Nu vaccinul este vinovat pentru imbolnavirea bebelusilor din Arges - ce spune Ministerul Sanatatii

Joi, 26 Mai 2016, ora 09:45
2799 citiri
Nu vaccinul este vinovat pentru imbolnavirea bebelusilor din Arges - ce spune Ministerul Sanatatii
Foto: Pixabay

Ministerul Sanatatii (MS) sustine ca nu poate fi facuta o legatura intre vaccinarea bebelusilor din Arges si faptul ca 19 dintre ei au fost diagnosticati la inceputul acestui an cu Sindrom Hemolitic-Uremic (SHU).

Mai mult, ministerul atrage atentia ca dezinformarile pun in pericol campaniile de vaccinare.

Reprezentantii ministerului spun ca din investigatiile facute intre timp a reiesit ca Romania s-a confruntat in acea perioada cu un focar de infectii cu E.coli, iar "cea mai probabila sursa de imbolnavire o reprezinta unul sau mai multe produse lactate" care au fost consumate fie de copii, fie de parinti.

In comunicatul MS este respinsa ideea vehiculata in presa conform careia bebelusii au dezvoltat SHU din cauza ca fusesera anterior vaccinati, precizand ca in ultimii 15 ani au existat doar 10 cazuri la nivel mondial in care s-a facut aceasta corelatie.

In plus, chiar si in aceste cazuri, boala a aparut in maximum doua saptamani, in timp ce bebelusii din Arges fusesera vaccinati cu multe luni inainte de a se imbolnavi.

"In concluzie, Ministerul Sanatatii afirma ca nu poate fi facuta o legatura intre imbolnavirea copiilor din Arges cu E-coli enterohemoragic si vaccinari.

Este regretabil ca asocierea in spatiul public a unor teme independente dintr-un raport de control risca sa puna in pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reaparitiei unor fenomene epidemice in Romania", subliniaza Ministerul Sanatatii.

Reactia minsterului vine la scurt timp dupa ce Corpul de Control al premierului a dat publicitatii concluziile controalelor efectuate la Spitalul de copii din Arges si la Spitalul Marie Curie din Capitala, care au scos la iveala numeroase nereguli.

Citeste tot raportul Corpului de Control

De altfel, si Guvernul dezminte categoric existenta unei legaturi intre vaccinari si imbolnavirea bebelusilor din Arges, precizand intr-un comunicat remis ulterior presei ca nicaieri nu este mentionat acest lucru. "O astfel de legatura ar fi de altfel imposibila din punct de vedere medical, iar orice speculatie in acest sens este lipsita de fundament", se arata in comunicatul Guvernului remis Ziare.com.

La inceputul acestui an, au fost inregistrate in Romania 24 de cazuri de afectiuni grave digestive la copii de varsta mica, in special in judetul Arges. 19 dintre acestia au dezvoltat SHU, iar la 11 dintre ei a fost confirmata prezenta unei anumite tulpini de bacterie E-coli, care, statistic, este cea mai frecventa cauza a SHU.

Citeste raspunsurile unui specialist la intrebarile Care puteau fi sursele de contaminare? Cum ne protejam copiii? Ii mai vaccinam?.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#vaccin bebelusi SHU Arges, #Ministerul Sanatatii vaccin bebelusi Arges , #spital