Ziare.com

Scandalul vaccinurilor: Directorul general al Institutului "Cantacuzino", demis

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 15:15

   

Scandalul vaccinurilor: Directorul general al Institutului "Cantacuzino", demis
Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a semnat, la sfarsitul saptamanii trecute, ordinul de schimbare a lui Radu Dorel din functia de director general al Institutului de Cercetare - Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino", informeaza Ministerul Sanatatii.

Decizia a fost luata in urma deficientelor economico-financiare, a blocajului existent in aceasta institutie si a lipsei de productie, mai spun sursele citate.

De asemenea, tot la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Sanatatii a semnat ordinul de numire in functia de director general interimar a lui Radu Iordachel, pana la reorganizarea institutiei si organizarea unui nou concurs.

Ritli Ladislau a cerut ca, pana la sfarsitul acestei saptamani, noul manager al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino" sa prezinte un plan de rentabilizare si relansare a institutie, mai spun cei de la Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii informeaza ca a initiat, la inceputul acestei luni, consultari largi privind viitorul Institutului Cantacuzino.

"Se cauta solutii, in primul rand, prin consiliere si expertiza pentru echilibrarea economico-financiara a institutiei si relansarea productiei de vaccin gripal si antituberculoza (BCG), avand in vedere ca institutia nu se afla in subordinea Ministerului Sanatatii nici din punct de vedere economic si nici sub aspectul managementului productiei", precizeaza sursele citate.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino", este un producator autonom, cu gestiune financiara si economica independenta care are ca obiect de activitate productia de vaccinuri si activitate de cercetare - dezvoltare.

In ceea ce priveste comunicatul institutiei Avocatul Poporului, Ministerul Sanatatii considera ca, o parte dintre informatiile privind vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino "sunt inexacte si produc confuzie in randul populatiei".

"Numai vaccinul gripal din productia ultimilor ani reprezinta un interes de strategie si siguranta nationala, restul produselor reprezentand remedii terapeutice", au adaugat reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Avocatul Poporului considera ca neproducerea unor vaccinuri de catre Institutul Cantacuzino "reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate" si "o afectare, intr-o anumita masura, a sigurantei nationale a Romaniei".

Avocatul Poporului precizeaza, intr-un comunicat remis presei, ca desfasoara, de mai multe luni, o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri de catre Institutul Cantacuzino.

"De mai multe luni de zile, in cadrul institutiei Avocatul Poporului se desfasoara o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - in dilutii -, produs original romanesc, folosit in tratamentul infectiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifteric, antitetanic) de catre Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastra reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate, prevazut de art. 34 din Constitutie si o afectare, intr-o anumita masura, a sigurantei nationale a Romaniei", se precizeaza in comunicat.

Intr-o asemenea situatie, exista pericolul producerii unor epidemii ale caror efecte nu ar putea fi inlaturate in lipsa vaccinurilor mentionate, se mai afirma in comunicat.

In 2010, Institutul "Cantacuzino" a fost subiectul unui scandal de proportii dupa ce, la 8 februarie, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a ridicat licenta de producere a vaccinurilor, pentru ca nu erau respectate normele europene.

In aprilie 2010, ministrul de atunci al Sanatatii, Cseke Attila, l-a demis pe directorul general al institutului, Radu Iordachel, dupa ce ANM a constatat ca acesta nu a indeplinit planul de remediere a unor deficiente. Din cauza lucrarilor de retehnologizare si modernizare la linia de productie de la "Cantacuzino", Romania a fost obligata sa importe vaccinul contra tuberculozei necesar copiilor.

In mai 2010, Institutul "Cantacuzino" a primit de la ANM autorizatia necesara pentru a putea fabrica din nou vaccinul antigripal sezonier.

In ianuarie 2012, Ministerul Sanatatii a decis stoparea campaniei de vaccinare antigripala si retragerea celor peste 350.000 de vaccinuri gripale produse de Institutul "Cantacuzino" care nu fusesera inca utilizate, decizia fiind luata dupa ce analizele la mai multe serii de vaccinuri au evidentiat unele neconformitati.

Sursa: rNews

Articol citit de 2594 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Polidinul???

Oare se va incepe producerea Polidinului ca tot din interese de grup a fost oprita productia. Cu 6 polidine te faceai bine, asa trebuie sa iei tot felul de pastile care nu-si fac efectul si sunt fff scumpe. Vroiai sa faci un autovacin pentru o anumita problema medicala, nu mai poti ca s-a inchis sectia. Oare se doreste ca sa importam totul si altii sa puna mina pe teren????

 

Conducere numita/demisa pe criterii politice

"Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino", este un producator autonom, cu gestiune financiara si economica independenta care are ca obiect de activitate productia de vaccinuri si activitate de cercetare - dezvoltare."
Solutia este : DEPOLITIZAREA!!Sa scapam de capuse!

 

Interesanta rocada

Deci director general interimar este dul Radu Iordache care in anul 2010 a fost demis din functia de director general (plin, nu interimar). Da alte persoane nu mai exista? Iar politica?

 

Tovarashu' Ungureanu....

Pai tovarashu' Ungureanu ar putea sa faciliteze biznisu' cu vaccinurile pentru conatzionalii lui de la Merck, Pfitzer, Bayer, etc., ca doar n-o lasa afacerea asta extrem de profitabila pe mainile nepriceputzilor de la Cantacuzino...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor