Ministrul Sanatatii anunta cum reduce birocratia dupa cazul Magdei Vasiliu: Concediile medicale vor fi luate online

Miercuri, 09 August 2017, ora 20:37
5000 citiri
Ministrul Sanatatii anunta cum reduce birocratia dupa cazul Magdei Vasiliu: Concediile medicale vor fi luate online
Foto: Arhiva/Ziare.com

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca vor fi reduse cerintele pentru acordarea concediilor medicale pentru parintii care isi ingrijesc copiii in strainatate, precizand ca a propus cresterea varstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde varsta depaseste 16 ani, copiii vor intra pe zona de asistenta speciala de tip handicap.

"Impreuna cu presedintele CNAS, cu consultarea tuturor actorilor implicati, am depus la cabinetul Secretarului General al Guvernului propunerile, cu calendare si cu termene foarte clare in ceea ce priveste debirocratizarea actului medical. Practic, in ceea ce priveste recunoasterea concediilor medicale acordate in strainatate pentru parintii care isi ingrijesc copiii, am propus cresterea varstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde varsta depaseste 16 ani ei vor intra pe zona de asistenta speciala de tip handicap, cu precizarea ca diagnosticele vor fi stabilite prin ordin comun al celor doua entitati - Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in asa fel incat daca exista probleme de preluare a unor diagnostice, acestea sa poata fi corectate foarte usor", a declarat ministrul Sanatatii.

De asemenea, Florian Bodog a precizat ca urmareste si debirocratizarea activitatii medicilor de familie.

"Desfiintam o serie de acte, pe care le consideram inutile si studiem posibilitatea ca, in ceea ce priveste eliberarea concediilor medicale, aceasta sa se faca electronic, pentru a scadea birocratia si in acest domeniu. Toate actele legislative care vor fi modificate vor respecta procedura de transparenta decizionala si de consultare cu toti cei implicati", a mai spus ministrul Sanatatii.

Deciziile ministrului Sanatatii au fost luate dupa ce prezentatoarea TV Magda Vasiliu a reclamat, pe 26 iulie, intr-o postare pe Facebook, ca pentru a beneficia de concediul medical necesar ingrijirii fiului sau, bolnav de cancer si aflat la tratament in Italia, legislatia romaneasca o obliga sa se prezinte personal la medicul de familie, lucru imposibil in situatia sa, ca are nevoie si de un aviz al directiei sanitare, unde din nou este necesar sa se prezinte, precum si de un aviz al unui oncolog din Romania, copilul avand documente medicale emise de medicii din strainatate.

Toate acestea in conditiile in care la spitalul din Italia in care este internat fiul sau i s-a inceput tratamentul in absenta cardului european de sanatate, replica functionarilor fiind ca acesta nu este conditionat de chestiuni birocratice.

Ea povesteste insa ce dificultati a avut cand a venit momentul in care a solicitat un concediu medical pentru ca altfel nu are cum sa isi insoteasca fiul la analize, nu se poate interna cu el din trei in trei saptamani, nu il poate ingriji dupa chimioterapie, cand "suferinta lui este cumplita".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#concediu medical online, #conceidu medical electronic , #spital