Privatii din sanatate contesta blocarea spitalelor, de care au aflat de la TV: Poate costa vietile pacientilor cronici!

Luni, 23 Martie 2020, ora 16:06
6230 citiri
Privatii din sanatate contesta blocarea spitalelor, de care au aflat de la TV: Poate costa vietile pacientilor cronici!
Foto: Arhiva Facebook/Palmed

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED cer Guvernului sa reconsidere "de urgenta" noile masuri anuntate ce prevad ca de maine nicio operatie sa nu mai fie efectuata nici la stat, nici la privat, daca nu este o urgenta, iar in 48 de ore toti pacintii sa fie externati.

"Este nevoie de a analiza urgenta a situatiilor in care se poate aplica cu adevarat acest ordin, nu de pe o zi pe alta. Sunt nenumarate situatiile si variabilele, iar o astfel de impunere poate costa vieti. Un pacient cronic sau un bolnav cu nevoi paliative aflat in supraveghere nu reprezinta urgente, dar o externare poate insemna complicatii si, mai grav, deces.

Sistemul medical romanesc este oricum subdimensionat ca sa ne permitem acum si o limitare suplimentara a accesului la servicii medicale. Furnizorii privati si-au redus oricum activitatea pentru protejarea pacientilor si a personalului medical si administrativ, prin urmare nu este nevoie sa recurgem la astfel de politici drastice", afirma Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Acesta a aflat de la televizor de decizia autoritatilor, neexistand astfel o consultare in prealabil si nici detalii despre ce planuri au guvernantii cu spitalele lor.

PALMED cere sa fie stabilit un cadru legal care sa permita asigurarea veniturilor personalului afectat de o astfel de masura, cu garantii din partea statului privind acoperirea acestor cheltuieli.

"Asa cum ne-am obisnuit, statul conteaza intotdeauna pe fondurile suplimentare de care dispune si pe care le poate aloca sistemului medical public, cum s-a intamplat si se intampla de ani de zile. Furnizorii de sanatate privati, la fel ca orice structura privata din aceasta tara, conteaza doar pe bugetul propriu. Nu exista alte resurse financiare care sa poata garanta veniturile angajatilor. Practic, suntem impinsi catre faliment", completeaza Cristian Hotoboc.

Ce a anuntat Grupul de Comunicare Strategica

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a emis un ordin care prevede ca, incepand de marti, 24 martie, pentru o perioada de 14 zile, sa se suspende internarile pentru interventiile chirurgicale si alte tratamente si investigatii medicale spitalicesti, care nu reprezinta urgenta si care pot fi reprogramate.

"De asemenea, se suspenda consultatiile programate si programabile, in structurile ambulatorii ale spitalelor publice si private.

In termen de 48 de ore, de la intrarea in vigoare a ordinului, se externeaza toti pacientii care nu reprezinta urgente si care nu necesita obligatoriu acordarea ingrijirilor medicale in spital", anunta Grupul de Comunicare Strategica.

De asemenea, conducerile spitalelor pot decide reorganizarea programului si a permanentei personalului, prin introducerea activitatii medicale in regim de ture si garzi, fara afectarea salarizarii personalului.

Urmareste LIVE cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus si masurile luate in Romania si in lume

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Palmed spitale private rechizitionate covid , #spital