Lucian Duta, CNAS: Conflictul din Sanatate are o puternica componenta politica

Luni, 06 Iunie 2011, ora 23:06
2097 citiri
Lucian Duta, CNAS: Conflictul din Sanatate are o puternica componenta politica

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, subliniaza ca, in pofida eforturilor facute in favoarea medicilor de familie, printre care si cresterea fondurilor aflate la dispozitia lor cu 10%, acestia au tot interesul sa prelungeasca starea de fapt din Sanatate, desi pierderile financiare din sistem se ridica la 3-400 de milioane de euro anual.

In opinia lui Lucian Duta, aceasta situatie are o "puternica componenta politica".

Seful Casei de Asigurari de Sanatate a acuzat, luni, la B1 Tv, "coruptia din sistem - pierderile financiare". "Eu acuz totala opozitie pe care o au nu numai ei, fata de reglementarea acestui sistem", a spus Duta, precizand: "Pe de o parte avem categorii sociale - politisti- carora le luam banii de mancare si pe de alta parte categorii sociale care au cereri care raman nesolutionate...noi am facut toate eforturile ca fondurile medicilor de familie sa cresca cu 10%, dar dansii nu vor sa spuna, au alte tinte, si din pacate s-a ajuns aici".

Duta a acuzat ca exista o stransa legatura intre mediul politic, medicii de familie si piata farmaceutica din Romania.

"Piata farmaceutica in Romania, incepand din 2008, cand domnul Nicolaescu a scos toate parghiile de control, este nelimitata, medicii prescriu cele mai scumpe medicamente chiar daca au la dispozitie medicamente cu acelasi efect, dar mai ieftine". De fapt, "avem o sursa de bani care se scurge necontrolat, dar incercam sa ne cheltuim banii cat mai economicos pe sistemul acesta. Sunt medici care impreuna cu farmaciile fraudeaza sistemul".

Spre exemplu, spune Duta, "am gasit 2.000 de retete scrise la morti, au mai fost si alte lucruri pe care le-am reclamat de-a lungul timpului - controlul Curtii de Conturi nu s-a incheiat inca. Noi incercam sa eliminam coruptia si sa incercam sa o ducem spre o parte foarte transparenta...Sunt pierderi anuale de 3-400 de milioane de euro.. am incercat, am si reusit pe alocuri, sa mai stopam si sa mai standardizam".

In ceea ce priveste regulile de internare in spital, care au decansat, zilele trecute, consternarea opiniei publice, Lucian Duta sustine ca nu reprezinta nici o noutate, nici ceva negativ: "Incercam sa reglementam ca urgentele sa fie tratate cu prioritate; acele reguli au fost asumate de Ministerul Sanatatii in 2006, pe fonduri Phare, pe care am incercat sa le punem in practica...15-20% din internari nu-si gasesc rostul, spitalele forteaza internarile pentru a obtine banii de la casele de asigurari. In spitale se fac internari fictive si de multe ori abuzive, in detrimentul pacientilor care au nevoie cu adevarat de internare".

Mai mult, spune Duta, "aceste trimiteri de catre unii medici se fac directionat catre unele laboratoare cu intoarcerea unor fonduri catre medici - acesta este doar un exemplu".

"De fiecare data se discuta despre sistemul informatic. Cea mai mare problema e introducerea cardului de sanatate - nu se va mai putea frauda sistemul. Dupa zece ani de discutii, am inceput sa demaram lucrurile, la anul avem card...cu cat avanseaza lucrurile, cu atat creste rezistenta ... in numele dumneavoastra nu se mai pot scrie retete false, cand aveti o urgenta se baga in cititorul de card din salvare si se vede istoricul, medicul vede mai repede cum sa va salveze", a detaliat Lucian Duta avantajele introducerii cardului de sanatate.

Seful Casei de Asigurari de Sanatate a mai precizat ca "18% dintre medici au semnat deja, dupa doua zile", contractul cadru, si s-a dat, "ca solutie de avarie, ca daca pacientii au nevoie de reteta sa se duca la doctorii care au semnat cu noi si sa-si ia reteta".

"Am avut o discutie cu domnul ministru, i-am explicat ce se intampla, dansii au inteles si vom vedea ce vom face maine, cand avem o intalnire, eu si domnul ministru, cu medicii de familie", a precizat Duta.

Insa, remarca Duta, "acest conflict nu se doreste deocamdata a fi stins, avand o puternica componenta politica. Dovezile arata ca exista aceasta posibilitate. Ieri cel mai vocal la intalnirea medicilor nu au fost medicii, ci domnul fost ministru Nicolaescu. Maine, din nou, cei doi lideri ai Opozitiei se implica in acest conflict".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Lucian Duta, #Lucian Duta CNAS, #lucian duta criza sanatate , #spital