Premiera: Inspectorii ITM au descins noaptea la Spitalul de Urgenta Craiova

Luni, 23 Octombrie 2017, ora 14:43
13811 citiri
Premiera: Inspectorii ITM au descins noaptea la Spitalul de Urgenta Craiova
Foto: Arhiva Ziare.com

Inspectorii de munca au descins noaptea, in premiera, in Spitalul Clinic de Urgenta din Craiova si au demarat ample controale pe timpul zilei, dupa ce mai multi cetateni au facut sesizari in care au reclamat ca anumiti medici si asistente din garzile de noapte nu au fost, de fapt, la serviciu.

Nu mai putin de 6 inspectori de la ITM au venit in control la unitatea sanitara, inclusiv intre orele 1:00 - 4:00, scrie Gazeta de Sud..

"Am primit sesizari de la diversi cetateni ca unii medici de la Spitalul de Urgenta nu se prezinta la garzile de noapte, precum si ca asistentele sau chiar asistentele-sefe de la anumite sectii se pun de garda noaptea, insa nu se prezinta la post. Am demarat o serie de verificari inopinate, inclusiv pe timpul noptii, cu trei echipe de control.

In prima noapte s-a descoperit ca unii doctori nu erau de gasit in tura, in timp ce parafa era la medicii rezidenti. La alte sectii nu au fost gasite unele asistente, desi pe graficul de lucru figurau ca fiind in tura de noapte.

In noaptea urmatoare, noi am cerut in prealabil graficele, ca sa vedem cine este de serviciu, si, astfel, cadrele medicale s-au anuntat unele pe altele ca este un control ITM in spital si s-au prezentat la posturi aproape toti cei care erau de garda noaptea. Asteptam explicatiile celor care nu au fost gasiti la lucru pana acum, in special din randul asistentelor", a declarat inspectorul-sef al ITM Dolj, Catalin Mohora, pentru sursa citata.

Acesta a mai precizat ca nu s-au incheiat controalele, asa ca nu poate trage, deocamdata, concluzii.

Potrivit sursei citate, verificarile au vizat si alte aspecte, de exemplu daca personalul care face garzi de noapte respecta timpii de odihna necesari organismului, dar si daca medicii si asistentele au tot ce trebuie pentru desfasurarea activitatii specifice, iar pacientii au conditii igienico-sanitare bune.

"Este important sa verificam daca pentru personalul medical exista riscul de a se intepa in timpul interventiilor, iar pentru pacienti daca exista riscul de a contracta diverse bacterii, ca probabil ati auzit si dumneavoastra de tot felul de bacterii care se iau de prin spitale. Verificam daca exista medicamente si materiale sanitare suficiente pentru pacienti si echipamente de lucru", a mai spus Mohora, pentru GdS.

In urma controalelor s-a aflat ca unii medici si asistente nu se prezentau la program. Unii medici lasau parafa la medicii rezidenti si se duceau sa se culce, cerand sa nu fie deranjati decat in cazuri de urgenta, la fel ca si unele asistente.

In plus, s-au gasit deficiente la capitolul dotari.

"Dupa primele verificari s-a constatat ca exista suficiente manusi chirurgicale, masti, halate si materiale sanitare in blocurile operatorii, dar restul personalului medical din spital nu dispune de halate si papuci adecvati din partea spitalului, pentru desfasurarea activitatii in unitatea sanitara.

De asemenea, apartinatorii pacientilor care ramaneau peste noapte in saloane alaturi de pacienti nu erau echipati cu halate. Verificarile continua, pentru ca spitalul este foarte mare, are peste 30 de sectii si circa 3.600 de angajati", a mai declarat inspectorul-sef al ITM Dolj.

Contactat de sursa citata, directorul spitalului a spus ca nu detine informatii despre absentele repetate ale cadrelor medicale pe timpul noptii.

"Nu cred ca exista vreun doctor care sa nu se fi prezentat la programul de garda. Eu nu stiu despre asa ceva. In conditiile in care medicii trebuie sa fie in zece locuri in acelasi timp, poate ca nu au fost momentan pe sectie, dar poate ca erau la o alta solicitare, tot in spital. Ceea ce face rezidentul cand nu este medicul acolo, aceasta este deja o alta discutie.

Ca nu sunt unele asistente noaptea in ture, despre asta nu stiu ce sa zic. Eu nu am cunostinta sa existe asa ceva, dar stiu ca acolo unde sunt patru asistente ele mai fac schimb de tura intre ele. Este omeneste sa faci schimb de tura. Cu totii putem sa avem cate o problema personala si avem nevoie de un schimb de tura", a spus directorul Bogdan Fanuta.

In ceea ce priveste dotarea precara, Fanuta a recunoscut ca unele echipamente lipsesc si a dat vina pe lipsa banilor.

"In principiu, bugetele spitalelor nu ne permit sa asiguram in procent de 100% astfel de echipamente. (...) Nu ne putem permite sa luam sapte schimburi pentru fiecare medic, asistent si pentru personal. Ganditi-va ca spitalul are 3.600 de angajati.

Nu putem asigura halate de schimb pentru toti acesti oameni, pentru ca banii din buget abia ne ajung pentru medicamente si echipamente sanitare. Medicii si asistentele isi cumpara singuri halatele. Cum si eu imi cumpar halatele singur", a mai spus directorul Bogdan Fanuta, recunoscand ca in aceste conditii spitalul risca sa fie "tot timpul amendat" de ITM, pentru ca niciodata nu vor fi bani suficienti.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#controale spital urgenta Craiova , #spital