Ministerul Sanatatii incearca revizuirea bugetului stomatologiei la rectificare

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 21:19
1587 citiri
Ministerul Sanatatii incearca revizuirea bugetului stomatologiei la rectificare
Foto: hypervocal.com

Ministerul Sanatatii anunta ca va incerca, la rectificarea bugetara, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, insa, daca nu vor fi gasiti banii necesari, demersul va fi amanat pentru 2014.

MS explica, intr-un comunicat remis joi, ca masura blocarii alocatiei bugetare pentru stomatologie a fost luata din cauza subfinantarii din 2013 si a obligativitatii platii arieratelor.

"Subfinantarea ramane cea mai mare problema a sistemului sanitar. Din bugetul alocat, cea mai mare parte a fondurilor au fost directionate catre plata arieratelor, datorate prostului management din anii trecuti.

Intrucat bugetul pe anul 2013 nu poate acoperi toate programele desfasurate si in anul 2012, optiunea Ministerului Sanatatii a fost sa incerce sa acopere integral programul de cancer, chiar daca, astfel, alte programe au fost vaduvite", arata Ministerul Sanatatii.

Fara dentist gratuit pentru copii si persoane defavorizate - CNAS nu da bani in aprilie

Potrivit MS, la rectificarea bugetara, pe baza promisiunilor de rectificare pozitiva, ministerul incearca revizuirea bugetului si, ca atare, alocarea mai multor bani si pentru programele din domeniul stomatologiei, unde oricum MS intentioneaza realizarea unui program mare de preventie.

"In cazul in care nu vor fi bani suficienti la rectificare, un asemenea program va fi oricum desfasurat in anul 2014. Cu cat se va face mai repede reorganizarea sistemului sanitar, pe care noi am initiat-o, cu atat vom putea aduce mai repede bani dinspre birocratie spre rezolvarea problemelor din sanatate", a mai precizat sursa citata.

Inlaturarea serviciilor de asistenta stomatologica din sistemul public al asigurarilor sociale este o masura fara precedent in istoria sistemului de asigurari de sanatate din Uniunea Europeana, a aratat Colegiul Medicilor Dentisti (CMD), intr-un comunicat remis, miercuri.

"Masura de sistare a alocarii fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicina dentara, adoptata unilateral de Ministerul Sanatatii, fara informarea publica a beneficiarilor serviciilor de asistenta stomatologica si corpului profesional, afecteaza in mod grav atat pacientii, cat si demnitatea profesiei de medic dentist. Medicina dentara este inlaturata total din sistemul public al asigurarilor de sanatate, situatie unica in istoria sistemului de asigurari de sanatate la nivelul Uniunii Europene, cu afectarea iremediabila a politicilor publice de sanatate in domeniu", s-a aratat in comunicat.

Guvernul lasa dentistii fara bani de la stat, masura fara precedent in UE

Colegiul Medicilor Dentisi a mai afirmat ca "o astfel de atitudine promovata de Ministerul Sanatatii va aduce prejudicii grave persoanelor asigurate care au dreptul la furnizare de servicii de medicina dentara prin pachetul de baza, fiind incalcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constitutia Romaniei, dreptul la ocrotirea sanatatii".

Potrivit unui anunt postat pe site-ul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), intrucat CNAS nu a alocat fonduri in aprilie pentru asistenta stomatologica, nu vor fi incheiate acte aditionale pentru aceasta perioada si nici pentru restul anului.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ministerul Sanatatii buget stomatologi, #Ministerul Sanatatii buget dentisti, #bani dentisti buget , #spital