Ziare.com

Secretar de stat: Peste 1.000 de medici au posturi asigurate dupa rezidentiat

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 15:56

   

Secretar de stat: Peste 1.000 de medici au posturi asigurate dupa rezidentiat
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca peste 1.000 de medici care vor avea posturi asigurate, in acest an, dupa ce isi vor termina rezidentiatul.

"Este momentul sa schimbam, din acest an, optica de ocupare a posturilor. Ideea a fost de a scoate posturi in clinicile universitare, in spitalele judetene si municipale. 1.100 de posturi sunt scoase", a declarat Alexabdru Rafila pentru Digi24.

Ocuparea posturilor va fi conditionata de semnarea unui contract, prin care medicii se angajeaza sa ramana acolo o perioada de cel putin cinci ani, cat a durat rezidentiatul.

"Daca rezidentiatul dureaza cinci ani, ei trebuie sa profeseze minimum cinci ani in acea unitate medicala. Cu siguranta vor profesa toata viata pentru ca o astfel de posibilitate de a lucra in clinici universitare sau spitale judetene le ofera o perspectiva sigura profesionala, ceea ce isi doresc cu totii", a completat secretarul de stat.

Rezidentiat 2012: Peste 5.300 de candidati sustin examenul duminica

Peste 5.300 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie s-au inscris la examenul de Rezidentiat care se desfasoara duminica in Bucuresti si in alte cinci centre universitare din tara, acestia urmand sa concureze pe 3.778 de locuri si posturi, potrivit Ministerului Sanatatii, citat de NewsIn.

Cei mai multi medici tineri, 4.142, s-au inscris pentru locurile si posturile scoase la concurs in domeniul medicina, un numar de 931 au optat pentru locurile si posturile din domeniul medicina dentara, iar restul de 298 vor sustine concursul pentru domeniul farmacie.In sesiunea din 2012, dintre cele 3.778 locuri si posturi scoase la concurs, un numar de 3.558 sunt pentru medicina, 250 pentru medicina dentara si 170 pentru farmacie.

Cele mai cautate specializari la rezidentiat: Urgenta, cardiologia si chirurgia

La fel ca anul trecut, si in acest an, concursul se desfasoara, descentralizat, in sase centre universitare din tara: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Targu Mures, Timisoara si Craiova pentru toate domeniile, respectiv medicina, medicina dentara si farmacie, pe baza tematicilor anuntate.

Ca noutate, in acest an, organizarea concursului de rezidentiat pe post se face si pentru spitalele clinice si judetene, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de sustinere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale in tara. De asemenea, numarul posturilor scose la concurs nu s-a mai stabilit aleator, numai pe criterii istorice, ci in functie de dinamica de personal din ultima perioada.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 55590 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si daca.......

...ramuri bat in geam si medicii tot pleaca, cine va ramane'stat pe Veta si pe Stan sa-i dreaga? prim-plagiatorul dottore tonta che gargara?
sau, altfel zis, cetateanu' roman este de doua ori prajit: pe de o parte calificarile personalului medical ramas in tara sunt de calitate inferioara, iar cetateanul de voie, de nevoie, tot spaga din greu va da ca altfel nici-un personaj din reteaua rumaneasca medicala nu se va la cetateanu' venit la doctor din cauza ca are o boala. si, culmea este ca tot cetateanu' este ala care este si ....neingrijit, si cu banii luati de domnu' doctor si nenea stat. din dilema asta cum iesiti?

 

doctor?

Copilul meu a terminat medicina , cu medie mare;si vpa pleca.
de ce?
pai de la terminarea facultatii si pana la ex. de licenta , mai era asigurat.
A luat licenta tot cu media mare.
Pana ieri copilul meu nu era asigurat de stat ,pt ca indemnizatie de somer nu o poate lua decat dupa 60 de zile de la depunerea actelor{ el a fost asigurat pana la 1 oct.}; de angajat nu putea sa se angajeze la nici un spital ,pt ca nu are nici o specializare{ poate ca si brancardier, dar nu sunt locuri libere,poate v-a face ca si rezident} .
Deci nici un venit;noi parintii i-am platit asigurareapt cele 2 luni; e corect.
Trebuiau sa merga la primarie sa ceara ajutor social , ca si alta natie care nu lucreza nici ei.
Acum ca v-a fi angajat ca medicrezident de la '1 ian , v-a lua salar i feb. net in mana 7-800 de lei.
E bine asa?
Si ne miram ca acesti tineri vor pleca in lumea mare.
As dori sa va citesc parerile sincer

daca este cinstit, foarte bine face ca pleaca si..

...nu va trebui sa ia spaga in muma patrie. ramane totusi dilema: daca medicii sunt fortati sa plece in alta parte deoarece cu ce primesc de la stat nu le ajunge nici macar sa-si cumpere o pagina de carte - atunci cine va trata pe Veta si pe Stan? tehnicienii zootehnisti si moasele comunale? ce face statu' cu mahmudelele pe care le incaseaza din biruri de asigurari medicale? simplu: ii plaseaza in alta parte sa acopere furtisagurile nenumarate. ce pot face Veta si Stan? din nou simplu: pun mana pe furci si pe topoare, fac o lovilutie si dau in cap organilii conducatoare sperand ca poate va fi si ceva soare si lumina pentru amaratele mase populare. numai ca in romanica...vin ai nostri, pleac-ai nostri si noi cu drag muncim pe iei sa-i imbogatim.
dupa cum se vede, am avut, si am, rezon: din dilema asta nu se poate iesi decat daca patria muma ti-o vei parasi.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor