Medicii, obligati sa isi faca asigurare de malpraxis - proiect (Video)

Sambata, 18 Mai 2013, ora 20:20
2872 citiri
Medicii, obligati sa isi faca asigurare de malpraxis - proiect (Video)

Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect de lege care ii va obliga pe toti medicii sa-si faca polita de asigurare pentru malpraxis, iar in cazul producerii unei erori medicale, doctorii vor fi nevoiti sa poarte o negociere cu pacientul si asiguratorul, inainte de a apela la un mediator sau de a recurge la instanta, a precizat Petru Melinte, reprezentant al MS.

"Devine obligatorie asigurarea atat a medicilor, cat si a intregului personal medical care este implicat in furnizarea serviciilor de sanatate. La ora aceasta, politele de asigurare sunt foarte ieftine ca medie, dar variaza de la cativa euro la cateva sute de euro.

Evident ca in momentul in care va fi introdusa obligativitatea despagubirilor civile, asiguratorii vor creste valoarea politelor. Noi speram ca prin concurenta, lucrurile sa nu duca chiar la ceva nesustenabil (...) politele sa poata fi sustinute de medici din salariile actuale, nu din plicuri si alte foloase suplimentare.

Avem discutii destul de serioase in ce masura institutiile care angajeaza medicii ar putea plati o buna parte din polita de asigurare. N-am reusit sa identificam inca o anume suma", a spus Petru Melinte.

In momentul de fata doar medicii care lucreaza la institutii care incheie contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate au polite de asigurare pentru malpraxis.

"Din pacate, politele lor de malpraxis sunt in general la minimum si se refera doar la daunele materiale care sunt mult reduse in comparatie cu cele morale. De exemplu, pentru asistenti poate sa fie si cativa euro pe an", a spus Melinte.

Raed Arafat: Trebuie sa modificam modul de lucru

Si secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a atras atentia, intr-o interventie video in cadrul unei conferinte privind medierea in cazurile de malpraxis medical, asupra problemei medicilor neasigurati.

"Problema majora a fost si este faptul ca medicii nu se asigura, iar pacientii care au probleme din cauza unui malpraxis nu pot sa obtina ce trebuie sa obtina de la asigurari, acesta este motivul pentru care trebuie sa modificam modul de lucru. In al doilea rand este birocratia foarte grea. (...) De multe ori cazurile ajungeau direct in instanta si atunci dura, populatia era foarte nemultumita", a sustinut Raed Arafat.

Potrivit lui Petru Melinte, exista aproximativ 200 de cazuri de malpraxis la nivel national.

"Marea lor majoritate s-au stins. Adica s-au inteles cu pacientii. Foarte putini ajung in judecata. Din cunostinta mea, chiar in puscarie n-au ajuns, probabil ceva sanctiuni cu suspendare", a aratat Petru Melinte.

Negociere inainte de mediere si instanta

Medicii, pacientii si asiguratorii vor fi nevoiti, conform noului proiect de lege, care va fi supus dezbaterii publice, sa negocieze inainte de a se adresa unui mediator sau de a face apel la instanta.

"Procedura pe care o propunem noi este anterioara medierii. Deci este o negociere care are loc impreuna cu asiguratorul si care nu este o procedura juridica. Este o procedura amiabila si care duce la stingerea conflictului", a explicat Petru Melinte.

De asemenea, Ministerul Sanatatii se gandeste la elaborarea unui Ordin comun cu alte ministere precum Ministerul Justitiei prin care sa se plafoneze daunele morale care trebuie platite de medici sau de institutiile spitalicesti in cazurile de malpraxis.

"Ne dorim foarte mult ca lucrurile sa nu explodeze, sa ajungem sa putem plafona daunele morale. Asta este un lucru extrem de important pentru ca daca ne apucam sa facem un calcul cu daune morale de 500.000 de euro, asigurarile vor fi undeva la zeci de mii de euro si societatea in sine nu suporta asa ceva.

Este greu sa il pui pe un medic care castiga in mod oficial 500 sau 600 de euro sa plateasca daune de zeci de mii de euro. Ne-am gandit la tot felul de plafoane, dar trebuie gandit in functie de un calcul pe care in general il fac asiguratorii. In momentul de fata fiecare cere cat vrea sa ceara, instanta da cu buna-credinta aceste sume si care apoi nu stim cine poate sa le plateasca", a mai spus acesta.

Asiguratorii ies in pierdere

Asiguratorii au spus ca doar daunele, fara cheltuielile de administrare, se ridica la 70% din cat incaseaza pentru asigurarile de malpraxis si cele de sanatate, iar cheltuielile de administrare ajung la peste 30%, ceea ce inseamna ca politele de malpraxis nu reprezinta o afacere profitabila pentru asiguratori.

"Asigurarile de sanatate si cele de malpraxis, in total volumul de prime, detin o pondere infima, 0,22% - asigurari de malpraxis, circa 1% - asigurari de sanatate, dupa ultimele cifre din anul 2012. Anul trecut, la asigurarile de malpraxis medical, rata daunei pe indicatorii tehnici a ajuns la circa 71%, iar rata cheltuielilor este de aproximativ 30%. Deci pe aceasta linie de business, asiguratorii sunt pe pierdere", a declarat Florentina Almajanu, director general al Uniunii Nationale a Societatii de Asigurare si Reasigurare din Romania.

In ceea ce priveste medierea, ea va fi obligatorie de la 1 august.

"De la 1 august, daca nu te-ai adresat mediatorului, nu poti merge mai departe. Se poate continua procedura judiciara, dar trebuie sa faci dovada ca ai incercat aceasta impacare cu partea cealalta. Impacarea inseamna ca s-a ajuns la o solutie comuna pe care si-o aleg partile. In caz contrar, daca esti reclamant ai riscul sa ti se respinga ca inadmisibila actiunea, dar daca actiunea este deja inceputa judecatorul poate sa constate atitudinea partii celeilalte care refuza medierea", a declarat pentru AGERPRES Elena Bustea, presedinte al Asociatiei Centrul Avocatilor Mediatori.

La randul sau, deputatul PNL Alina Gorghiu, initiator al legii medierii, a spus ca in Germania, de exemplu, peste 80% din cazurile de malpraxis sunt rezolvate prin mediere si doar 20% ajung in instante.

Conferinta "Legea 115/2012 - medierea in cazurile de malpraxis medical" a fost organizata de Asociatia "O sansa pentru viitor", Institutul International de Mediere, Asociatia Centrul Avocatilor Mediatori si CM Medical.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#asigurare malpraxis obligatoriu, #asigurare malpraxis medici pret, #Arafat asigurare malpraxis , #spital