Romania reala: Vand sange!

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 14:25
6435 citiri
Romania reala: Vand sange!

La prima vedere pare un anunt de mica publicitate numai bun de pus alaturi de anunturi de genul "Vand un rinichi" sau "Vand ficat". Surpriza apare doar atunci cand aflam cine este autorul anuntului de mai sus: nimeni altul decat Centrul de Transfuzii Judetean dintr-un judet oarecare al minunatei noastre tari.

O sa va ganditi ca nu stiu despre ce vorbesc, insa intamplarea face sa lucrez ca medic intr-un spital privat din Romania, deci sunt intr-o mare masura la curent cu subiectul pe care incerc sa il dezvolt. Nu voi da nume si nici locatii exacte, o data, pentru a evita acuzatiile ca tentez obtinerea de publicitate pentru unitatea in care lucrez, iar pe de alta parte, deoarece nici nu e nevoie sa fiu foarte specific, dat fiind faptul ca vanzarea produselor de sange catre unitatile sanitare private este deja o regula pe intreg cuprinsul Romaniei.

Ce m-a indemnat sa scriu acest articol este situatia in care statul roman ajunge sa puna in vanzare produse obtinute prin acte de donare benevola, fiind cunoscut ca oferirea de recompense materiale celor care aleg sa doneze sange sau organe este interzisa prin lege in tara noastra.

Cu alte cuvinte, daca o persoana cere bani in schimbul donarii de sange sau a unui organ, acea persoana risca privarea de libertate. Se pare insa ca legea nu se aplica in cazul statului roman care poate obtine la ora actuala drepturi banesti prin vanzarea produselor si derivatelor de sange uman.

In mod concret, daca intr-un spital privat se efectueaza o interventie chirurgicala unui pacient si in cursul acestei interventii pacientul are nevoie de sange, centrul de transfuzii trimite spitalului privat produsele de sange doar dupa achitarea unor sume de bani. Daca aceeasi interventie are loc intr-un spital de stat, produsele de sange sunt furnizate spitalului de stat gratuit.

Chiar daca spitalul privat are relatii contractuale cu Casa de Asigurari de Sanatate, iar pacientii sunt asigurati prin sistemul national, centrele de transfuzii din tara tot vor elibera sangele contracost.

In cursul vizitei ministrului Sanatatii in judetul in care se afla spitalul privat in care lucrez s-a ridicat problema tratamentului inegal si lipsit de etica aplicat unitatilor sanitare private prin care acestea sunt obligate sa achizitioneze contracost produsele sanguine. Rezultatul? La nici o saptamana de la plecarea ministrului, in spitalul privat in care lucrez au inceput sa vina controale dupa controale cautand cine stie ce nereguli. Cat depre problema expusa mai sus, n-am auzit nici un raspuns.

Situatia prezentata in acest articol este doar varful icebergului, daca e sa luam in considerare evolutia din ce in ce mai accelerata a sistemului sanitar privat din Romania. Nu cred ca viitorul unitatilor sanitare private ce vor efectua transplant de organe in tara noastra este atat de indepartat.

Si ce ar insemna aceasta in conditiile situatiei si precedentului actual al vanzarii produselor de sange de catre statul roman? Cam cat ar costa un rinichi transplantat intr-un sistem privat sau pentru un transplant cord-pulmon, cam cat ar trebui sa plateasca un pacient pentru respectivele organe daca alege sa faca interventia intr-un spital privat?

Acestea sunt intrebari pe care autoritatile prefera sa le ocoleasca, tot ce stim in acest moment fiind faptul ca o punga de concentrat eritrocitar este facturata contra sumei de 100 de lei de catre centrele de transfuzie din Romania, in timp ce donatorul primeste o incurajatoare strangere de mana si, daca are noroc, bonuri valorice de cateva zeci de lei. Si lista poate continua pentru plasma, trombocite, crioprecipitat samd.

Sunt curios cam ce profit obtine centrul de transfuzii anual in urma vanzarii de sange?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#vanzare sange spital, #donat sange , #spital