Ministerul pacientilor

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Duminica, 10 Iulie 2016, ora 17:18
2967 citiri

Ministrul tehnocrat al Sanatatii a desemnat un secretar de stat ca fiind "reprezentant al pacientilor" (dna Monica Grigore Althamer, voluntar al "Daruieste viata"- n.r.), adica unul care nu are nicio treaba cu medicina (inteleg ca e absolvent de teologie si a lucrat intr-o banca, dar s-a remarcat prin actiuni de voluntariat).

Probabil a modificat si organigrama ministerului, deoarece secretarii de atat gestioneaza fiecare cate un domeniu medical. Mai mult, ministrul tehnocrat i-a rugat pe succesorii lui sa faca pa fel, adica sa desemneze un astfel de secretar de stat.

Stau si ma intreb daca dl. Voiculescu intelege care este rolul unui ministru, respectiv al unui secretar de stat, pentru ca realizez ca are o viziune deformata, rupta de realitate si de minima logica, logica ce spune ca intreg Ministerul, incepand cu ministrul si terminand cu ultimul functionar, are ca scop administrarea sistemului sanitar, care presupune vindecarea pacientilor si prevenirea bolilor.

Or, conform logicii acestei numiri, conducerea ministerului, inclusiv domnia sa, nu se preocupa de pacienti, ci de altceva. De asemenea, stau si ma intreb pe ce criterii a ales ministrul actualul secretar de stat reprezentand pacientii si pe ce criterii ar trebui viitorii ministri sa faca o astfel de numire.

Teoretic, simpla calitate de pacient sau de eventual pacient este suficienta, astfel incat poate desemna pe oricine. Sau, cu cat mai mult ai stat prin spitale, cu atat esti mai calificat. Deocamdata, prima viziune asupra sistemului medical pe care noul secretar de stat ne-a impartasit-o este aceea ca legislatia care reglementeaza activitatea medicilor trebuie inasprita. Adica sa se puna parul pe medici, o viziune demna de anii '50 ai luptei de clasa, cand proletarii puneau parul pe intelectuali.

Din pacate, implicarea dlui Voiculescu in organizarea retelei citostaticelor nu este suficienta pentru a fi un ministru bun al sanatatii. Imi aduc aminte ca, inclusiv dupa numirea sa in functie, inca dadea indrumari, pe Facebook, unor persoane care aveau nevoie de anumite medicamente pe care, probabil, nu le gaseau in Romania.

Ma asteptam, insa, ca primul gest al d-lui Voiculescu, in calitate de ministru, sa fi fost acela de a legaliza reteaua citostaticelor, adica de a demara procedurile de modificare a normelor, astfel incat farmaciile din Romania sa poata livra oricand orice medicament, iar reteaua citostaticelor sa devina o amintire.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că toate propunerile privind finanţarea listei de medicamente compensate sunt aprobate în Guvern şi a subliniat că în discuţiile purtate cu producătorii...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#ministerul sanatatii, #Vlad Voiculescu numire secretar stat, #secretar stat , #spital