Scandalul dezinfectantilor: Hexi Pharma, contrazisa de o noua analiza. Reactia firmei (Video)

Luni, 02 Mai 2016, ora 19:06
5621 citiri
Scandalul dezinfectantilor: Hexi Pharma, contrazisa de o noua analiza. Reactia firmei (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Hexi Pharma, producator de substante dezinfectante si lider de piata, a avut anul trecut contracte de zeci de mii de euro cu Spitalul de Arsi, arata o noua analiza, care contrazice afirmatiile reprezentantilor firmei.

Contractele au fost obtinute prin incredintare directa, potrivit unei analize Initiativa Romania, intreprinsa dupa ce compania l-a acuzat pe jurnalistul Catalin Tolontan de defaimare.

O ancheta publicata de Catalin Tolontan a dezvaluit ca Hexi Pharma vinde dezinfectanti diluati in peste 300 de spitale din Romania. In urma acestor dezvaluiri, reprezentantii companiei au declarat ca Hexi Pharma nu a avut niciun contract cu Spitalul de Arsi in 2015, anul tragediei din clubul Colectiv.

Insa Initiativa Romania arata, pe baza unor informatii publice, disponibile pe data.gov.ro, ca firma a avut anul trecut 20 de contracte cu Spitalul de Arsi (Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri Bucuresti), cu o valoare totala de 26.150,7 de euro.

De asemenea, in perioada 2012-2015, compania Hexi Pharma a avut cu spitalele din Bucuresti un numar total de 2.482 de contracte cu o valoare totala de 5.998.211,8 de euro, dintre care 2.381 de contracte prin incredintare directa - cu o valoare de 2.016.453,62 de euro si 101 contracte obtinute prin licitatie - cu o valoare de 3.981.758,18 de euro.

Ce spune Hexi Pharma

In replica la articolul publicat de Initiativa Romania, Hexi Pharma reafirma ca nu s-au livrat Suprasept si Thor la Spitalul de Arsi.

"Dupa ce a devenit oaia neagra a intregului sistem sanitar romanesc pentru o greseala care nu stim inca cui apartine, Hexi Pharma a fost acuzata astazi si de prostie: i se reproseaza ca a mintit in conditiile in care informatiile erau deja publice.

Asadar, reafirmam: nu am livrat cele doua produse mentionate in ancheta Gazetei Sporturilor catre Spitalul de Arsi. Aceste contracte sunt deja informatii publice independent de ancheta aparuta azi si din pacate nici nu schimba cu nimic situatia de fond", spun reprezentantii firmei intr-un comunicat transmis Ziare.com.

De asemenea, acestia reamintesc ca au inchis fabrica pana va fi clarificata situatia.

"Reamintim ca facem tot ce depinde de noi, ca am inchis fabrica, ca am renuntat la 20 de ani de munca si ca cei 50 de angajati ai fabricii sunt acum acasa, pana aflam exact ce s-a intamplat. Ca tinem toate produsele in depozit, nu numai cele doua, si nu livram nimic pana nu suntem siguri ca totul este in regula.

Am acceptat situatia - desfiintarea publica a unei companii romanesti - dar faptul ca am ajuns sa fim catalogati astfel ni se pare prea mult", se mai arata in comunicat.

Scandalul dezinfectantilor pentru spitale

Scandalul a izbucnit dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a publicat pe site-ul sau o ancheta din care reiesea ca dezinfectantii furnizati de Hexi Pharma spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta.

Analize ulterioare au aratat ca este vorba de o concentratie de 10 ori mai mica.

In acest context, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a anuntat ca a fost dispus un control la spitale, iar Hexi Pharma a demarat o ancheta interna.

De asemenea, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a anuntat ca procurorii s-au autosesizat in acest caz.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#analiza Hexi Pharma, #dezinfectanti Hexi Pharma , #spital