Institutul Cantacuzino nu face vaccin antigripal nici in sezonul 2015 - 2016, desi are autorizatii

Joi, 21 Mai 2015, ora 09:16
2680 citiri
Institutul Cantacuzino nu face vaccin antigripal nici in sezonul 2015 - 2016, desi are autorizatii
Foto: Facebook/NU desfiintarii Institutului Cantacuzino

Institutul Cantacuzino nu va face vaccin antigripal nici in sezonul 2015 - 2016, chiar daca, din 2013, are autorizatii de fabricatie si de punere pe piata pentru acest produs, intrucat are conturile blocate, a declarat liderul sindical Monica Balteanu.

"As vrea sa fac mai multe precizari cu privire la situatia Institutului Cantacuzino, pentru toti cei care nu inteleg cum functioneaza aceasta unitate. Agentia Nationala a Medicamentului are lista unitatilor autorizate de fabricatie / certificate de buna practica de fabricatie (GMP). Pe aceasta lista este si Institutul de Microbiologie si Imunologie Cantacuzino. (...) Asadar Institutul Cantacuzino are GMP in baza caruia a obtinut autorizatia de punere pe piata din 2013. Cu toate acestea, adica desi avem aceste doua autorizatii inca din 2013 si, mai mult, in vigoare si in 2015, ANM a gasit un lot de vaccin neconform cerintelor europene in domeniu si a oprit de la vaccinare cele 400.000 de doze produse la noi", a declarat, miercuri, liderul sindical Monica Balteanu.

Ea a mai precizat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat inca din martie formula pentru vaccinul antigripal sezonier, asa ca deja s-a inceput preparea acestor produse.

Ministerul Sanatatii va face licitatia pentru vaccin in octombrie.

"Noi, in iune maine, poimaine, nu avem nimic pregatit. Asa ca nici in acest sezon nu vom face vaccin, dar daca expira una dintre autorizatii depunem documentatia necesara pentru reinnoirea actului", a mai spus doctorul Monica Balteanu.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

In 2013 productia a fost reluata, dar, la sfarsitul anului, ANM a anuntat Institutul Cantacuzino ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata, intrucat au fost descoperite probleme. Totodata, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agentia Medicamentului din Franta, care a comunicat, in 31 ianuarie, ca vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul ca vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unitati per mililitru de endotoxine, fata de sub 100 pentru un produs conform.

In acest context, productia de vaccin a fost oprita, iar imunizarea populatiei se face numai cu vaccin din import.

In octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut in coordonarea Ministerului Educatiei, din cea a Ministerului Sanatatii.

In 22 ianuarie 2015, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede stergerea datoriilor catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept serviciu de interes economic general, insa unitatea are in continuare conturile blocate.

La inceputul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivand ca nu a fost ajutat de autoritati ca sa "puna institutul pe linia de plutire".

Comisia de sanatate din Camera Deputatilor a analizat, pe 17 martie marti, situatia Institutului Cantacuzino.

Premierul Victor Ponta declara, in 16 martie, ca Guvernul cauta solutii pentru situatia de la Institutul Cantacuzino, dar nu poate aloca bani direct de la buget, deoarece acest lucru ar fi considerat ajutor de stat.

Angajatii Institutului Cantacuzino, dar si studenti la Medicina au protestat de mai multe ori fata de situatia in care se afla institutia, cerand inclusiv sustinerea si implicarea presedintelui Klaus Iohannis, pentru impiedicarea desfiintarii institutului.

Presedintele Klaus Iohannis, care a vizitat, pe 13 mai, Institutul Cantacuzino, a declarat ca la aceasta institutie este o situatie complicata, creata in ani, subliniind ca unitatea trebuie salvata si ca este hotarat sa "puna aceasta problema peste tot" unde crede ca se vor gasi solutii.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Institut Cantacuzino vaccin antigripal, #Cantacuzino vaccin autorizatii , #spital