O femeie a fost plimbata 7 ore intre spitale. Pana la urma, i-au taiat piciorul din coapsa ca sa-i salveze viata

Luni, 22 Mai 2017, ora 14:35
13307 citiri
O femeie a fost plimbata 7 ore intre spitale. Pana la urma, i-au taiat piciorul din coapsa ca sa-i salveze viata
Foto: Arhiva Ziare.com

O femeie a fost plimbata 7 ore intre spitale si, pana la urma, medicii au fost nevoiti sa-i amputeze piciorul, pentru a-i salva viata.

O masina in care se afla femeia de 63 de ani s-a rasturnat, duminica, intr-un sant, la intrarea in Roman, dupa ce soferul a pierdut controlul volanului.

Pentru ca initial prin 112 s-a anuntat ca este vorba despre un autocar si ca sunt trei victime, de la Iasi s-a decis trimiterea unui elicopter SMURD pentru preluarea victimei care a suferit cele mai grave rani, dar si alertarea a doua autospeciale de victime multiple, in caz ca serviciile de urgenta din Neamt vor avea nevoie de ajutor.

Elicopterul SMURD a ajuns in zona accidentului in mai putin de 20 de minute de la decolare, insa femeia fusese deja preluata de catre un echipaj al serviciului judetean de ambulanta si era in drum spre Spitalul Roman.

"Cei de la Serviciul Judetean de Ambulanta Neamt au ajuns acolo si au constatat ca era vorba despre o pacienta in stare foarte grava, de 63 de ani, pentru care noi am decis aducerea cu elicopterul, insa alta a fost decizia medicului de pe ambulanta SAJ Neamt, care a transferat pacienta la Spitalul Roman", a declarat prof. univ.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU SMURD Iasi.

Femeia avea mai multe leziuni, politraumatisme la nivel cranian si cervical, insa cea mai grava rana era cea de la piciorul stang, care ii fusese strivit in accident. Medicii de la Roman au decis transferul femeii la Spitalul din Piatra Neamt.

La randul lor, la mai bine de patru ore de la accident, medicii din Piatra Neamt au cerut interventia elicopterului SMURD, pentru transferul femeii la Iasi, cazul fiind foarte grav.

Conditiile meteo nefavorabile nu au permis ridicarea de la sol a elicopterului, iar femeia a fost transferata terestru pana la Iasi.

Abia la sapte ore de la accident, femeia a ajuns in sala de operatie, unde medicii ieseni au trebuit sa ii amputeze piciorul pentru a-i salva viata.

"A ajuns aproape de ora 21:00 in UPU Spiridon, in stare grava. (...) S-a decis intrarea in sala de operatie, la ortopedie, unde s-a efectuat amputatie la nivelul coapsei, intrucat la acel moment nu a mai fost posibila o alta interventie de salvare a membrului care sa nu puna in pericol viata.

Pacienta este in ATI, este in continuare nevoie de tratament complex, inclusiv din partea colegilor de la Neurochirurgie, care au venit aseara si au evaluat cazul. Va necesita tratament in urmatoarele zile, speram intr-o evolutie favorabila", a afirmat Diana Cimpoesu.

Potrivit unor informatii locale, atat medicul de la SAJ, cat si medicul din Unitatea de Primiri Urgente din Roman au refuzat sprijinul echipajului SMURD Iasi pentru transferul imediat al victimei la Spitalul "Sfantul Spiridon" Iasi.

Medicul Gabi Popescu de la SAJ Neamt a publicat pe Facebook un mesaj dur la adresa SMURD: "Cam asta se-ntampla cand achizitia de elicoptere primeaza in fata achizitiilor de ambulante. Cam asta se-ntampla cand la coordonarea SMURD este un rezident care se remarca doar prin conversatia total lipsita de profesionalism, de buna-cuviinta si de colegialitate fata de cei de la ambulanta.

Cam asta se-ntampla cand nu verifici informatia primita si o-nghiti ca pelicanu. Eu fiind medicul care a coordonat la fata locului (si nu din fotoliu) asistenta medicala acordata pacientilor din acest nefericit accident si care am decis transportul pacientei grave la un spital municipal aflat la sapte minute distanta nemaisteptand elicopterul SMURD (care a ajuns la locul accidentului cand pacienta era deja in drum spre sala de operatie), astept solicitarea din partea doamnei Profesor Cimpoesu de a da nota explicativa pentru ca nu am asteptat elicopterul.

Si tot pe aceasta cale il anunt pe seful DSU Dr. Raed Arafat ca diploma de medic mi-am luat-o acolo unde a infiintat el SMUR-ul, mai apoi SMURD-ul. Iar cea de specialist M.U. am luat-o tot acolo, dupa un examen crancen, dar drept. Si nu este el in masura sa-mi spuna ca sa arunc diploma undeva.

Poate asa se practica la el, in tara sa natala. Noi suntem in Romania si dictatura a disparut din 1989. Ar fi trebuit sa stie asta".

Intre timp, postarea medicului a fost stearsa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#femeie ranita plimbara spitale, #accident victime elicopter SMURD , #spital