Manageri de spitale: Coplata este binevenita, in lipsa de altceva, dar nu la Urgenta

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 20:27
1361 citiri
Manageri de spitale: Coplata este binevenita, in lipsa de altceva, dar nu la Urgenta
Foto: Arhiva

Managerii de spitale apreciaza in cea mai mare parte ca introducerea coplatii, prevazuta pentru inceputul lunii martie, este binevenita, chiar daca este vorba despre o suma modica.

Dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, a declarat luni ca suma este binevenita, chiar daca este modica, orice ban venit in sistem contand.

"Important este ca persoanele venite in urgenta sa nu plateasca", a subliniat ea.

Referitor la managerii care nu gestioneaza bine unitatile, dr. Carmen Orban este de parere ca, acolo unde se constata ca institutia nu este bine condusa, managerul trebuie schimbat, insa, daca se ajunge la datorii din pricina unei finantari care nu este primita la timp, managerul nu are nicio vina.

Managerul Spitalului Universitar, conf. dr. Catalin Carstoiu, a declarat ca in spitale deja exista un fel de coplata. "Pacientii platesc si acum pentru materiale sanitare, este un altfel de coplata", a apreciat el.

"Ar trebui sa acceptam introducerea pachetului de baza de servicii medicale si asigurarile private de sanatate pentru a avea mai multi bani", considera conf. dr. Catalin Carstoiu.

Referitor la schimbarea managerilor care nu isi platesc la timp datoriile, Carstoiu sustine ca este normal ca aceia care depasesc bugetul si fac datorii sa suporte consecintele.

Prof. dr. Dana Safta, director medical al Spitalului Elias, a declarat ca introducerea coplatii pentru spitale vine ca "o gura de oxigen" in lipsa altor solutii de finantare. Ea a subliniat ca in prezent spitalele publice din Bucuresti sunt foarte aglomerate cu pacienti din toata tara, confruntandu-se cu o cazuistica grava, care costa, iar managerii se straduiesc sa faca fata acestor situatii cu putinii bani de care dispun.

Pe de alta parte, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, a declarat ca FMI, care este o institutie ce nu are nicio competenta pentru sanatate, nu a acceptat renuntarea la coplata. "Este o reusita a Ministerului Sanatatii. In tarile in care a fost aplicata s-a renuntat treptat la ea sau a fost redusa la o suma modica", a spus prof. dr. Astarastoae.

"Pentru sistemul romanesc, aceasta ingreuneaza accesul populatiei vulnerabile la serviciile spitalicesti si va duce la un conflict intre pacienti si spital. Sumele colectate sunt nesemnificative si coplata nu va diminua accesul exagerat la spitale", considera presedintele CMR.

Totodata, Cezar Irimia, presedintele al Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, a declarat ca pacientii au contestat coplata intotdeauna, pentru ca aceasta aduce o restrictionare in cazul bolnavilor cronic, care necesita mai multe internari.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni ca la discutia cu delegatia FMI s-a convenit ca valoarea coplatii sa fie una modesta, punctand ca Romania s-a angajat ca incepand cu luna martie aceasta sa vizeze cazurile externate.

"In ceea ce priveste coplata, exista o lege si ea ar fi trebuit ca de anul trecut sa se aplice. In urma discutiilor cu FMI am ajuns la concluzia ca putem sa introducem numai limitat si pentru o perioada de timp ca sa putem sa controlam costurile din sectorul cel mai cheltuitor - si anume sectorul spitalicesc - numai acolo o coplata care, asa cum am convenit cu FMI, sa aiba o valoare modesta in sensul in care ea sa fie utilizata strict pentru controlul costurilor. Adica sa stim cum se intra, cum se utilizeaza si cum se iese din sistem", a spus Nicolaescu.

El a subliniat ca Romania s-a angajat ca incepand cu luna martie coplata sa vizeze cazurile externate. "Ceea ce ne-am angajat ca vom face incepand cu contractul-cadru, adica din martie 2013, se refera la o coplata pe caz externat, adica pe cine iese din spital, si nu pe cine se adreseaza spitalului sa obtina sau nu un anume serviciu medical", a precizat ministrul.

Ministerul Sanatatii a subliniat, intr-un comunicat emis luni, ca implementarea mecanismului de coplata a facut parte din conditionalitatile discutate si stabilite cu organismele internationale (FMI, BM si CE) inca din anii precedenti.

"In acest context, s-a decis in urma discutiilor cu FMI, la propunerea Ministerului Sanatatii si FMI a acceptat, introducerea unei coplati modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internarilor nejustificate, fictive si a raportarilor false", arata MS.

Coplata nu va fi aplicata serviciilor de urgenta, in ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau in cazul analizelor medicale, precum si persoanelor exceptate prin lege (exemplu: copii, gravide, pensionari sub 700 lei/luna, bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, daca nu realizeaza venituri din munca, veteranii de razboi).

Cuantumul modic al sumelor si regulamentul de aplicare ale mecanismului vor fi stabilite in normele la contractul-cadru, a mai informat MS.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#manageri spitale coplata, #coplata sistem urgente, #gestionare spitale, #finantare sanatate , #spital