Multe spitale nu mai pot asigura tratamentul pacientilor cu HIV

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 07:36
1703 citiri
Multe spitale nu mai pot asigura tratamentul pacientilor cu HIV
Foto: esteoscopics

Multe spitale nu mai pot sa asigure, din cauza lipsei banilor, tratamentele persoanelor seropozitive, cele mai dificile situatii fiind in judete din Moldova ca Iasi, Vaslui sau Suceava, potrivit reprezentantilor Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Situatii similare s-au inregistrat si in alte judete, dupa cum a declarat pentru Neswin directorul executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre.

"Cu cat boala este mai avansata, cu atat schema de tratament este mai costisitoare. Incetarea tratamentului induce un foarte mare pericol asupra persoanelor seropozitive, deoarece virusul incepe sa se dezvolte exponential, ceea ce face ca imunitatea organismului sa scada dramatic.

De asemenea, virusul poate ajunge sa dezvolte rezistenta la tratamentul administrat pana atunci si trebuie gasite alte solutii de tratare, insa acestea sunt foarte limitate. Astfel, pacientul pierde sansa unor ani buni din viata pe care i-ar putea trai in situatia in care ar fi tratat corespunzator", a mai spus Petre.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, spune ca, in Romania, costul medicatiei pentru persoanele infectate cu HIV din Romania este de 50 de milioane de euro pe an, suma pentru fiecare pacient in parte ajungand la circa 500 de euro pe luna.

In Romania sunt inregistrate 10.285 de persoane infectate cu HIV, dintre care 6.714 au intre 15 si 29 de ani, conform datelor statistice.

Reprezentantii UNOPA spun ca, din totalul seropozitivilor, circa 7.300 se afla sub tratament. Potrivit lui Streinu-Cercel, infectarea cu HIV este tinuta sub control in Romania, numarul cazurilor depistate fiind de 450-500 pe an.

Secretarul de stat a mai mentionat ca nedetectabilitatea SIDA in randul celor infectatilor cu HIV este de 70-80%.

De la raportarea primului caz, in 1985, si pana in prezent, numarul pacientilor din Romania inregistrati cu HIV-SIDA a depasit 16.000. Anul trecut, din pricina acestei maladii au murit 87 de romani.

Revista Time a publicat, in septembrie, un amplu material despre Romania, avertizand ca tara noastra, pana de curand un exemplu in regiune in prevenirea SIDA, este pandita, din cauza lipsei banilor la buget, de pericolul unei epidemii de HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat, dupa aparitia materialului din Time, ca pregatesc un program special pentru problema HIV in randul consumatorilor de droguri injectabil, finantat de la bugetul de stat.

Contactati de NewsIn, medicii romani avertizau inca din 2008 ca noul val de bolnavi infectati cu HIV in Romania va fi cel al consumatorilor de droguri injectabile, iar asta din cauza ca numarul acestora a crescut exponential in ultimii ani.

Specialistii in boli infectioase trageau astfel un semnal de alarma cu privire la pericolul raspandirii necontrolate a virusului HIV la dependentii de droguri injectabile, asa cum se intampa deja la acea vreme in Ucraina si Rusia.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#tratament bolnavi HIV SIDA, #tratament HIV SIDA , #spital