lei, cu fonduri europene pentru cladiri verzi, dar si de la bugetul de stat si din sponsorizari, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Oana Grigore.

La propunerea Minsiterului Sanatatii, Consiliul interministerial de avizare lucrari publice de interes national si locuinte a avizat demararea lucrarilor de constructie a Institutului Regional de Oncologie Timisoara.

Institutul, a carui infiintare a fost aprobata prin hotarare de Guvern din 2009, va fi amplasat la marginea orasului Timisoara, pe o suprafata de 5,5 hectare, aflata in proprietatea Ministerului Sanatatii, prin Directia de Sanatate Publica (DSP) Timis.

In aceasta zona a fost demarata, inca din anul 1994, construirea unui spital municipal, proiectul fiind abandonat dupa ridicarea unei parti din ziduri.

Fara spital oncologic in Timisoara, Primaria a dat in judecata Spitalul Municipal

Purtatorul de cuvant al MS, Oana Grigore, a precizat ca institutul va fi dotat cu echipamente de ultima generatie si cu un heliport. Valoarea constructiei si dotarii unitatii se ridica la 500 de milioane de lei, bani pe care MS intentioneaza sa ii obtina in cea mai mare parte din fonduri europene, dar si de la bugetul de stat si din sponsorizari.

Constructia ar putea incepe anul viitor, in functie de accesarea fondurilor, iar durata lucrarilor va fi de cel putin trei ani, a mai aratat Grigore.

"Timisoara nu a fost inclusa pe lista centrelor in care se vor construi spitale regionale de urgenta cu finantare europeana ca in cazul oraselor Iasi, Cluj si Craiova. Mai mult, spre deosebire de alte centre universitare medicale traditionale (Bucuresti, Cluj, Iasi), Timisoara nu dispune de un institut regional de oncologie.

Ca urmare, era imperios necesar dezvoltarea unui astfel de obiectiv si in aceasta regiune. Finantarea constructiei va fi asigurata din mai multe surse de finantare, inclusiv fonduri europene destinate construirii de cladiri verzi", a declarat prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat intr-un comunicat al institutiei.

Ministerul Sanatatii are in vedere dezvoltarea unui institut oncologic in zona Banatului inca din anul 2009 cand a propus infiintatrea acestuia prin HG.

In anul 2012, Ministerul Sanatatii a realizat studiul de prefezabilitate si studiul de Fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timisoara, documente in care sunt propuse solutiile concrete de preluare a unei parti din constructia existenta si dezvoltarea acesteia intr-un obiectiv modern si complex. Institutul va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continua si paliatie, precum si spatii dedicate activitatii didactice.

In Romania, sunt depistate anual 78.800 cazuri noi de cancer, aceasta boala fiind a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare. Timisoara si zona de vest a Romaniei au o rata a afectiunilor oncologice peste media nationala.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#institut oncologic Timisoara, #Ministerul Sanatatii institut oncologic , #spital