Ziare.com

Screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin in 10 judete

Miercuri, 22 August 2012, ora 21:01

   

Screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin in 10 judete
Ministerul Sanatatii a informat, miercuri, ca femeile din 10 judete ale tarii vor beneficia de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin.

Potrivit ministerului, programul va fi extins la nivel national, incepand cu 1 septembrie 2012.

Astfel, femeile din judetele Arad, Bihor, Caras-Severin, Bistrita, Cluj, Hunedoara, Maramures, Satu-Mare, Salaj si Timis vor beneficia primele de screening gratuit.

"In partea de vest a tarii, au fost deja organizate din punct de vedere tehnic si financiar retelele de recoltare si de la 1 septembrie acestea vor fi functionale. Si celelalte regiuni sunt in etapele de finalizare ale acestor retele. Anul acesta avem in vedere testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru program. In 5 ani vor fi incluse in programul MS aproximativ 6 milioane de femei. Acest deziderat, insa, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregatit campanii locale de informare atat prin media, cat si prin cabinetele medicilor de familie", a spus ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, vor putea sa beneficieze graduit de facilitatea oferita de Ministerul Sanatatii pentru depistarea acestei boli.

Femeile care doresc sa beneficieze de screening-ul gratuit se vor prezenta la medicul de familie, care va elibera un formular pentru inscrierea in program. Mai departe, pacientele se vor programa la centrul de recoltare, rezultatul testului fiind apoi trimis la medicul de familie.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2318 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor