Reguli noi pentru malpraxis - vezi ce impune noua Lege a sanatatii

Joi, 12 Iulie 2012, ora 23:45
3286 citiri
Reguli noi pentru malpraxis - vezi ce impune noua Lege a sanatatii
Foto: Arhiva

Noul proiect al Legii sanatatii prevede ca asiguratorul de malpraxis va prelua diferendul dintre pacient si unitatea medicala si va fi obligat sa plateasca si despagubiri morale, nu doar materiale, asa cum se intampla in prezent, a anuntat, joi, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

"De asemenea, au fost stabilite o serie de termene clare in care pacientul va fi despagubit. O alta noutate adusa de proiect este aceea ca asiguratorul va avea obligatia sa propuna rezolvarea neintelegerilor mai intai pe cale amiabila", a mai spus Cepoi, intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia prezentarii proiectului finantat din fonduri europene "Calitate in sanatate prin instruirea medicilor de familie".

Ministrul a explicat ca, daca pacientul care se considera vatamat refuza rezolvarea pe cale amiabila, conflictul va continua in justitie.

La randul sau, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, a spus ca Romania este singura tara din Europa care nu are, in legislatie, solutia intelegerii pe cale amiabila.

"Romania, pe aceasta cale politieneasca, pune pacientul sa mearga in procese costisitoare, iar medicul, la fel. In Romania, se promoveaza o cultura conflictuala, ne intereseaza sa curga sange. Noi nu avem cultura dialogului, iar actul medical este afectat. Chiar interventia unor politicieni in actul medical afecteaza statutul medicului", a mai spus Astarastoae.

Potrivit presedintelui CMR, in cei 10 ani in care personalul medical s-a asigurat pentru aparitia posibilelor cazuri de malpraxis, au fost acordate doar cinci despagubiri, toate pentru daune materiale, fara cele morale.

Astarastoae a mai subliniat, in acelasi context, ca actul medical se bazeaza pe incredere. "Neincrederea nu poate sa produca decat pierderi pentru pacient. Intr-o societate conflictuala, mai exista si o legislatie stufoasa. Exista atatea acte normative, incat nici nu stii cand ai incalcat legea.

Iar aceste acte stufoase au si filosofii contrare, care uneori emana de la aceeasi institutie. In acest context, intr-o cultura conflictuala, medicul poate sa fie acuzat. Toata lumea se repede spre CMR, care trebuie sa rezolve tot", a mai spus presedintele CMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#malpraxis Legea Sanatatii, #Legea sanatatii Vasile Cepoi , #spital