Medicii de familie pot lucra cu CNAS si fara numar minim de pacienti - proiect

Duminica, 08 Martie 2015, ora 11:00
3266 citiri
Medicii de familie pot lucra cu CNAS si fara numar minim de pacienti - proiect

Medicii de familie ar putea incheia contracte cu casele de asigurari de sanatate indiferent de numarul pacientilor inscrisi pe listele lor, prevederea din Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale fiind modificata pentru a ajuta medicii tineri sa intre in sistem, potrivit CNAS.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

In cazul asistentei medicale primare, proiectul prevede ca medicii de familie pot incheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate indiferent de numarul peroanelor inscrise pe listele proprii. De asemenea, in proiect nu mai este prevazuta stabilirea unui numar necesar de medici de familie care sa intre in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate.

In prezent, limita minima este de 800 de persoane inscrise in mediul urban, iar in mediul rural se stabileste pe unitati administrativ-teritoriale sau zone urbane, de catre o comisie formata din reprezentanti ai caselor de asigurari de sanatate si ai directiilor de sanatate publica, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judetean al medicilor de familie si ai asociatiei profesionale judetene a medicilor de familie. Comisia stabilea si numarul necesar de medici de familie ce puteau intra in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate.

Prin noile reglementari au fost eliminate si prevederile referitoare la numarul optim de 1.800 de persoane inscrise pe lista unui medic de familie.

Potrivit CNAS, aceasta reglementare vizeaza accesul in sistem a medicilor tineri, stimularea concurentei si dezvoltarea unui mediu concurential normal, care sa incurajeze performanta si sa conduca la cresterea calitatii actului medical.

Ce se schimba pentru pacienti

Schimbarea medicului de familie se va face doar pe baza cardului national de asigurari sociale de sanatate si a cererii de inscriere prin transfer, conform modelului si conditiilor prevazute in norme.

Pentru persoanele carora nu le-a fost emis cardul sau care, din motive religioase sau de constiinta, refuza cardul national, ori pentru persoanele carora li se va emite card national duplicat, precum si pentru copiii cu varsta intre zero si 18 ani, schimbarea medicului de familie se va putea face pe baza cererii de inscriere prin transfer. Prin aceste noi prevederi s-a urmarit imbunatatirea mecanismului privind schimbarea medicului de familie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#schimbari medici CNAS, #numar minim pacienti CNAS, #numar optim pacienti, #schimbari medic familie , #spital