Ziare.com

Romania, campioana Europei la donatori in moarte cerebrala

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 20:01

   

Romania, campioana Europei la donatori in moarte cerebrala
Romania este pe primul loc in Europa in privinta numarului de donatori in moarte cerebrala, in acest an fiind inregistrate peste 100 astfel de cazuri, a anuntat, sambata, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, Mihai Lucan.

Lucan a declarat, intr-o conferinta de presa la care a participat conducerea Agentiei Nationale de Transplant (ANT), ca rezultatul este consecinta unei activitati de lunga durata, un merit revenind si coordonatorilor de transplant.

"Asistam la un eveniment remarcabil care a aparut in activitatea de transplant a ANT - Romania a ajuns sa fie campioana europeana la rata de donare de la donatori in moarte cerebrala, depasindu-se 100 de astfel de donatori in acest an, de la 22 cati erau in 2006. Acest rezultat este consecinta unei activitati de lunga durata, este si meritul coordonatorilor de transplant, care au depus eforturi extraordinare.

Transilvania este fruntea, cei mai multi donatori in moarte cerebrala au provenit de aceasta zona. Noi, la ICUTR Cluj, avem realizate de la inceputul anului pana acum 144 de transplanturi renale, din care 91,7 la suta de la donatori in moarte cerebrala", a spus Lucan, care este si membru al Consiliului Stiintific al ANT.

Potrivit acestuia, peste 75% din pacientii ICUTR Cluj au fost supusi transplanturilor la mai putin de un an din momentul inscrierii pe listele de asteptare.

"Sunt 12 bolnavi care au fost transplantati in mai putin de o zi din momentul inscrierii in lista de asteptare, alti 14 transplantati in mai putin de o saptamana si 60 in mai putin de 30 de zile", a subliniat Lucan.

La randul sau, Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, de asemenea membru al Consiliului Stiintific al ANT, a declarat ca dupa infiintarea ANT in Romania se poate vorbi despre "transplant sistematic".

Coordonatorul national de transplant, Victor Zota, a spus, in aceeasi conferinta de presa, ca spera ca la sfarsitul acestui an numarul de donatori in moarte cerebrala din Romania sa ajunga la 140.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1197 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

AR TREBUI o Cercetare CORECTA a Organelor ...

TOATE sa analizeze CATE MORȚI au fost CHIAR I_Reversibile.
IO am SERIOASE Indoieli ...

MI-ESTE o Scarbaaaa ...

 

SI CARE este RATA Donatorilor ...

PE_Mulțimile :

- MOTO_Tzicklistilor cu MOTO_Tzickle Second Hand, adică SĂRACI,
USOR de manărit la Spitale sau de "CONVINS" Rudele, In_Durerate, desigur ...
SAU NĂROADE ...

- Scuteriștilor de PIZZA ...

Umbla VORBE ca UNII Taximetrani,
din Specia celor care Acum 20 de ani RĂPEAU Femei și Fete și le PROSTITUAU FORȚAT,

cam ACCIDENTEAZĂ la Comanda pe Amarastenii TINERI și Săraci.
Intr-o TARĂ in care UNUU' In_Diavolit, Mare Zmecker PA_Pizste Transplaturi
a PUTUT sa CEARA cu MARE Tupeu ASIGURAT de Liniștea unor Apartenențe,
Acordul PREZUMAT !
Adică,
dacă un Accidentat NU a avut Mintea sa SCRIE clar in Carduu' de Identitate ca NU vrea sa DONEZE, sa fie DONAT automat ...

DECI, intr-o Societate "INFORMATIZATA" SE ȘTIE Totuu', To'arasi,
INCLUSIV Datele BIOLOGICE necesare unui TRANSPLANT către UNII_Mai_EGALI ca Alții,

ca Arsinel, de o Pildă ...
CALE Deschisă Fascismului, CA LA_Auschwitz.

ALDE Mengele_s vaz'ca au ȘI APĂRUT ...
Democratic Ways ...

RUȘINE.
Te mai SI LAUZI cu Numărul de DONĂRI ...

 

bucurie ca avem din ce in ce mai multi in moarte cerebrala?!!

bai frate ori articolul asta e scriis prost ori lucan si irinel si ceilalti 'transplantatori' au luat-o razna cu comentarii lipsite de decenta. productivitate ai? batem europa. hai sa incurajam oamenii sa intre in moarte clinica ca sa avem rezultate pozitive la transplant. d-asta isi da guvernu silinta cu saracirea populatiei? ca sa dea chix cat mmai multi romani? atacati fizic si psihic din toate partile ca sa cedeze creieru. tarile din europa previn noi incurajam.

 

explicatia campioanei este foarte simpla:....

...75% din romanii alegatori s-au aflat in stadiul de deces cerebral si au votat uslamia.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor