Medic in Romania: Povestea unui rezident obligat sa aiba 3 joburi ca sa supravietuiasca

Miercuri, 19 August 2015, ora 12:41
27586 citiri
Medic in Romania: Povestea unui rezident obligat sa aiba 3 joburi ca sa supravietuiasca
Foto: Facebook/Felix Georgescu

Viata unui tanar medic rezident in Romania presupune o intreaga aventura daca vorbim de bani, accesul la informatie si la practica, in spital.

Marti, premierul Ponta a anuntat ca salariile angajatilor din Sanatate vor creste cu 25% de la 1 octombrie.

Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net din sistemul sanitar este de 1.500 de lei, o majorare ar insemna un plus 375 de lei lunar. Insuficient pentru majoritatea medicilor, care spun ca masura e praf in ochi si cer o reforma adevarata a sistemului sanitar. In plus, legalizarea si impozitarea "plicului" pentru medici au fost primite cu nemultumire profunda si replici taioase pe grupul de Facebook intitulat Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!:

Pentru Felix Georgescu, pediatru rezident in anul 5, la Spitalul Clinic de Copii Brasov, majorarea ar insemna 335 de lei, care s-ar adauga la salariul sau de 1.340 de lei.

"Dintotdeauna am vrut sa fiu doctor. Mereu am vrut sa ajut oamenii. Am ales pediatria pentru ca in preajma copiilor ma simt cel mai bine. In plus ei sunt intotdeauna sinceri", a declarat Georgescu pentru Ziare.com.

Medicii reactioneaza: Nu vrem legalizarea spagii, vrem salarii decente si conditii in spitale

Isi aminteste si primul sau caz: o pneumonie acuta pe sectia de pediatrie.

"Am ales sa raman pana in momentul de fata in tara in special pentru familie. Avem batrani care au nevoie de noi, avem parinti. Oamenii sunt mai sociabili in tara noastra, mai apropiati. Relatiile intre medicii coordonatori si rezidenti pot fi unele foarte bune. Nu de putine ori am simtit in Spitalul de Copii din Brasov ca am mai multe mame", marturiseste rezidentul.

Pentru a deveni medic, insa, tanarul trebuie sa faca sacrificii. Ca sa poata supravietui, a avut dintotdeauna cate trei joburi in paralel.

"Pai cum poti sa te descurci cu 900 de lei in anul 1? Atat am avut. Si sotia medic rezident, abia ne ajungea sa ne platim chiria si sa ne luam o carte si ceva de imbracat. Vesnicele pachete cu mancare primite de la parinti au continuat sa vina si dupa ce au trecut cei 6 ani de facultate.

Dupa ce s-a nascut fetita noastra, am fost nevoiti sa ne cautam locuri de munca suplimentare. Sotia, medic chirurg, a devenit reprezentant Avon, apoi manager. Am impartit impreuna sute de brosuri pe strada si am recrutat oameni in echipa. Acum este anul 6 de rezidentiat si este si junior manager la Avon.

Acum lucreaza intr-o clinica de infrumusetare, dupa programul de la spital. De cele mai multe ori ajunge acasa dupa ora 19. Apoi se ocupa de Avon si sta in timpul ramas cu fetita", ne-a povestit Felix Georgescu.

Cum statul roman nu il sprijina financiar, nu poate merge la specializari, nu-si poate cumpara carti sau echipament.

Eu dintotdeauna am avut cel putin 3 joburi. Banii nu ne ajungeau, simteam si noi nevoia sa ne cumparam o masina mai mare, sa mergem intr-un concediu, sa ne luam haine mai frumoase, sa cumparam lucruri pentru fetita noastra. Sincer va spun, mergeam pe strada si de multe ori imi era jena de felul in care eram imbracat. Nu ne-am permis niciodata sa mergem la un congres in strainatate. Dar am fost la congres in tara. Strangeam bani cu 3 luni inainte ca sa ne putem plati taxa de participare si cazarea. Cartile majoritatea le tragem la xerox, e mai ieftin. Iar cele straine le furam de pe net, in format electronic
Felix Georgescu

In timpul rezidentiatului, a lucrat ca specialist farmacovigilenta (sistemul de supraveghere a medicamentelor de uz uman, avand ca obiectiv, in particular, detectarea, evaluarea, validarea si prevenirea reactiilor adverse) la o firma mica producatoare de medicamente, ca reprezentant de vanzari la Regina Maria si medic la diferite gradinite private: "Am fost platit adesea cu 50 de lei pentru care vedeam 70 de copii intr-o zi".

Salariile medicilor cresc cu 25% din octombrie - anunta Ponta

"Am reusit cat de cat sa putem avea un venit rezonabil, dar toate astea au avut un mare pret de platit: pregatirea mea in rezidentiat a fost destul de slaba. Timpul ramas studiului a fost insuficient. Asa ca acum, in ultimul an de rezidentiat, simt ca acel timp utilizat pentru a face banii necesari unui trai mai bun pentru familia mea a reprezentat o pierdere pentru viitoarea mea cariera de medic.

Principala preocupare a rezidentului este de a face bani necesari existentei, cand de fapt ar trebui sa fie aceea de a se pregati cat mai bine pentru cariera ce urmeaza", puncteaza medicul rezident.

Potrivit acestuia, cele mai mari hibe ale sistemului de Sanatate sunt "subfinantarea" si "conditionarea actului medical de catre unii colegi, care prin atitudinea lor aduc un mare prejudiciu imaginii medicului in general".

Cum poate fi, insa, resuscitat sistemul sanitar?

"Salarii decente, organizarea intraspitaliceasca mai buna, lucrul in echipa (interdisciplinar), formarea cadrelor universitare, o mai buna preocupare a rezidentiatului pentru formarea viitorilor medici si folosirea lor cat mai putin ca instrumente de scris foi, externari si retete", puncteaza Felix Georgescu.

Guvernul legalizeaza "atentiile" pentru medici. Cu anumite conditii, insa

Acesta subliniaza ca legalizarea "plicului", masura anuntata marti, nu este o solutie. "Singura solutie si cea mai corecta atat pentru pacient, cat si pentru medic este oferirea unui salariu decent pentru cadrul medical. Si astfel inlaturarea cu totul a acordarii cadourilor din partea pacientilor".

Consider ca singura solutie ca sa te faci auzit si luat in serios este greva generala. Schimbarile radicale cer masuri radicale
Felix Georgescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Felix Georgescu poveste medic rezident, #Felix Georgescu salarii medici, #plic legalizat medici , #spital