Nevoie de sange in Bucuresti - Ce conditii trebuie sa indeplinesca un donator

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 11:34
2094 citiri
Nevoie de sange in Bucuresti - Ce conditii trebuie sa indeplinesca un donator

Directia de Sanatate Publica din Bucuresti face un apel pentru donarea voluntara, avand in vedere deficitul de sange si produse de sange din unele unitati sanitare

"In lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20-25% mai putini donatori fata de media obisnuita. Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate. Ca urmare, se creeaza un dezechilibru intre cerere si cantitatile disponibile", sustine DSP Bucuresti, intr-un comunicat publicat pe site-ul sau.

Totodata, DSP sustine ca, "sub directa indrumare" a Ministrul Sanatatii, intentioneaza sa imbunatateasca modul de donare a sangelui in randul populatiei, astfel incat sa incurajeze din ce in ce mai mult donarea voluntara de sange.

Cei care vor sa ofere sprijin semenilor se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colecteaza sange.

Astfel, cu actul de identitate se vor prezenta la receptie si vor completa un chestionar. Urmatoarea etapa o constituie triajul medical, care presupune si examenul clinic, iar in functie de rezultatul analizelor, li se va comunica daca pot sau nu dona sange.

"Pentru a putea fi donator, trebuie sa ai intre 18 si 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60-100 batai/minut, tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg, sa nu fi suferit in ultimele sase luni interventii chirurgicale, sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii, sa nu te afli sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Totodata, donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie peste (-) 6 dioptrii, cancer", precizeaza DSP Bucuresti.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#donatori sange Bucuresti, #conditii donat sange Bucuresti , #spital
Comentarii