Scandalul dezinfectantilor: Tariceanu spune ca nu isi aminteste cate informari a primit de la SRI

Sambata, 14 Mai 2016, ora 17:12
3179 citiri
Scandalul dezinfectantilor: Tariceanu spune ca nu isi aminteste cate informari a primit de la SRI
Foto: Hepta.ro

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a afirmat, sambata, raspunzand unei intrebari, ca nu isi aminteste cate informari a primit de la Serviciul Roman de Informatii in legatura cu probleme legate de calitatea dezinfectantilor.

Totodata, el a precizat ca SRI avea obligatia sa sesizeze Parchetul cu privire la astfel de fapte, informeaza News.ro.

"Nu-mi aduc aminte de acu peste opt ani, va spun sincer. Am inteles la ce va referiti dar, va dati seama, se primeau zeci si sute de informari, ca sa le tii minte pe toate probabil ca ar trebui sa concurezi cu hard disk-ul unui calculator si nu am pretentia asta", a spus Tariceanu.

Scandalul dezinfectantilor: Ciolos a trimis la Parchet raportul despre Hexi Pharma. Ce a vorbit cu seful SRI (Video)

Fostul premier a tinut sa explice ca informarile facute de SRI se duc in "doua directii" - catre decidentul politic si catre Procuratura "atunci cand exista considerente puternice de apreciere a incalcarii legislatiei", intrucat aceasta este "institutia abilitata legal sa faca cercetari in acest caz".

In acest context, Tariceanu a criticat actiunile actualului prim-ministru cu privire la criza dezinfectantilor.

Fostul ministru Nicolaescu: Nu-mi aduc aminte sa fi primit vreo informare SRI pe dezinfectanti

Si Ponta spune ca n-a primit informari SRI pe dezinfectanti: Poate nu s-au facut la premier, ci in alta parte

"Sigur ca intr-o situatie de criza cum este aceasta actuala i-am sugerat prim-ministrului ca ar fi trebuit sa faca nu un grup de lucru, ca grupul de lucru poate sa elaboreze o strategie pe termen mediu sau lung, ci sa faca o celula de criza care sa fie in masura sa dea un raspuns rapid la actuala situatie. (...) Nu stiu ce face premierul, am vazut ca intreprinde ceva, sigur o reactie intarziata si din cauza situatiei de la Ministerul Sanatatii, dar in mod normal va spun ceva: celula de criza nu trebuia sa functioneze neaparat la nivelul primului ministru, nici nu exista, ea ar fi trebuit sa fie pusa in miscare, sa fie adusi cei mai buni specialisti in domeniu (...) si problema probabil ca pana in momentul de fata ar fi avut un raspuns", a mai spus Tariceanu.

La insistentele jurnalistilor care au intrebat de cate astfel de informari isi aminteste, in contextul in care o informare privind punerea in pericol a sanatatii populatiei ar atrage atentia oricui, Tariceanu a raspuns: "Nu tin minte de acum peste opt ani de informari pe diluanti sau pe Hexi Pharma. Ce e asa de neinteles?".

Basescu cere desecretizarea informarilor SRI despre dezinfectanti

In acest context, fostul sef al Guvernului a precizat ca SRI avea "obligatia" sa trimita sesizarile pe aceasta tema si catre Parchet.

"Hai sa spunem ca primul ministru, cu toate ca mai are consilieri, ele mai trec eventual, anumite informari si prin mana unor consilieri, nu sesizeaza, nu observa. SRI-ul are obligatia sa trimita la Procuratura aceste informatii si Procuratura are obligatia sa cerceteze daca faptele care sunt mentionate in acest informari sunt adevarate sau nu. Pentru ca SRI-ul nu-mi inchipui ca are propriul laborator de analiza chimica sau infra-micro-biologica. Si atunci are surse de informare din spitale, din alte zone. Informatiile acestea se verifica si nu poate sa le verifice totdeauna SRI. Le da Procuraturii si Procuratura face o informare in acest sens", a adaugat Calin Popescu Tariceanu.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, vineri, ca a primit informatii de la directorul SRI, Eduard Hellvig, ca Serviciul a transmis in ultimii ani mai multe informari autoritatilor guvernamentale, inclusiv in problema infectiilor nosocomiale, unele datand si de acum doi ani.

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, in 10 mai, ca nu a primit nicio informare de la SRI legata de falsificarea de catre Hexi Pharma a substantelor de dezinfectie, precizand totodata ca a primit instiintari, dar despre alte probleme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scandal dezinfectanti spitale, #dezinfectanti diluati SRI , #spital