Medicii si angajatii din spitale, dar si cetatenii, invatati sa se spele pe maini (Video)

Vineri, 02 Decembrie 2016, ora 16:50
6005 citiri
Medicii si angajatii din spitale, dar si cetatenii, invatati sa se spele pe maini (Video)
Foto: captura Youtube/Maini Curate In Spitale

Ministerul Sanatatii a lansat vineri campania "Maini curate in spitale", care are ca scop informarea personalului medical, a pacientilor si a publicului despre cat de importanta este dezinfectia mainilor in prevenirea infectiilor nosocomiale.

Ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu a declarat cu aceasta ocazie ca dezinfectarea mainilor in spitale nu se face cum ar trebui, iar consumul de substante dezinfectante este scazut.

"Pentru medici, dispenserul cu dezinfectant este un instrument rapid si util in practica pastrarii igienei mainilor, cu atat mai mult cu cat ei pot vedea pacientul la nici un minut din momentul dezinfectarii. Din pacate, in unitatile medicale din Romania, consumul de substante dezinfectante este destul de scazut. Dezinfectarea mainilor in mediul spitalicesc nu se face asa cum ar trebui", a spus ministrul Vlad Voiculescu.

Mesajul-cheie al proiectului este "Dezinfecteaza-ti mainile, salvezi o viata!" si vine sa intareasca ideea ca, aplicata in spitale la momentul potrivit, igiena mainilor poate salva viata unor pacienti.

Ministerul Sanatatii deruleaza pentru prima data o campanie de informare publica pe aceasta tema, in contextul in care studiile arata ca majoritatea infectiilor din spitale sunt cauzate de mainile murdare.

In cadrul campaniei de comunicare vor fi difuzate doua spoturi TV la posturile de televiziune si in online si vor fi impartitte flyere in spitale. De asemenea, pe pagina web mainicurateinspitale.ro sunt postate articole despre tehnica spalarii corecte a mainilor, dar si materiale informative despre infectiile nosocomiale sau rezistenta la antibiotice.

Un alt scop al campaniei de informare este acela de a-i determina pe managerii de spitale sa investeasca in achizitionarea de dispensere cu solutie dezinfectanta.

Intregul proiect a fost realizat exclusiv cu sprijinul voluntarilor, printre cei care au lucrat pro bono fiind actrita Oana Pellea, protagonista spotului principal, si artistul vizual Marian Ouatu.

Sursa video: Youtube/Maini Curate In Spitale

Sursa video: Youtube/Maini Curate In Spitale

Importanta igienizarii mainilor in spitale este subliniata si intr-un raport al Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), publicat in 2013. Raportul arata ca, la nivelul acelui an, in spitalele din Romania prevalenta infectiilor nosocomiale era cea mai mare in sectiile de terapie intensiva.

Potrivit raportului ECDC, Romania avea probleme in privinta a trei indicatori: dezinfectantul mainilor cu solutii pe baza de alcool, camere cu un singur pat (indicator al capacitatii de izolare a pacientilor infectati) si cadre medicale dedicate preventiei si controlului infectiilor.

Infectiile nosocomiale nu sunt o problema doar in spitalele romanesti, ci si in cele europene. Raportul ECDC mai arata ca, in fiecare zi, in spitalele europene, 80.000 de pacienti, adica unul din 18, sufera de cel putin o infectie nosocomiala. Studiul a fost efectuatin peste o mie de spitale din 30 de tari europene.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#campanie sanatate spalat maini spital, #dezinfectant spitale campanie Oana Pellea , #spital