Medicina personalizata - 80% mai putine erori medicale si costuri pe jumatate - Interviu cu dr. Bogdanka Militescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 01 August 2013, ora 13:12
6726 citiri
Medicina personalizata - 80% mai putine erori medicale si costuri pe jumatate - Interviu cu dr. Bogdanka Militescu

Diagnostice de mare acuratete, tratamente adaptate fiecarui pacient si costuri mult mai mici. Sunt perspectivele pe care promite sa le deschida un nou curent in medicina, inca incipient in Romania, dar deja dezvoltat in tarile avansate. Este vorba despre medicina personalizata.

Dupa cum a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com dr. Bogdanka Militescu, general manager al Personal Genetics, medicina personalizata porneste de la teste genetice facute pacientului, teste care arata care sunt predispozitiile unei persoane de a face o boala sau alta, si dupa declansarea ei, care sunt cele mai eficiente tratamente.

"Variatiile genetice umane explica de ce un medicament are rezultate la unele persoane si de ce nu la altele, determina diferente ale modului in care un medicament este absorbit, metabolizat de catre organism", a explicat dr. Bogdanka Militescu. De aici nu numai o preventie mai buna si sanse mai mari de vindecare, dar si economii foarte mari pentru pacienti si sistemul sanitar.

Statisticile internationale arata ca medicina personalizata reduce cu 80% erorile medicale, imbunatateste cu 64% rezultatele pacientilor si reduce cu 46% costurile tratamentelor medicale.

Ce presupune medicina personalizata si care sunt beneficiile ei?

Este un nou model de ingrijire medicala care se dezvolta rapid si care promite o mai mare precizie si eficienta fata de medicina traditionala, pentru ca se bazeaza pe unicitatea informatiei clinice, sociale, genetice, ambientale a fiecarui pacient.

Medicina personalizata se bazeaza pe o ingrijire continua si personalizata a starii de sanatate a pacientului, de la starea de sanatos la cea de bolnav, si este o ingrijire integrata, coordonata si bazate pe dovezi.

Polimorfismul ADN-ului din genele noastre are rol in determinarea riscului de a face sau nu o anumita boala. Combinatiile dintre mai multe gene si factori externi, alimentatia, stilul de viata, modul in care percepe si gestioneaza stresul influenteaza riscul fiecaruia dintre noi.

Variatiile genetice umane explica de ce un medicament are rezultate la unele persoane si de ce nu la altele, determina diferente ale modului in care un medicament este absorbit, metabolizat de catre organism. Intelegerea acestor variatii genetice si a interactiunii lor cu factorii de mediu va ajuta cercetatorii sa introduca teste moleculare predictive si de diagnostic noi, tratamente noi, care sa permita medicilor sa selecteze medicatia si doza, in functie de nevoile individuale.

Aceste inovatii vor permite clinicianului sa mearga dincolo de modelul "one size fits all" si de a lua masuri cu mult mai eficiente si individualizate pentru pacientii sai.

Ce ofera in mod concret medicina personalizata?

Un diagnostic de mare acuratete si identificarea predispozitiei unui individ de face boala. Identificarea unor subgrupe de boli carora sa li se asocieze tratmente corespunzatoare.

Genomica si proteomica au capacitatea de a personaliza ingrijirile medicale, de a determina ca tratmentul pacientului sa coincida cu profilul genetic, de a identifica cum un anumit pacient va raspunde la un tratament.

Ce se obtine? Inlaturarea tratmentelor inutile, minimalizarea potentialului de efecte secundare determinate de medicament si cel mai important imbunatatirea rezultatelor tratmentului aplicat. Descoperirile de ultima ora au demonstrat ca diferenta intre doua genoame, adica intre doi indivizi este data de 6 milioane de nucleotide (unitatea de baza a acizilor organici din celule.)

Cateva exemple. In cancerul de san in stadiu incipient si cel metatstatic beneficiaza de tratmentul cu Herceptin doar persoanele care au fost evaluate. Personalizarea tratamentului in functie de rezultatul testului in cancerul de san determina o reducere cu 34% a utilizarii chimioterapiei.

In cancerul de colon metastatic, dozarea unui biomarker KRAS inainte de inceperea terapiei citostatice duce la economii de 604,000,000 $ pe an pentru sistemul de sanatate. Sunt cifre din statisticile americane.

Alt exemplu al utilitatii ar putea fi la persoanele care au avut un accident vascular. S-a constatat ca, desi se afla sub tratament anticoagulant, apar manifestari recurente. Din cauza unor mutatii genetice raspunsul la terapia anticoagulanta poate sa nu apara. Identificarea acestor cazuri poate duce la prevenirea accidentelor vasculare recurente.

Conform datelor furnizate de statisticile americane pot fi prevenite 17 000 de accidente pe an si, implicit, costurile suplimentare generate de ele, ceea ce reprezinta o economie la bugetul sanatatii.

Statisticile internationale arata ca medicina personalizata reduce cu 80% erorile medicale si imbunatateste cu 64% rezultatele pacientilor.

Ati vorbit despre cancer. Care sunt tipurile de cancer cu cea mai mare incidenta in Romania si in ce fel ajuta testele genetice in privinta lor?

Conform datelor furnizate de agentia EUCAN, in 2012 in Romania pe primul loc s-a situat cancerul de san 66,2%, urmat de cel pulmonar, 45.8%, si cancerul de colon, 38.3 %. Exista deosebiri intre cele doua sexe. La femei ordinea este san, col uterin, colon, iar la barbati plaman, colon, prostata.

Cancerele ereditare, in special cel de san, ovar si colon, reprezinta un grup separat la care se poate determina riscul individual de a face boala pe parcursul vietii, fata de riscul din populatia generala. Identificarea riscului determina recomandarea masurilor de preventie.

Prezenta mutatiilor in genele BRCA 1 si BRCA 2 determina un risc de 60-80% de a face cancer de san si de 40% de a face cancer de ovar. Prezenta acestor mutatii este rara in populatia generala, dar exista si populatie cu risc crescut care include persoane cu: debut sub 50 de ani a unui cancer de san, doua cancere de san primare uni sau bilateral antecedente eredocolaterale cu debut sub 50 de ani, cancer de san la persoane de sex masculin, antecedente personale sau familiale de cancer ovarian

Se pot face teste pentru a identifica prezenta mutatiilor BRCA1 si BRCA2. In functie de numarul de mutatii determinat pretul difera. Este intre 880 de ron si 10 000 ron.

Testele pe care le presupune medicina personalizata sunt decontate de CNAS?

In Romania nu sunt decontate, dar provocarea este majora pentru ca potrivit statisticilor medicina personalizata reduce cu 46% costurile tratamentelor. Un exemplu il reprezinta decizia Institutului National Francez de Cancer(INFC) care a implementat testele moleculare(genetice) la toti pacientii cu cancer inainte de a lua decizia asupra tratamentului. INFC a cheltuit 1.7 milioane de euro si a constatat ca doar 10% din pacienti vor raspunde la un anumit tratamant. In acest fel a economisit 69 milioane euro in 8 saptamani.

Cine apeleaza de regula, in Romania, la acest tip de servicii medicale al caror pret este destul de ridicat?

Medicii care detin informatia isi indruma pacientii catre noi; in ultima perioada si colaborarea cu companiile farmaceutice, care au medicamente pentru anumite afectiuni, incepe sa fie functionala. Imbucurator este ca incepem sa fim sunati si de catre pacient direct.

Testele genetice sunt scumpe comparativ cu analizele uzuale pe care le facem anual sau de mai multe ori pe an fara nicio logica sau documentare clinica. Dar marea majoritate a testelor genetice se face o data in viata. Este o investitie "one shot".

Ce trebuie avut in vedere este faptul ca si la acestea preturile vor scadea pe masura ce se dezvolta tehnologia. Un exemplu in acest sens il reprezinta secventierea genomului uman: in 2001 costul a fost 300,000,000$ iar in 2011 a ajuns la 5000$

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#medicina personalizata, #cancer AVC, #erori medicale, #costuri tratament , #spital
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Medicină fără miniștri securiști sfertodocți, traficanți de armament
C
Cronos
rank 3