Medicii UE, primiti in Romania daca au studii echivalente cu rezidentiatul

Marti, 04 Iunie 2013, ora 23:36
4693 citiri
Medicii UE, primiti in Romania daca au studii echivalente cu rezidentiatul
Foto: Arhiva

Medicii care s-au specializat in Israel, SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelanda pot profesa in Romania ca medici specialisti daca formarea efectuata in unul dintre aceste state este echivalenta cu rezidentiatul romanesc, aceasta fiind una din conditiile prevazute intr-un proiect propus de MS.

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica proiectul de Ordin pentru aprobarea Criteriilor si Metodologiei de echivalare a titlurilor oficiale de medic specialist eliberate de Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda si Statele Unite ale Americii.

Medicul care aplica pentru a profesa in Romania pe baza calificarii obtinute in una dintre cele cinci tari trebuie sa fie cetatean roman, al unui stat membru UE, SEE (Islanda, Liechtenstein si Norvegia) sau al Elvetiei, sotul unui cetatean roman sau descendent/ ascendent in linie directa, aflat in intretinerea unui cetatean roman, este membru in familia unui cetatean al UE, SEE sau Elvetiei, cetatean al unui stat tert care are statutul de rezident permanent in Romania sau rezident pe termen lung in UE, SEE sau Elvetia.

Totodata, titlul oficial de calificare obtinut intr-unul din cele cinci state trebuie sa ateste una din specialitatile medicale clinice sau paraclinice prevazute de Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala si sa fi fost eliberat de autoritatea competenta in statul pe teritoriul caruia a avut loc formarea.

O alta conditie este ca formarea de medic specialist pentru care se solicita echivalarea sa fi fost efectuata in conditii de studiu si practica medicala care asigura titularului competenta profesionala similara cu cea dobandita in urma rezidentiatului in specialitatea respectiva.

Echivalarea in scop profesional a titlurilor de medic specialist dobandite in Israel, SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelanda se face de catre Ministerul Sanatatii, dupa consultarea Colegiului Medicilor din Romania, mai prevede proiectul.

Cum decurge procedura de echivalare

Procedura de echivalare consta in analiza formarii in specialitate si a competentelor profesionale insusite de titular in statul emitent comparativ cu cerintele de formare si a competentelor profesionale prevazute pentru specialitatea respectiva de normele in vigoare si se efectueaza in termen de maxim 60 de zile calendaristice de la data inregistrarii la Ministerul Sanatatii a dosarului depus de titular.

In vederea aplicarii acestei proceduri, ministrul Sanatatii numeste prin ordin o comisie de echivalare, pentru fiecare din specialitatile clinice si paraclinice prevazute de Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.

Comisia de echivalare este formata din presedinte, doi membri si un secretar. Presedintele si un membru sunt desemnati la propunerea comisiei de specialitate corespondenta a Ministerului Sanatatii iar celalalt membru si secretarul sunt desemnati la propunerea Colegiului Medicilor din Romania, prevede proiectul citat.

Comisia de echivalare analizeaza pregatirea in specialitate efectuata precum si educatia medicala continua si experienta profesionala insusite de titular si stabileste daca formarea de specialist a solicitantului intruneste cerintele.

Durata de formare, calculata in ore de pregatire

Totodata, conform proiectului, in vederea echivalarii, durata de formare in specialitatea analizata se calculeaza in ore de pregatire/ saptamana, in luni sau ani de specializare, dupa caz.

In situatiile in care durata de pregatire a titularului exprimata in ani este mai mica decat cea prevazuta de Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala pentru specialitatea respectiva, se ia in considerare numarul total de ore de pregatire/ saptamana efectuate de titular in comparatie cu cele prevazute de curriculumul de pregatire al specialitatii in Romania.

Comisia de echivalare poate solicita titularului documente suplimentare privind abilitatile insusite (formari complementare, cursuri, stagii de educatie medicala continua), experienta profesionala insusita, criterii suplimentare de autorizare in profesie in statul in care acesta a exercitat profesia.

In cazul in care formarea de specialist analizata intruneste toate cerintele, comisia de echivalare inainteaza Ministerului Sanatatii si presedintelui Colegiului Medicilor din Romania avizul favorabil de echivalare insotit de o copie a procesului verbal intocmit in acest sens si dupa caz de o copie a documentelor solicitate suplimentar de aceasta.

Echivalarea se aproba prin ordin al ministrului sanatatii si se finalizeaza cu autorizarea titularului, de catre Colegiul Medicilor din Romania, in exercitarea profesiei de medic pe teritoriul Romaniei, cu titlul de medic specialist in specialitatea echivalata, cu respectarea normelor in vigoare, se mai spune in proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#medici romani echivalare studii, #medici studii afara UE, #echivalare rezidentiat medici romani, #studii strainatate echivalare studii , #spital