Noi conditii pentru bolnavii care au nevoie de tratament in strainatate

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 10:16
1156 citiri
Noi conditii pentru bolnavii care au nevoie de tratament in strainatate

Ministerul Sanatatii a modificat, recent, legislatia privind tratamentul in strainatate al bolnavilor care nu pot fi tratati in Romania.

Astfel, potrivit unui comunicat al institutiei, in Ordinul ministrului Sanatatii, Cseke Attila, sunt stabilite termene clare pentru fiecare etapa din cadrul procedurii privind trimiterea bolnavilor la tratamente in strainatate.

Vechiul Ordin prevedea la articolul 2, alineatul 2, ca documentele medicale ale bolnavului (copie de pe fisa pacientului, bilet de iesire din spital sau analize) sa se depuna de catre medicul de familie, de catre apartinator (sot/sotie, ruda de gradul IV sau reprezentant legal) sau de catre bolnav la directia de sanatate publica in a carei raza teritoriala domiciliaza, impreuna cu o cerere din partea bolnavului sau a apartinatorului.

Noul Ordin prevede ca documentele medicale ale bolnavului sa nu mai fie depuse de catre medicul de familie, ci doar de catre bolnav, reprezentantul legal al acestuia sau de catre apartinator la directia de sanatate publica, impreuna cu o cerere din partea bolnavului, a reprezentantului legal sau a apartinatorului acestuia.

In noul document se mai precizeaza ca Directiile de Sanatate Publica sunt cele care desemneaza o persoana responsabila cu organizarea activitatii de trimitere la tratament in strainatate din cadrul Compartimentului de asistenta medicala si programe de sanatate.

Alineatul al 2-lea al articolului 3 din vechiul Ordin prevedea ca medicul inspector are obligativitatea demararii documentelor necesare in termen de o saptamana de la inregistrarea cererii.

Odata cu modificarea acestui alineat, in termen de maximum doua zile lucratoare de la inregistrarea documentelor prevazute la Directia de Sanatate Publica, aceasta institutie, prin Compartimentul de asistenta medicala si programe de sanatate, are obligatia de a transmite comisiei de specialitate teritoriale toate documentele necesare indeplinirii atributiilor acestora privind trimiterea bolnavilor la tratament in strainatate.

In articolul 4, alineatul 1 din vechiul Ordin prevedea ca bolnavii propusi pentru trimitere la tratament in strainatate puteau fi internati intr-o clinica din centrul universitar la care este arondata directia de sanatate publica, la recomandarea presedintelui comisiei de specialitate teritoriale, pentru efectuarea unei investigatii medicale riguroase atat pentru maladia de baza, cat si pentru depistarea unor afectiuni ce contraindica sau complica tratamentul.

In noul document, acest aliniat prevede ca in cazul in care din documentele transmise comisiei de specialitate teritoriale nu se poate determina cu exactitate conduita care se impune a fi adoptata fata de solicitarea bolnavului privind trimiterea la tratament in strainatate, la recomandarea presedintelui comisiei de specialitate teritoriale bolnavii vor fi internati intr-o clinica din centrul universitar in care functioneaza comisia de specialitate teritoriala, pentru efectuarea unor investigatii medicale.

De asemenea, s-a instituit obligatia bolnavului de a se prezenta, in termen de 14 zile lucratoare sau ori de cate ori este programat la medicul curant de specialitate care i-a recomandat tratamentul in strainatate, pentru evaluarea starii de sanatate consecutiva tratamentului aplicat in clinica din strainatate.

In noua legislatie, a fost eliminat criteriului "beneficiul tratamentului estimat pentru societate" din cadrul criteriilor de prioritate utilizate pentru aprobarea finantarii tratamentului in strainatate in cazul in care solicitarile de finantare a tratamentelor in strainatate depasesc fondurile stabilite lunar cu aceasta destinatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#tratament strainatate, #conditii tratament strainatate, #bolnavi tratati strainatate , #spital