Ziare.com

Plicul salveaza Romania

de Mircea Cosea, profesor universitar
Vineri, 21 August 2015, ora 19:06

   

Plicul salveaza Romania
Mircea Cosea
Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a interzice medicilor - considerati functionari publici - acceptarea de plati suplimentare este discutabila din punctul de vedere al pedepselor aplicabile si al efectelor de delatiune pe care le-ar putea avea, dar, principial, este corecta.

Citeste toate textele scrise de Mircea Cosea pentru Ziare.com

Hotararea Guvernului de a ignora decizia Curtii si de a legaliza prin impozitare platile suplimentare este abominabila, dar, principial, si ea este corecta.

Intre aceste total diferite decizii, desi paradoxal ambele corecte, personalul medical se afla intr-o situatie nu numai delicata si umilitoare, dar si in centrul unor miscari salariale revendicative la scara intregului sistem public cu posibile viitoare consecinte macroeconomice greu de prognosticat.

Hotararea Curtii este corecta prin faptul ca respecta legislatia in vigoare, indiferent daca este buna sau mai putin buna, dar si pentru ca are in vedere obiectivul general al actiunilor anticoruptie, cu accent pe reducerea ponderii si importantei economiei nefiscalizate in ansamblul sistemului bugetar romanesc.

Intentia Guvernului de a elimina hotararea Curtii este si ea corecta, dar dintr-un punct de vedere total diferit. Acesta se refera la principiul care sta la baza politicii bugetare romanesti de dupa 1990, promovat de toate majoritatile parlamentare indiferent de orientarea lor politica.

Este principiul economiei cu doua bugete paralele.

Romania functioneaza cu doua bugete. Unul este cel national/oficial care sufera de o subfinantare cronica din cauza nivelului insuficient de colectare, devalizarii prin contracte dedicate clientelei politice, risipit prin cheltuieli de investitii aiuristice de tipul piscinelor satesti, ca si de alocarea unor sume enorme pentru comisioane si retrocedari trucate.

Astfel, disponibilitatile bugetare sunt in dezacord cu rezultatele economice, ceea ce face ca efectul unei eventuale cresteri economice sa fie reflectat in veniturile bugetului intr-un procent inferior celui al cresterii PIB-ului.

Bugetul oficial devine incapabil de a satisface corect cerintele unui sistem de salarizare corespunzator gradului de utilitate sociala a unor categorii socio-profesionale. Lipsit de fonduri, bugetul oficial nu poate ridica veniturile personalului din cei trei nervi vitali ai natiunii (educatie, sanatate, ordine si siguranta publica) la nivelul mediei europene, dar nici macar la nivelul cerut de o functionare normala a acestora. Dovada este lipsa de dotare, lipsa de personal si transformarea personalului din aceste sectoare in categorie "lumpen", cu efecte distructive asupra clasei mijlocii, atat de necesara unei evolutii moderne a societatii romanesti.

Cel de al doilea buget, paralel cu cel oficial, este bugetul economiei subterane. Unele date furnizate de analizele Curtii de Conturi arata ca la 100 de lei circulati in economie, doar cca. 30-40 lei sunt fiscalizati, restul ramanand in sfera economiei nefiscalizate.

Nu este nevoie de analize elaborate pentru a intelege procesul. Daca se face o comparatie intre sumele cheltuite in acest an pe litoral sau intre cele cheltuite cu carburantul auto se va vedea ca depasesc cu mult sumele provenite din salarii sau alte activitati fiscalizate.

De altfel, nu mai este demult un secret ca economia subterana reprezinta in Romania un factor endemic de mentinere a unui anumit tip de echilibru social.

"Plicul" pentru medici (exceptand cazurile de coruptie si lipsa de deontologie profesionala) este un element al acestui buget paralel bugetului oficial. Este, intr-un fel, expresia unei intelegeri tacite din partea cetateanului a faptului ca de un serviciu vital, cum este cel medical, nu ar mai putea beneficia daca nu va contribui personal la efortul de sustinere a acestuia.

Este intelegerea faptului ca traieste intr-un stat care, din varii motive, este incapabil sa-i asigure si sa-i garanteze un serviciu public de calitate.

Este intelegerea faptului ca personalul medical merita mai mult decat ii ofera statul si ca, daca nu va arata el, in locul statului, cat pretuieste pe cel care ii da posibilitatea de a trai sanatos, s-ar putea declansa o criza cu consecinte dramatice asupra lui si a copiilor lui.

Este o situatie pe care o putem intelege si accepta, dar este si o situatie care ar trebui sa ne trezeasca la realitatea secolului si mediului european in care traim.

Un astfel de "parteneriat" intre cetatean si stat in sustinerea unui serviciu public de importanta vitala pentru siguranta starii de sanatate a populatiei nu este numai anacronic, dar si profund antieconomic.

Introducerea si acceptarea economiei subterane in categoria finantatorilor unui serviciu de interesul sigurantei nationale creeaza un cerc vicios la nivelul conceptului de model si politica economica moderna.

Modelul european spre care tindem cere reducerea masiva a economiei subterane in scopul cresterii veniturilor la bugetul oficial. De altfel, obligatiile pe care le avem prin semnarea Tratatului European de Guvernanta Fiscala (MTO) ne impun un nivel al deficitului la care nu vom ajunge fara o astfel de reducere. Cum vom realiza acest lucru daca se oficializeaza participarea prin "plic" a economiei subterane la finantarea unui sistem public?

Raspunsul nu este greu de dat.

Guvernul prin oficializarea plicului recunoaste ca fara economia subterana nu poate sustine sistemul public medical. Recunoaste ca nu are profesionalismul si vointa politica de a inlocui plicul cu un nivel de salarizare normal si necesar.

Promisiunea cresterii salariilor cu 25% este doar o promisiune la aceasta data. Promisiunile viitoare sunt si mai nesigure, noul Cod Fiscal avand multe neclaritati in ceea ce priveste rezolvarea unei probleme pe care stiinta economica nu a putut niciodata sa o rezolve, aceea a imposibilitatii cresterii salariilor concomitent cu reducerea fiscalitatii.

Ne ramane doar speranta ca ceea ce stiinta economica nu a reusit va reusi Guvernul Romaniei.

Deocamdata, prin dorinta Guvernului de a legaliza "plicul", nu putem intelege mai mult decat ca in logica acestuia plicul salveaza Romania.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5601 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

da, ponta stie mai bine decat laureati Nobel in economie:

"Promisiunile viitoare sunt si mai nesigure, noul Cod Fiscal avand multe neclaritati in ceea ce priveste rezolvarea unei probleme pe care stiinta economica nu a putut niciodata sa o rezolve, aceea a imposibilitatii cresterii salariilor concomitent cu reducerea fiscalitatii.

Ne ramane doar speranta ca ceea ce stiinta economica nu a reusit va reusi Guvernul Romaniei."

 

Nu prea am inteles domnule profesor!

De ce hotararea guvernului privind spaga a fost corecta daca mai intai este contrara Curtii,lasand la o parte subiectivismul meu la adresa premierului?
Legalizarea mitei este rusionasa in secolul XXI pentru oamenii civilizati si injositoare pentru adevaratii profesionisti din sistem!
Ca un ignorant ce sunt in economie,cred ca era mai corecta,logica si echitabila,urgentarea dezbaterii Legii Unice de salarizare a bugetarilor si promulgarea ei pana in Craciun!
Se evita haosul si ...pierderea controlului cand toti bugetarii vor pretinde pe buna dreptate mariri!
Se mai astepta putin dar toti stiau ca primesc atat,in functie de prestarea serviciului!
Sunt curios pe unde va scoate premierul...camasa pe termen scurt!

PS.
Salut initiativa ziare.com de a prezenta zilnic comentarii ale unor specialisti de notorietate in diferite domenii,dar cred ca ar fi de dorit ca autorul cu amabilitate ar dialoga cu cititorii in scris,daca exista intrebari!
...cine este pentru?

 

Autorul a spus clar, corecta deoarece asa se practica dupa '90

"Intentia Guvernului de a elimina hotararea Curtii este si ea corecta, dar dintr-un punct de vedere total diferit. Acesta se refera la principiul care sta la baza politicii bugetare romanesti de dupa 1990, promovat de toate majoritatile parlamentare indiferent de orientarea lor politica.

Este principiul economiei cu doua bugete paralele."

Deci corecta (in ghilimele era mai bine) prin legea nescrisa a obisnuintei: asa au procedat si cei dinaintea noastra, asa pocedem si noi. Dar, ca lucrez in domeniu, ce nu a fost corect pana azi si a fost acceptat ani de zile, nu se mai poate sanctiona, dar cand constati ceva incorect azi, impui pentru viitor alte reguli.
2) Dialog intre autori si forumisti? Banuiesc ca autorii si-au trimis articolul pe email si in ziua publicarii cine stie pe unde sunt, nu-s angajati ziare.com. Poate, daca ar accepta, s-ar putea pune o fereastra de timp: la comentariile pana la ora x, autorul va raspunde in intervalul de timp y.
Dialog cu forumistii ar putea avea jurnalistii z.com din redactie daca tot petrec 8 ore acolo.

Cred ca faci o confuzie intre mita si bacsis...

E ceva diferenta intre ele. Bacsisul este legal in foarte multe tari, ba chiar taxabil...

Daca medicului ii dai bacsis atunci sa se poarte

ca un waiter = sa fie la dispozitia clietului! Daca asta isi doresc medicii din Ro atunci asta sa primeasca .....

da, da'nu la...

doctori. la chelneri, poate, da'la doctori se cheama MITA

Nu ma mai mira nimic

Clasa politica este dominata de vietati adaptate celui de al doilea tip de buget. Chiar si partidele initial mai elevate, ca sa poate cumpara electoratul, au preferat mocofanii cu bani si i-au marginalizat pe intelectuali, pe idealisti. Partidele, fie ca se numeau PNL, PSD, PDL, nu numai ca s-au umplut de mediocri indivizi dubiosi, dar au avut iresponsabilitatea sa-i protapeasca in functiile vitale ale statului. Ce fel de filosofie economica, bugetara puteau avea astia?
Cum sa te miri ca Ponta si Banicioiu, doua produse tinere ale acestei clase politice, au nerusinarea de a propune natiunii inca o contributie pentru sanatate, oficializand mita care le este, deja, atat de familiara?!!
Si medicii sunt de doua feluri. Sper ca partea elevata o va invinge pe cea care s-a resemnat de mult timp cu postura de moasa carei i se pun bani in buzunar.
Din fericire, fiind in vacanta, presedintele tace. Asa se explica faptul ca nu s-a repezit sa fie de acord cu bacsisul oficializat, cum a facut cu inadmisibila triplare a lefilor demnitarilor, al carei prim beneficiar era el.

Hotararea guvernului de a ignora decizia Curtii ESTE CORECTA?

Sigur vorbeste serios autorul?? Atunci la ce mai este justitie in RO??

 

Ceeace ma ingrozeste

este faptul ca absolut toti analistii politici romani pornesc analizele incepand cu sumele praduite de romani . Romani de tot felul,incepand de la Primul Ministru si pana la usierul de la orice institutie de stat. Aceste analize nu pot fi corecte pentru simplul motiv ca nu sunt contabilizate si deci neimpozabile. Mai mult,aceste analize au ajuns motivari ale lucrurilor care nu merg in Romania. Sunt acceptate de majoritatea societatii ,fiind vizibile la nivel micro dar nu pot fi cuantificate. Este vorba de HOTIA NATIONALA ,care nu convine sa fie data de gol de orice" persoana fizica ",dar care este respinsa la reglementare de marea majoritate a clasei politice si a celor care roiesc in jurul ei.E un cerc vicios ,care nu pote fi spart decat de un grup de conducatori hotarati,cinstiti si fara mama si fara tata.

 

Usor, usor absurdul acopera cerul Romaniei

Uite ca toti spagarii din politica si sectorul functionaresc (politie, justitie) devin, un pic, salvatori de vieti, devin oarecum doctori (nu ca Ponta, nu! Doamne fereste!).
"Spaga cu timbru fiscal" este neconstitutionala (creaza premizele unui sistem medical care nu mai este in serviciul persoanei ci a unor persoane, cu punga dolofana plina de craitari de furat, de regula). Uite ce scrie la Constitutie:

Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătătii
(1) Dreptul la ocrotirea sănătătii este garantat.
(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei si a sănătătii publice.
(3) Organizarea asistentei medicale si a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate si recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale si a activitătilor paramedicale, precum si alte măsuri de protectie a sănătătii fizice si mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.

In momentul de fata, Constitutia este calcata in picioare, persoanei nefiindu-i asigurate serviciile de sanatate publica si igiena in limite decente (tehnic vorbind) - celebrele paturi cu doua persoane in ele au facut furori in SUA.
Vedeti domnilor si mai ales doamnelor (presupuse a avea o educatie aparte inca din pruncie) din politica unde duce coruptia, unde duce obstructionarea activitatii intreprinzatorilor particulari, unde duce impostura, unde duc numirile in functii de conducere pe criterii politice, unde duce stupizenia activitatilor din Parlamentul Romaniei si din Guvern?
Romania nu mai este un stat, e un teritoriu de clanuri.

 

Chiar daca

Li se vor mari salariile,plicu va fi baza pt unii.. salariu e mizilic....

 

conform datelor oficiale bugetul tarii este undeva la...

....40miliarde de euro pe an din care 9 miliarde reprezinta salariile bugetarilor si pensiile....daca bugetul este in crestere nu vad si nu inteleg de ce nu se creste cu 50% tot ,si salarii si pensii.....???!!....14 miliarde este un fond de salarii,pensii,asistenta sociala foarte mic pentru o tara ca Romania,pentru o tara cu standarde europene......o economie exista pentru entitati economice.....ca un individ sa devina o entitate economica,sa se manifeste ca atare are nevoie de un venit decent ,de conditii de munca decente,de timp liber decent...in caz contrar ce rost maai are existenta economiei.....si de aici ce rost mai are sa vina investitorii,investitiile?!...ce rost mai are sa faci investitii ca stat,pentru cine?!....nu vreau sa-mi imaginez ca dragii nostri politicieni ne mint de ani buni si ca de fapt bugetul tarii este mult mai mic .....si aceasta minciuna este rostogolita din nu stiu ce ratiuni de politicaa externa.....si avem deja un exemplu numarul real al populatiei-listele de vot-numarul de europarlamentari.....deci daca punem invers problema la cresteterea fondului de salarii,pensii si asistenta de 9 miliarde ar trebui sa fie probleme NUMAI la un buget in jur de 20 miliarde...??!!...exista si aceasta varianta care ar explica foarte simplu subfinantareaa tuturor sistemelor.....deci situatia s-ar putea sa fie mult mai tragica..

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor