Medic in Romania: Ne-am coborat in cocina. De aceea, o sa pierdem! Interviu

Vineri, 21 August 2015, ora 13:45
26069 citiri
Medic in Romania: Ne-am coborat in cocina. De aceea, o sa pierdem! Interviu
Foto: Arhiva personala Sebastian Fluieras

"Este normal sa fim revoltati, salariile medicilor sunt penibile", iar "legalizarea plicului este o prostie senzationala", spune dr. Sebastian Nicolae Fluieras, medic specialist chirurg la Deva.

La inceputul saptamanii, premierul Ponta a anuntat ca salariile angajatilor din Sanatate vor creste cu 25% de la 1 octombrie.

Medic in Romania: Salariile marite fara a pune punct coruptiei si risipei, pansament nou peste cangrena - Interviu

Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net din sistemul sanitar este de 1.500 de lei, o majorare ar insemna un plus 375 de lei lunar. Insuficient pentru majoritatea medicilor, care spun ca masura e praf in ochi si cer o reforma adevarata a sistemului sanitar. In plus, legalizarea si impozitarea "plicului" pentru medici au fost primite cu nemultumire profunda si replici taioase pe grupul de Facebook intitulat Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!:

Solutia pentru resuscitarea sistemului medical, precum si a intregii societati, este educatia, puncteaza dr. Fluieras, intr-un interviu acordat Ziare.com: "Educatia, in sensul deschiderii mintii, tolerantei, acceptarii, concurentei reale, implinirii sufletesti, colaborarii. Rezulatele acestei investitii se vor vedea peste 20-30 de ani. Prea tarziu pentru majoritatea".

Care este programul unui doctor, cum arata o zi din viata unui medic in Romania?

Am sa incep prin a va descrie cum este structurat, oficial, programul unui medic. Ca toata lumea lucram 8 ore pe zi, dar impartit astfel: de la 8 la 13 (5 ore), 1 ora de contravizita (dupa masa sau seara, functie de sectie) si o garda pe luna care nu se plateste. Astfel se obtin cele 40 de ore pe saptamana. Medicii care lucreaza in spitale, pe specialitati in care se fac garzi, mai fac intre 3 si 10 garzi pe luna, depinde de sectie.

Pentru a trece de la modul general la cel personal, am sa va prezint pe scurt cum arata o saptamana din viata mea intr-un spital din Romania, si anume am sa va descriu pe scurt saptamana trecuta. (Cred ca o zi nu este reprezentativa).

Duminica 9 august am fost de garda (vineri 7 august am fost de garda si am iesit sambata la 9 dimineata), am venit la spital la ora 9 dimineata si am plecat acasa luni la 5 dupa-amiaza. Pe langa consulturi si internari, hartogarie, am operat 3 cazuri (urgente) de la 5 dupa amiaza pana pe la 11 seara. Apoi in cursul noptii si pana dimineata am mai internat inca 3 cazuri.

Majorarea de 25%, inceputul muncii Sisifului din Sanatate - care sunt problemele din sistem si ce solutii ar fi

Luni 10 august am operat pana la ora 15:00 4 cazuri, apoi 2 ore am facut policlinica, am plecat la 17 acasa, am mancat, am facut o sedinta de limba franceza in particular (ghiciti de ce?), m-am intors la spital pentru contra vizita. Am ajuns acasa la 21.

Marti 11 august internari, externari, hartogarie, am operat pana la ora 15:00 3 cazuri, apoi 2 ore policlinica; am ajuns acasa la 17. M-am intors la spital la ora 20 si am ajuns acasa la 21.

Miercuri 12 august de garda - internari, externari, hartogarie, am operat 4 cazuri pana la ora 16:00, apoi garda linistita, am plecat acasa joi la ora 14:00.

Joi 13 august - externari, internari, hartogarie, consulturi, acasa la 14:00; contravizita la 20:00 pana la 21:00.

Vineri 14 august - externari, internari, hartogarie, am operat un caz, am plecat acasa la ora 14:00; apoi weekend.

Sambata 15 august - contravizita ora 20 pana la 21

Duminica 16 august - din nou de garda

Acesta este si programul colegilor mei din sectie. In fiecare zi m-am enervat, dar despre frustari si neajunsuri au scris altii destul.

Medicii sunt revoltati, cum vedeti rezolvata problema, aparent fara solutie, a salarizarii cadrelor medicale?

Este normal sa fim revoltati, salariile medicilor sunt penibile. Problema este usor de rezolvat: marirea salariilor. Marirea salariilor nu este greu de facut, se poate face chiar de maine, schimbarea mentalitatii unei tari in privinta asta este mai greu de facut. Ca urmare, incepe sa se inchida un cerc vicios, un lant al slabiciunilor, dar si sa se contureze o caracteristica nationala: neacceptarea valorilor si tararea lor in trivial si derizoriu.

Cand spun valori, nu ma refer la indivizi propriu-zis, ci la sisteme sociale de valori: sanatate, reprezentata prin medici, educatie prin profesori etc. Acest lant al slabiciunilor porneste de undeva, din trecut, din istorie, din influentele orientale, din venirea comunismului, din instinct de supravietuire, nu stiu. Cert este ca la 25 de ani de la Revolutie, nimic nu s-a schimbat.

Rolul de a schimba societatea le revine exact celor mentionati: profesori, medici, care au esuat in acest sens. In loc sa schimbe lucrurile, prin neimplicare, prin urmarirea doar a interesului personal, prin neimpunerea unor valori, au creat premisele a ce se intampla acum. Au inchis un cerc vicios, pe care acum vor sa-l intrerupa. Cei care ne injura pe noi acum, care nu inteleg de ce trebuie sa fim respectati (caci despre asta este vorba), sunt propria noastra creatie, a elitelor. E vorba si despre jurnalisti, fiti sigura!

Salarizarea este o cauza a exodului medicilor. Poate principala, dar nu singura. Vor ramane medicii romani in tara dupa ce vor avea salariul marit cu 25%?

Sunt mai multe motive pentru exodul medicilor din tara. Am sa vi le expun vazute din interior. Am identificat 3 momente in care un medic pleaca in alta tara. Motivele sunt diferite in aceste 3 momente, la fel si impactul pentru medic, ca individ.

  • A) Medicii care pleaca imediat dupa terminarea facultatii sau in rezidentiat, care nu apuca sa se erodeze in sistem, sunt foarte tineri, adaptabili. Ei profita de cererea de medici in UE si in general nu mai au regrete.
  • B) Medicii care au terminat rezidentiatul, sunt specialisti si nu reusesc sa se angajeze in Romania. Pare ciudat la deficitul actual de doctori, dar este adevarat. Scoaterea unui post la concurs este anevoioasa, birocratica, supusa coruptiei, la fel ca si metoda de evaluare in concurs, care tine cont doar de capacitatea de a reproduce informatii ca o maimuta si nicidecum de calitatile de medic ale candidatului. In plus, posturile care pot starni interes sunt de la spital judetean in sus. Orice post intr-un spital mai mic inseamna sinucidere profesionala. Angajarea in sistemul sanitar romanesc inseamna sa iesi la pensie din spitalul unde te-ai angajat la inceput.
  • C) Medicii care au lucrat in Romania cativa ani si nu au reusit sa se adapteze sau sa se realizeze, material cat si profesional. Tind sa cred ca motivul material a inceput sa primeze in ultimii 2-3 ani, odata cu inceperea unei campanii mizerabile si de neinteles in presa (vezi jurnalistii). Cei care pleaca din motive profesionale, pentru ca vor performanta, sunt in numar mai mic.

Cred ca cresterea salariilor nu va duce la oprirea exodului. Majoritatea medicilor care protesteaza acum sunt rezidenti sau medici tineri, sub 50 de ani (nu am facut un studiu, dar cred ca am dreptate) si nici dupa o eventuala crestere a salariilor nu se vor adapta, pentru ca de fapt nu s-a schimbat nimic.

Medicii reactioneaza: Nu vrem legalizarea spagii, vrem salarii decente si conditii in spitale

Cuantumul de 25% este jenant. Cresterea salariala in fapt va trebui sa aduca veniturile medicilor la nivelul salariului initial plus platile informale, care desi au fost pana acum sansa sistemului au devenit de neacceptat atat pentru medici, cat si pentru pacienti. (nu ma refer la conditionarea actului medical, ci la rasplatirea benevola a medicului de catre pacient).

Ce ar trebui facut pentru ca intreg sistemul medical romanesc sa fie resuscitat?

Pentru a discuta despre solutii este necesar sa identificam problemele. Problemele care sunt aduse in lumina nu sunt boala, ci simptomul. Daca as spune ca finantarea e problema si maine s-ar pompa bani, am vedea ca nu s-a schimbat din nou nimic. Daca am spune ca medicii si maine am schimba toti doctorii din spitale cu doctori germani pe aceeasi infrastructura si aceiasi pacienti, sistemul tot nu ar functiona. Daca am spune ca infrastructura si maine am avea numai spitale noi, dar cu aceiasi medici si aceiasi pacienti, tot nu s-ar schimba nimic.

Cred ca starea sistemului reflecta fidel decrepitudinea fizica si morala a acestei natii, la fel ca si sistemul de invatamant, presa si clasa politica. Astia suntem. Finantarea va fi lucrul cel mai simplu de realizat. Un salariu bun nu va schimba feudalismul din spitale, nu va schimba relatia intre colegi si nici relatia medic-pacient (vor trece 10 ani pana cand aceasta relatie va fi restaurata).

Solutia pentru a resuscita sistemul sanitar (si de fapt intreaga tara) este educatia, educatia tuturor - medici, pacienti, politicieni, ziaristi, muncitori. Educatia in sensul deschiderii mintii, tolerantei, acceptarii, concurentei reale, implinirii sufletesti, colaborarii. Rezulatele acestei investitii se vor vedea peste 20-30 de ani. Prea tarziu pentru majoritatea.

In schimb, lucrurile au luat-o in jos cu totul, nu facem scoli si spitale ca sa construim biserici. Credinta a fost scoasa din planul intim, familial si facuta politica nationala, religia in scoli, moaste sfinte, canonizari etc. Valorile promovate peste tot sunt smecheria si hotia. Falosenia si prostia sunt uniforma. De clasa politica ma abtin.

In concluzie, sistemul sanitar este asa pentru ca noi suntem asa - medici, pacienti, politicieni, tara asta.

Ce parere aveti despre legalizarea si impozitarea "plicului" pentru medici?

Plicul care se da la medic este de 3 tipuri (sfanta treime):

  • a)plicul care se da, fara a fi cerut de medic, din proprie initiativa de catre pacient ca semn de multumire pentru ca a fost tratat. Acest plic nu implica din partea medicului incalcarea principiilor morale si profesionale si nici a legii (in sensul ca nu face o ilegalitae si pacientul il plateste, nu in sensul de folos necuvenit din Codul Penal)
  • Acest fel de plic a tinut sistemul in picioare!
  • b)plicul dat de pacient pentru ca a fost conditionat. (ma refer la orice forma de conditionare, nu numai cea in fata, marlanie, din punctul meu de vedere, ilegal). Acest gen de plic a imbogatit doctorul, dar fara consecinte sociale prea mari si dat in fond pentru ca medicul sa-si faca treaba.
  • c)plicul dat pentru ca medicul sa nu-si faca treaba. Aceasta este adevarata coruptie, plicul dat pentru pensionari anticipate, adeverinte, expertize false, examinari inutile, concedii medicale, pentru a nu sta la rand, pentru a avea intaietate la anumite medicamente etc. Aceasta este coruptie, are consecinte sociale grave si este anchetata de DNA.

Legalizarea plicului este o prostie senzationala. Nu cred ca poate fi legala si normala nici macar impozitata. Acest lucru va face ca medicii sa inceapa sa si conditioneze pacientii, mai subtil, mai elegant, dar sa-i conditioneze. Este sustinuta de unii dintre colegii mei (aici categorie de varsta mai inaintata) ca o masura morala de a castiga mai mult, in condtiile in care cresterea salariala este insuficienta.

De fapt, este aruncarea problemei salarizarii medicilor la pacient si are sustinere la unii medici dintr-un motiv simplu. In Romania se castiga din medicina, la stat, din plicurile b) si c) mult mai mult decat in Germania. Doctorii care au asemenea venituri contempla cu groaza ideea unei salarizari corecte. Din pacate, sunt cei de la varf, asa ca lucrurile se leaga.

Medicul nu trebuie sa fie functionar public, este clar! Relatia medic pacient este una speciala, care trece de barierele unui contract. Intotdeauna pacientul va dori sa-i multumeasca medicului. Ca da bani si noi ii acceptam este pentru ca din asta traim!

Cand salariul nostru va fi decent si corect, sumele primite de la pacient vor deveni inutile, ne vor face sa ne simtim prost si il vom refuza elegant. Dar vom accepta un vin, un bilet la concert, un favor cand ni se strica masina etc. Le vom accepta ca un gest de recunostinta. Nu vom mai trai din ele, dar ne vor bucura. Nu ne vom mai simti jigniti cand primim rosii de la tara (tuica face exceptie!!). Vom multumi pacientului pentru ca vor fi cadouri, nu mai avem nevoie de ele, le primim de drag la fel cum ne sunt oferite.

Daca nu veti convinge guvernantii sa reformeze sistemul medical, ce urmeaza? Se vorbeste despre greva generala ori demisia in bloc.

Sunt sigur ca nu-i vom convinge si ca lucrurile vor ramane aproximativ la fel. Imaginea pe care noi, medicii, o avem despre noi nu este imaginea pe care o are publicul. Publicul ne vede asa cum i-am lasat noi sa ne vada si asa cum ati inteles voi, presa, sa ne prezentati.

Cred ca demersul nostru a fost determinat de scaderea drastica a veniturilor. Aceasta scadere am sperat ca a venit din cresterea nivelului de educatie a populatiei, si m-am bucurat, am crezut ca oamenii au inteles ca nu e normal sa dea bani si ca schimbarea se va produce chiar cu sprijinul lor (vreau ca medicul care ma trateaza sa fie platit corect, vreau spital curat etc). M-am inselat, scaderea veniturilor noastre a venit din saracirea populatiei si din isteria creata de presa in jurul medicilor.

Un medic si daca greseste nu este tras nicaieri in lume in teapa sau ars pe rug. Ati facut din medici un slogan: am auzit atatea clisee promovate de voi ca ma umfla rasul, ati facut din blamarea medicului sport national. Pacienti multumiti, corect tratati ieseau pe poarta spitalului si primul lucru pe care-l spuneau era: am fost bine tratati, dar daca nu dadeam, nici nu se uita la mine, PENIBIL!! Ati degradat relatia medic-pacient intr-un mod odios!

Sa revenim! Scaderea veniturilor a fost desigur cireasa de pe tort! Veti observa ca in aceasta miscare de protest nu s-au implicat varfurile medicinii, ci in majoritate medici tineri, corect, de la noi trebuie sa vina schimbarea. Dar am facut o greseala fatala, am folosit in protestul nostru acelasi limbaj inveninat pe care presa si pacientii l-au folosit impotriva noastra. Am folosit aceleasi sloganuri, ne-am indignat, ne-am enervat, am jignit si am amenintat. Am coborat dezbaterea la nivelul pacientilor si societatii de care ne plangem. Ne-am coborat in cocina. De aceea, o sa pierdem. Am inchis din nou cercul vicios!

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Sebastian Fluieras medici, #salariii medici proteste, #sistem Sanatate Romania medici , #spital