Negocieri la Guvern: Salariile medicilor ar putea creste cu 25% din octombrie

Marti, 18 August 2015, ora 14:41
2741 citiri
Negocieri la Guvern: Salariile medicilor ar putea creste cu 25% din octombrie
Foto: Arhiva Ziare.com

Propunerile de majorare a salariilor medicilor au fost discutate marti, la Guvern, intr-o intalnire la care au participat premierul Victor Ponta si ministrii Sanatatii si Finantelor, Nicolae Banicioiu si Eugen Teodorovici. Discutiile s-au incheiat dupa aproximativ o ora, surse guvernamentale afirmand ca o crestere a salariilor este posibila din octombrie.

Ulterior, sindicalistii au discutat cu ministrul Sanatatii, surse oficiale spunand ca ar fi fost analizata o posibila majorare cu 25% a veniturilor angajatilor din sanatate.

Sindicat medici: Cresterea pe Legea salarizarii este de 73%, dar intr-o prima etapa vorbim de 15-20%

Dupa intalnirea de la Guvern, reprezentantii sindicalistilor din sistemul sanitar au venit la Ministerul Sanatatii, unde discuta cu ministrul Nicolae Banicioiu.

Prima discutie este cu reprezentantii Federatiei "Solidaritatea Sanitara" din Romania, din delegatie facand parte in majoritate reprezentanti ai medicilor membri ai federatiei.

"Pe ordinea de zi figureaza in primul rand o serie de probleme ale medicilor, impreuna cu solutiile a caror implementare o sustinem, la care se adauga cele mai importate probleme ale tuturor categoriilor de personal din Sanatate, pe primul loc situandu-se cele privitoare la salarizare.

Delegatia este mandatata sa negocieze un set de masuri care sa asigure in primul rand cresterea calitatii vietii profesionale a medicilor si celorlalte categorii de personal precum si cresterea calitatii serviciilor medicale, vizand in primul rand:

- cresterea semnificativa a salarizarii medicilor si celorlalte categorii de personal - cresterea finantarii unitatilor sanitare publice

- reglementarea situatiei timpului de lucru al medicilor in acord cu prevederile U.E., cu un accent deosebit pe situatia garzilor

- scoaterea medicilor si a celorlalte categorii de personal din spitalele publice care realizeaza venituri din contract cu CNASS din categoria functionarilor publici

- asigurarea gratuitatii formarii profesionale continue pentru specialistii din sanatate", arata presedintele federatiei, Viorel Rotila, intr-un comunicat de presa.

La un pas de greva, medicii avertizeaza: Se poate ajunge la situatii incontrolabile

Discutiile de la Ministerul Sanatatii vor continua cu reprezentantii Federatiei Sanitas.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, la intrarea in sediul MS, ca asteapta sa li se comunice decizia luata in urma intalnirii cu premierul.

Intrebat daca o crestere de 25%, din octombrie, a salariilor angajatilor din sanatate i-ar multumi, Sepi a spus ca, pentru o prima etapa, ar fi o crestere sustenabila.

Luni au avut loc discutii la Ministerul Sanatatii, intre ministrul Nicolae Banicioiu si reprezentantii sindicatelor din sistemul sanitar.

Oficiali ai Ministerului Sanatatii au declarat ca la intalnirea de luni s-a discutat despre cresteri salariale, din toamna, pentru tot sistemul medical, nu doar pentru medici.

"Se doreste ca aceste majorari sa se aplice din septembrie sau octombrie, nu s-a stabilit un cuantum, pentru ca trebuie sa se discute cu Ministerul de Finante, dar aceste majorari vor fi substantiale", au spus sursele citate.

Medicii se pregatesc de greva generala si ameninta cu demisii in bloc. Cum poate fi resuscitat sistemul de Sanatate?

Reprezentantii Aliantei Medicilor pentru modernizarea in sanatate spuneau ca s-au primit telefoane din partea unor reprezentanti guvernamentali pentru a participa la Guvern, luni seara, "la discutii" despre eventuale mariri salariale pentru medici, insa au declinat invitatia.

Exodul masiv al medicilor tine de siguranta nationala si ar trebui analizat la cel mai inalt nivel, a declarat marti adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, precizand ca a transmis acest lucru si reprezentantilor Federatiei Sindicatelor Medicilor, care vor discutarea in CSAT.

Adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, a precizat ca reprezentantii Federatiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino" i-au solicitat o audienta pentru a discuta despre problemele sistemului sanitar.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", dr. Florin Chirculescu, a declarat, marti, ca dupa discutia pe care a avut-o cu adjunctul Avocatului Poporului, a solicitat atat la Ministerul Sanatatii, cat si la Administratia Prezidentiala ca problemele din sistemul sanitar, dar si o Lege a medicului sa fie discutate in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Peste 21.000 de medici au aderat la grupul de initiativa pe Facebook, numit "Alianta Medicilor pentru modernizarea in sanatate", in urma deciziei Inaltei Curti de Casati si Justitie (ICCJ), conform careia medicii nu pot primi bani sau bunuri de la pacienti, intrucat sunt asimilati functionarilor publici.

Medicii cer cresterea salariilor din sanatate, pentru eliminarea platilor facute de pacienti.

Potrivit deciziei ICCJ, chiar daca in articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arata ca "pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii", medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodata primirea unor plati suplimentare sau donatii de catre acestia din urma.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#medici negocieri salarii Guvern, #medici salarii marite , #spital