Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Povestea primului stomatolog particular din Romania - 68 de ani si inca lucreaza

Luni, 27 Mai 2013, ora 11:50
13015 citiri
Povestea primului stomatolog particular din Romania - 68 de ani si inca lucreaza
Foto: Arhiva personala a Elenei Spinu

Este primul stomatolog roman particular si inca mai profeseaza. Elena Spinu are 68 de ani, a vindecat mii de oameni si a format zeci de medici stomatologi. Profeseaza si astazi, intr-un cabinet din zona Vitan din Bucuresti.

Povestea sa a inceput cu mult inainte de Revolutie, cand era medic stomatolog la Policlinica Metodologica din Braila, unde avea atat de multi clienti incat castiga mai bine decat un director de uzina. Imediat dupa Revolutie, si-a deschis primul cabinet stomatologic particular, tot in Braila.

"La Braila stau la casa, cu subsol, parter si etaj si, in conditiile in care aveam spatiu si era perfect pentru cabinete medicale, eu si sotul meu am deschis un cabinet de stomatologie si unul de pediatrie.

Pentru ca aveam deja spatiul, actele au mers foarte repede si am reusit sa lansez, la 1 mai 1990, primul cabinet stomatologic particular din Romania.

Pe vremea aceea, aparusera numai consignatiile. Aparatura am inchiriat-o de la Spitalul Judetean. Desfiintasera niste cabinete scolare, am inchiriat-o si am reconditionat-o. Dupa cateva luni, am facut un credit si am luat aparatura noua, de la IOR", a povestit dr. Elena Spinu pentru Ziare.com.

La doi ani dupa deschiderea cabinetului din propria-i casa, Elena Spinu s-a mutat pe aceeasi strada, intr-o clinica particulara, dar a pastrat si fostul cabinet, unde asigura servicii medicale non-stop.

"Am functionat doi ani in casa noastra, dupa care, pe aceeasi strada, a fost construita o clinica particulara, cu apartamente la etajele superioare si spatii comerciale cu destinatie medicala la primele etaje.

Initial s-au inchiriat spatiile, apoi s-au cumparat. M-am mutat si eu acolo, dar acasa a ramas cabinetul de urgenta, deschis non-stop, unde veneau oameni si din alte orase. A urmat o pleiada de stagiari pe care i-am format si acum au toti cabinetele lor", mai spune medicul stomatolog.

Banii pentru dintii copiilor si saracilor vor ajunge la firmele de medicamente Dezbatere Ziare.com

A ajuns in Bucuresti datorita unei prietene care avea cabinet de stomatologie, dar nu avea medic specialist.

"La un moment dat, am venit in Bucuresti, datorita unei prietene care avea cabinet, dar nu era medic. De-a lungul anilor, am avut cabinete in Piata Matache, in Piata Sudului, la Aviatorilor. Am facut naveta, o saptamana la Braila, o saptamana la Bucuresti.

Am inchis din cabinete pe de-o parte pentru ca m-am trezit furata de medicii angajati, cand nu eram eu in Bucuresti, pe de alta parte pentru ca am avut un chist la genunchi si ma puteam deplasa mai greu. Am ramas cu un singur cabinet in Bucuresti, Dentomed, pe Brailitei, in cartierul Vitan", spune doamna Spinu.

Surprinzator sau nu, "microbul medicinei" a cuprins, ulterior, si alti membri ai familiei. Fiul cel mic si sotia sa s-au "recalificat" si au inceput sa lucreze la cabinet.

"Odata, cat am fost in concediu, am lasat-o pe nora mea sa administreze cabinetul. Absolventa de matematica, a lucrat in banca. Dupa un an de stat la cabinet, s-a inscris la stomatologie, si anul viitor isi da licenta.

Fiul cel mic, absolvent de relatii internationale, a inceput si el sa administreze cabinetul. Cand a vazut cati bani se duc la tehnician, s-a apucat si a facut tehnica dentara. Asa ca am in familie inca un medic si un tehnician", spune Elena Spinu.

Am intrebat-o daca lucreaza din pasiune sau din nevoie si cat timp are de gand sa mai tina freza in mana.

"O sa mai lucrez cat s-o putea"

"Lucrez pentru ca inca ma simt apta de lucru, imi fac cu pasiune profesia si nu vreau sa depind de nimeni. O sa lucrez cat s-o putea. Ce-i drept, mi-am mai restrans activitatea atat cat pot. Ca medic primar, am o pensie de 1.200 de lei, in conditiile in care numai regularizarea la gaze, la casa din Braila, a fost de peste 3.000 de lei. Din pensie nici macar eu nu m-as putea intretine", spune doamna doctor.

Rugata sa faca o comparatie intre stomatologia romaneasca dinainte de 1989 si cea actuala, Elena Spinu lasa sa se inteleaga ca "metodele clasice" sunt mai durabile.

"Despre materialele cu care lucrez acum, nu numai ca n-am lucrat pe vremea aceea, dar nici macar n-am invatat in facultate. Deci nu se compara din punct de vedere calitativ, in sensul ca atunci era totul mai rudimentar. Cu toate acestea, am pacienti care vin acum cu dinti facuti atunci care sunt inca buni", raspunde medicul stomatolog.

Oricum a tinut pasul cu vremurile si cu noile tehnologii si materialele folosite in stomatologie. "Prin '96, aveam vreo 47 de cursuri de specializare absolvite. Acum nici nu mai stiu cate am, le-am pierdut numarul. In permanenta apar lucruri noi si intotdeauna ma duc sa invat", subliniaza Elena Spinu.

Am intrebat-o si despre preturile de la cabinetul sau, acestea fiind intre 50 de lei o carie simpla, pana la 500 de euro implantul. "Am acceptat si plata in rate si pot sa spun ca, daca am avut clienti care nu au platit, au fost din aceia cu foarte multi bani. Pensionarii sau oamenii saraci intotdeauna si-au platit datoriile", afirma medicul stomatolog.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Elena Spinu medic stomatolog, #primul medic stomatolog Revolutie , #spital