Numarul de ambulante in Bucuresti, suplimentat urgent dupa o crestere inexplicabila a solicitarilor

Sambata, 01 Octombrie 2016, ora 17:59
8642 citiri
Numarul de ambulante in Bucuresti, suplimentat urgent dupa o crestere inexplicabila a solicitarilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii a decis sambata sa suplimenteze numarul de ambulante in Bucuresti, dupa ce in ziua precedenta s-a inregistrat o crestere semnificativa, dar aparent inexplicabila a solicitarilor.

Masurile au fost dispuse atat la Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov (SABIF) cat si la SMURD, se precizeaza intr-un comunicat remis presei de minister.

"De exemplu, la SABIF numarul solicitarilor a inregistrat vineri, 30 septembrie, o crestere de 36-38%. Daca in mod normal, in 24 de ore se inregistreaza, in medie intre 1.000 si 1.200 de solicitari, in ultimele 24 de ore au fost inregistrate peste 1.600 de solicitari.

Pentru a face fata numarului de solicitari, la Serviciul de Ambulanta au lucrat suplimentar in cursul zilei de vineri 8 echipaje de tip B si C, iar in noaptea de vineri spre sambata au lucrat suplimentar 16 echipaje de tip B si C. Doua echipaje au fost aduse de la Arges si unul din Prahova", se precizeaza in comunicatul citat.

De asemenea, au fost suplimentate si echipajele SMURD, cu echipe de medici aduse din Teleorman.

"Aceste masuri vor fi mentinute cat timp este necesar astfel incat asistenta medicala de urgent acordata populatiei sa nu aiba de suferit", a precizat purtatorul de cuvant al MS, Viorel Popescu.

Acesta a mai declarat ca, in contextul scandalului public si al anchetelor declansate in cazul decesului lui Ioan Gyuri Pascu, Ministerul Sanatatii are in vedere o serie de masuri, preintre care "investitii si incheierea de parteneriate internationale pentru imbunatatirea procedurilor de dispecerizare, a trainingului dispecerilor si a infrastructurii existente".

Un "sentiment de insecuritate" al populatiei

Intr-o interventie telefonica la postul Digi24, Cristian Grasu, medic coordonator la SABIF, a subliniat faptul ca "ieri (vineri, n.red.) toata ziua si in continuare noaptea aceasta numarul de solicitari a crescut permanent", fiind inregistrate 1.686 de solicitari, dintre care peste 700 de cod galben si rosu.

Intrebat care au fost motivele, medicul a raspuns: "Nu am inteles de ce s-a intamplat aceasta crestere brusca, probabil a fost vorba despre un sentiment de insecuritate al populatiei".

Desi nu a mentionat, medicul a facut trimitere cel mai probabil la amplele dezbateri legate de anchetele deschise la Ambulanta dupa decesul actorului si cantaretului Ioan Gyuri Pascu.

Cristian Grasu a mai dezvaluit ca a avut loc o mobilizare exemplara pentru a raspunde numarului mare de solicitari - au fost chemati medici de acasa, altii au stat peste program, iar 38 de voluntari s-au alaturat acestor eforturi.

"Multi au ramas si astazi. Au venit medici din Arges si Prahova", a mai spus acesta.

Pe de alta parte, Cristian Grasu a afirmat ca au existat si cazuri in care "gravitatea sentimentelor descrise nu a corespuns cu ce am gasit in teren".

"Oamenii spuneau ca au urgente (...) Noi ne bazam pe sinceritatea lor la telefon. Nu refuzam nicio solicitare", a mai declarat medicul coordonator.

Intrebat ce mesaj doreste sa le transmita eventualilor pacienti, Cristian Grasu a spus ca ei trebuie sa aiba incredere ca toti angajatii SABIF "vin la serviciu cu gandul de a fi de ajutor, de a-si face datoria".

"Daca se intampla greseli, sunt omenesti si sunt foarte rare. Ii rugam sa descrie cu precizie si cu sinceritate simptomele pe care le au, doar asa pot primi ajutorul cel mai potrivit", a mai declarat medicul Cristian Grasu.

Ca urmare a informatiilor aparute in presa, a fost dechis undosar penal in cazul mortii lui Ioan Gyuri Pascu, existand suspiciuni ca nu au fost respectate procedurile.

Ancheta s-a extins la un al doilea echipaj de ambulanta, care ar fi ajuns prea tarziu.

De asemenea, a fost ridicat defibrilatorul de pe ambulanta, pentru a fi verificata functionalitatea lui.

Subiectul a fost intens dezbatut in ultimele doua zile pe televiziunile de stiri si pe retelele de socializare.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#ambulante suplimentare Bucuresti, #ancheta Ambulanta Gyuri Pascu , #spital