Raed Arafat: Daca as incerca sa reformez sistemul sanitar, mi s-ar da in cap

Vineri, 20 Mai 2011, ora 11:33
3726 citiri

Raed Arafat, creatorul SMURD, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, este de parere ca romanii nu pot avea asistenta medicala de calitate in conditiile in care Sanatatii ii este alocat numai 4 la suta din PIB.

"Noi avem o suma pe PIB pentru Sanatate foarte mica fata de Uniunea Europeana. Deci, suma noastra pe PIB este de aproape 4%, iar in Uniunea Europeana ea este de 7 sau 8% din PIB. Deci, Romania cu 4% din PIB n-are cum sa finanteze tot ce ar trebui sa fie finantat. Este putin", afirma medicul care a pus la punct, in Romania, unicul serviciu de urgenta care functioneaza la standarde europene.

Arafat pledeaza pentru schimbarea sistemului sanitar romanesc, dar este constient de faptul ca acest lucru este aproape imposibil.

"Sistemul in sine trebuie sa accepte ca trebuie sa se schimbe. Din pacate, sistemul e atat de complex si sunt atat de multe interese in el incat unii sunt multumiti ca este asa cum este si nu ar dori sa vada o modificare", afirma Raed Arafat, in cadrul unui interviu acordat Adevarul.

"Daca vom continua asa, va asigur ca o sa fim nu mai aproape de Zimbabwe, o sa fim mai aproape de Mau-Mau, poate, care nu stiu unde este, dar care sigur nu are asistenta medicala. Undeva trebuie sa vii si sa tai si sa reformezi sistemul", mai afirma fondatorul SMURD.

"Nu sunt competent pentru a reforma sistemul"

Pe de alta parte insa, Arafat recunoaste ca el nu poate gestiona sistemul sanitar romanesc. Pe de-o parte pentru ca nu se considera competent pentru asta, iar pe de alta parte, pentru ca nu ar fi lasat.

"Nici eu nu consider ca sunt competent pentru asta. Eu sunt competent intr-un domeniu. Sistemul de urgenta este un sistem in care eu am trait si in care traiesc si functionez. Eu stiu acolo toate dedesubturile, toate problemele. Sistemul sanitar inseamna foarte multe probleme si foarte multe lucruri care necesita multe decizii politice, pe langa deciziile tehnice", a explicat, pentru sursa citata, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

"Nu e bine ca un tehnician sa mearga sa faca asa ceva. Pentru ca daca eu as ajunge sa fac asa ceva...mi-ar da in cap! Pentru ca ai nevoie de cineva care are sustinere politica si care ia decizii politice", a mai spus Raed Arafat.

"Romanii nu-si folosesc potentialul"

Cat despre salariul medicilor, fondatorul SMURD, subliniaza ca este "o problema care nu se termina niciodata". "Colegii mei, de exemplu, nu sunt platiti cu 1.500 de lei. Intr-adevar, nici la unitatile de primiri urgente, nici la SMURD, nici la terapie intensiva, nu pot sa spun ca au salarii ca si in Europa. In niciun caz nu pot sa spun ca au salarii care sunt adecvate nivelului lor de pregatire", afirma Arafat.

Daca acum, ca secretar de stat in Ministerul Sanatatii are un salariu de de 4.000 de lei, Arafat isi aminteste ca inainte sa ajunga la minister, "cu garzi cu tot, ajungeam la 6.000 de lei".

Intrebat ce il enerveaza la romani, medicul raspunde ca "romanii nu-si folosesc potentialul". "Intotdeauna, pentru orice chestie, stam si asteptam altceva sa se intample, nu ne aratam potentialul. Daca potentialul real ar fi fost folosit, eu cred ca puteam sa fim altundeva acum", a mai spus Raed Arafat.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Raed Afarat interviu, #Raed Arafat salariu, #Raed Arafat SMURD, #raed arafat reformare sistem sanitar , #spital