Oficialii din Hunedoara, socati de starea spitalului pe care l-au preluat in iulie

Duminica, 08 August 2010, ora 19:50
1641 citiri
Oficialii din Hunedoara, socati de starea spitalului pe care l-au preluat in iulie
Foto: Arhiva

Autoritatile judetene din Hunedoara au afirmat ca sunt "socate" de starea in care se afla Spitalul Judetean din Deva, unitate medicala preluata in administrare, luna trecuta, de Consiliul Judetean.

Noul manager al spitalului, Silviu Didilescu, i-a informat pe consilierii judeteni ca spitalul se afla intr-o stare "deplorabila si chiar ingrozitoare" si ca unele sectii "nu se ridica nici macar la nivelul decentei".

"La sectia de pediatrie am gasit tamplarie putrezita, instalatii defecte, impartirea inadecvata a spatiilor in 'boxe', lipsa jucariilor si a spatiilor de joaca adecvate. Nu sunt nici pe departe conditii in care copiii se pot vindeca, cu tot efortul facut de medici.

Sectiile de oncologie, oftalmologie, infectioase si altele nu se ridica nici macar la nivelul decentei, daramite la nivelul unui spital de urgenta dintr-o tara UE. La Baia Sarata, in modernizarea careia CJ Hunedoara a investit o suma importanta de bani, portile se inchid de la ora 14.00. Dupa aceasta ora, nimeni nu poata face nici un tratament, deoarece unitatea de terapie este inchisa, in loc sa aduca beneficii", sustine directorul Silviu Didilescu.

Cat despre aparatura, aceasta este veche, nereparata, iar in ultimele trei saptamani s-au stricat 22 de aparate, de la ecograf pana la aparate de terapie intensiva, de la endoscop la computer tomograf. Multe dintre acestea nu mai pot fi reparate deoarece nu exista contracte de service, iar unele aparate sunt atat de vechi incat nici nu mai exista piese de schimb.

Noua conducere a spitalului mai sustine ca starea meselor de operatie este jalnica, chirurgii fiind nevoiti sa faca improvizatii pentru a-si duce treaba pana la capat. La toate acestea se mai adauga faptul ca spitalul nu are un rezervor de apa care sa-i confere o autonomie de macar trei zile, precum si starea aproape periculoasa in care se gasesc instalatiile mecanice si electrice a lifturilor. In plus, desi CJ Hunedoara a achizitionat doua centrale a cate 800 KW pentru eficientizarea consumurilor termice, acestea zac in curtea spitalului inca nemontate.

Laboratorul Spitalului Judetean are 30 de angajati, dar nu functioneaza, deoarece nu a fost acreditat. In plus, pe primele cinci luni ale acestui an, cheltuielile cu personalul reprezinta 90 la suta din total, iar datoriile Spitalului Judetean se ridica la 1,5 milioane lei, in conditiile in care jumatate din spitalele din judet nu au nicio datorie.

"Daca, pe langa delasarea din unele compartimente medicale, managementul defectuos - daca nu chiar incompetenta prezenta in anumite componente administrative - adaugam si o politica de personal realizata doar in interes personal, fara a avea ca tinta profesionalismul si performanta, avem explicatia de ce hunedorenii se adreseaza clinicilor din Cluj, Timisoara si Bucuresti, sau chiar la Szeged", a afirmat managerul interimar al spitalului, Silviu Didilescu.

Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, a afirmat ca informatiile privind starea spitalului l-au socat. "Nici acum nu mi-am revenit. Lucrurile nu mai pot merge asa. In ultimii cinci ani s-au pierdut timp si bani pretiosi. Pentru noi, aparatura si mutarea sectiei de neurologie intr-un spatiu nou sunt primele urgente. Voi convoca o sedinta extraordinara a CJ pentru a aloca 300.000 de euro achizitiei de aparatura noua. Vom lua bani de la alte investitii, deoarece sanatatea este mai presus de toate", a declarat Mircea Ioan Molot, presedintele CJ Hunedoara.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Hunedoara spital judetean, #spital Consiliu Judetean Hunedoara, #spitale consilii judetene , #spital