Protestul medicilor de familie i-a infuriat pe unii pacienti: Platim taxe si nu avem drepturi. Cum se apara doctorii

Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 15:08
7904 citiri
Protestul medicilor de familie i-a infuriat pe unii pacienti: Platim taxe si nu avem drepturi. Cum se apara doctorii
Foto: Arhiva Ziare.com

Pacientii care au fost nevoiti sa mearga miercuri la dispensare si la cabinetele medicilor de familie s-au infruntat cu o realitate crunta: nu au putut beneficia de trimiteri si de retete gratuite sau compensate din cauza protestului cadrelor medicale, nemultumite de birocratizarea sistemului de sanatate.

Insarcinata in luna a opta, Alina Dobre, pacienta a unui medic de familie a spus ca: "Mie imi trebuie trimitere la ginecologie, pentru ca mai am putin si nasc. Sper sa-mi dea doamna doctor. Daca nu, cred ca voi plati consultatia. Este o bataie de joc ce se intampla in Romania. Platim o gramada de taxe si nu avem drepturi decente".

Cu speranta s-a asezat si doamna Maria, in varsta de 70 de ani, la usa cabinetului de medicina de familie. "Sunt foarte bolnava, sunt cardiaca si hipertensiva. Am o lista foarte mare de medicamente si vin lunar sa iau reteta. Daca nu imi da azi, nu am ce face, pentru ca nu am bani de medicamente", a explicat femeia.

Pe de alta parte, medicii de familie spun ca in functie de urgentele care se ivesc vor fi eliberate trimiteri sau retete compensate. "Am dat si azi retete pentru doi bolnavi de cancer. Nu aveam cum sa nu le dau, suntem oameni. In rest, in functie de urgente si de cazuri, analizam daca dam sau nu. Important este ca Guvernul sa respecte cerintele noastre", a explicat medicul de familie Doina Nicolae, de la Dispensarului Dreptatii, din Bucuresti.

Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, a declarat ca nemultumirile medicilor de familie trebuie rezolvate de Guvern, precizand ca Executivul nu ar trebui sa mai "paseze" aceste probleme la CNAS sau la Ministerul Sanatatii.

"Este o chestiune pe care Guvernul, de ani de zile, nu o rezolva. E o problema de birocratie si de finantare dezastruoasa a medicinei de familie. (...) Guvernul trebuie sa fie responsabil, sa nu mai paseze problemele doar la Casa de asigurari de sanatate si la Ministerul Sanatatii. E o problema de Guvern si de guvernare a sistemului de sanatate. (...) Guvernul trebuie sa o rezolve, in ansamblul sau, pentru ca este si o problema de resortul de finante, de sanatate, de educatie, de social. Nu trebuie doar sa promitem sau sa spunem ca 90% din medicii de familie au semnat deja sau vor semna, ceilalati sunt obligati sa semneze. Nu asa se rezolva problema, cu aceasta aroganta nesimtita. Sa poti sa spui intr-un moment de criza: noi suntem mai destepti si va santajam", a mai precizat Vasile Barbu.

Casa Nationala de Asigurari Sociale a transmis un comunicat de presa in care arata ca pana la sfarsitul anului 2017, peste 60% din medicii de familie au semnat actele aditionale de prelungire a contractelor pentru trimestrul I al anului 2018. In plus, CNAS sustine ca programul de lucru al caselor a fost prelungit astfel incat sa poata fi semnate aceste acte aditionale, pentru a asigura continuitate in acordarea asistentei medicale.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat ca nu considera "etic si normal" ca medicii de familie care protesteaza fata de birocratia din sistemul de sanatate sa foloseasca pacientii in negocieri, precizand ca "exista loc de mai bine la finantare".

Medicii de familie protesteaza, incepand de miercuri dimineata, fata de birocratia din sistemul de sanatate si nu mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate, ceea ce inseamna ca pacientii nu mai pot primi trimiteri si retete compensate. In urma deciziei medicilor de familie, pacientii trebuie sa plateasca pentru consultatii, dar si sa achite integral retetele eliberate de aceste cadre medicale.

Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#protest medici familie, #pacienti , #spital