Marturia celui care a pornit dosarul Lucan: Batea medicii, facea trafic de organe si avea la degetul mic procurori, politicieni si servicii

Marti, 26 Decembrie 2017, ora 12:12
36223 citiri
Marturia celui care a pornit dosarul Lucan: Batea medicii, facea trafic de organe si avea la degetul mic procurori, politicieni si servicii
Foto: Captura video

Dosarul medicului Mihai Lucan, acuzat de delapidare in cazul Institutului de Urologie si Transplant din Cluj, a pornit de la plangerile lui Emanuel Ungureanu, fost angajat al Institutului.

Acesta a lucrat aici timp de un de zile ca asistent social clinician.

Intr-un interviu acordat Adevarul, el povesteste de ororile comise de Lucan, de la injuraturi si jigniri la pumni in stomac aplicati si medicilor, si pacientilor. Mai mult, e descrisa si reteaua incredibila de politicieni, oameni de afaceri, politisti, procurori si chiar servicii secrete pe care Lucan a creat-o in jurul sau, putand sa faca nestingherit in toti acesti ani trafic cu organe.

A lovit cu pumnul in stomac o colega medic atat de tare, ca a cazut peste pacient

Ungureanu povesteste ca l-a cunoscut prima oara pe Lucan din postura de pacient, fiind "impresionat negativ" de faptul ca pacientii si aistentele stateau drepti cand el intra in salon.

"Imi amintesc ca urla cumplit, ii injura pe doctori si imi amintesc un episod cand a lovit-o in stomac cu pumnul pe Carmen Lapusan, care a cazut peste pacient, asta se intampla la una dintre vizite. Tot cu pumnul l-a lovit si pe actualul manager, Silviu Moga, lasandu-l fara respiratie. Si actualul presedinte al Asociatiei transplantatilor si dializatilor Cluj, domnul Morar, a fost lovit cu pumnul in stomac. Avea acest obicei sa loveasca prin surprindere, atat angajati, cat si bolnavi. Imi asum ceea ce spun", a declarat Ungureanu.

Acesta a povestit cum s-a desfasurat colaborarea cu medicul, sustinand ca ii suporta comportamentul "mitocanesc arhicunoscut in clinica" datorita calitatilor lui chirurgicale.

Colaborarea celor doi s-a incheiat cand Ungureanu a aflat ca medicul face trafic de organe: "N-am putut sa suport ideea ca cineva profita din disperarea unor bolnavi de a trai si din moartea unor oameni (...) este inuman, criminal, strigator la cer".

Protectie de la SRI, dar si politicieni ca Funar, Boc sau Melescanu

Ungureanu a povestit ca medicul a fost ferit de posibilele probleme cu justitia in acesti ani datorita anturajului sau, din care faceau parte persoane importante.

Ioan Otel, la acea vreme sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (BCCOA), acoperea traficul de organe cu cei care conduceau structura SRI in acel an.

De asemenea, fostul asistent spune ca protectie i-a oferit si fostul sef al Parchetului Curtii de Apel Cluj, procurorul Maghiar.

In plus, Lucan a avut si sprijinul politicienilor, precum Gheorghe Funar, care i-ar fi pus la dispozitie un spatiu (pentru a-si deschide prima clinica privata), pentru ca a ajutat-o pe sora lui.

"In 2006, s-a apropiat de Boc, profitand de problemele lui cu rinichii si l-a atras la colaborare - cum se spunea pe vremea lui Ceausescu - si apoi au urmat o gramada de hotarari de Consiliu Local aiuritoare - prin care, practic, primaria a renuntat la orice control asupra resurselor pe care le obtinea dintr-o afacere profitabila cu firma Lukmed. Sumele pe care le platea Lukmed pentru acea concesiune fiind absolut ridicole in raport cu profitul urias al clinicii", a mai spus Ungureanu.

Totodata, scrie Adevarul, Lucan conducea filiala APR Cluj, de aici si o prietenie foarte apropiata de Teodor Melescanu. Melescanu a fost si directorul Serviciului de

Cum decurgea traficul de organe

Lucan nu se implica in nimic in mod direct. El facea transplant de rinichi unor persoane din strainatate, care erau dispuse sa lase bani grei medicului pentru a-si salva viata.

Emil Sabo era intermediarul: lua banii de la straini si se intalnea cu romanii care erau dispusi sa isi doneze rinichiul contra unei sume de bani.

Rinichii erau recoltati in special de la persoanele aflate in moarte clinica, aici avand Ungureanu un rol important: el se ocupa cu convingerea membrilor familiei sa isi dea acordul pentru donarea organelor.

La acea vreme, Ungureanu nu stia in ce este implicat Lucan.

Intr-o zi insa, medicul i-a chemat pe el si pe Carmen Lapusan in birou si i-a trimis sa obtina acordul unei familii a carei fetite se afla in moarte clinica.

El le-a spus ca au o misiune importanta si ca are nevoie de acest rinichi.

Dupa ce a fost dat acordul, iar Ungureanu stia ca s-a terminat si operatia de transplant, acesta nu a fost lasat sa vada pacientul.

El credea ca rinichiul va ajunge la o fetita, insa realitatea a fost alta mult mai dura.

"Mi-am dat seama ca eu eram naiv, pentru ca ceilalti medici stiau despre strainii care beneficiau de transplant, asistasera la operatii, primisera foloase, nu chiar ca profesorul Lucan, dar fusesera si ei platiti in special ca sa taca. Nu am aflat cine beneficiase de transplant", a mai povestit el.

Adevarul iese la suprafata dupa 13 ani

Prima reclamatie facuta de Ungureanu dateaza din 2004, cand a trimis o scrisoare la Cotroceni, lui Ion Iliescu, apoi si la Ministerul Sanatatii, cand ministru era Ovidiu Branzan.

Cand a aflat, medicul Lucan a reactionat prin Ioan Figan care era director la Pediatrie.

Acesta pusese doua asistente sociale - pe care Ungureanu nici nu le cunostea - sa faca rapoarte false despre el, ca ar intarzia si ca nu isi indeplineste indatoririle de serviciu.

Tot in 2004, Emanuel Ungureanu a ajuns si la DIICOT, care abia se infiintase. Aici, dosarul s-a oprit odata cu procuroarea Teodora Molnar, care nu a mers mai departe cu dosarul.

Ungureanu a apelat apoi la politistii de la Crima Organizata, insa aici, Ioan Otel - parte din anturajul medicului Lucan - era sef al BCCOA.

Dupa acest episod, Lucan a incercat sa il dea afara pe Ungureanu de la Pediatrie si a pus pe cineva sa ii vandalizeze masina.

"A transformat Lukmed intr-o afacere mai prospera si mai putin riscanta, a acoperit-o cu hartii. Afacerea aducea este 1 milion de euro pe an, in afara de spaga pe care o lua de la pacienti", a mai povestit Emanuel Ungureanu.

Fostul asistent mentioneaza ca o operatie costa, la inceput, 10.000 de marci, apoi pretul a crescut la 15 - 20 de mii de euro.

Emanuel Ungureanu este din 2003 profesor de Istorie la un liceu din Cluj, iar din 2016 este deputat de Cluj pe lista USR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#medicul Lucan trafic de organe, #detalii trafic organe medic Lucan , #spital